Презентація на тему : "Сила тертя. Види тертя"

Про матеріал

Даний матеріал спростовує пояснення учителя. Допомагає усвідомити учням.про види сили, способи їх переміщення по похилій площині, залежність сили тертя від роду поверхні. Відповідає новій програмі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок на тему: Тертя. Сила тертя

Номер слайду 2

Обладнання: динамометри, набір важків, лінійки, дерев’яні бруски, папір, шліфувальний папір, олівці, проектор, презентація «Тертя. Сила тертя», робочі картки.

Номер слайду 3

Мотивація до уроку Чи любите Ви досліджувати? Чому крейда залишає слід на дошці? Чому важко втримати в руці живу рибу? Навіщо роблять ребристими покришки автомобілів та велосипедів? Чому шовкова стрічка розв’язується швидше, ніж бавовняна?

Номер слайду 4

Актуалізація опорних знань Які сили ви вже знаєте? Як позначається сила? Якими одиницями вимірюється сила? Як називається прилад для вимірювання сили?

Номер слайду 5

Тертя – це явище, що виникає при русі тіл одне відносно одного або елементів одного і того ж тіла. Сила тертя – сила, яка виникає під час руху одного тіла по поверхні іншого і напрямлена в пртилежну сторону до руху тіла.

Номер слайду 6

Напрям сили тертя

Номер слайду 7

Причини виникнення сил тертя Шорсткість стичних поверхонь Дія сил міжмолекулярного притягання

Номер слайду 8

Види сил тертя: Сила тертя спокою. Сила тертя ковзання. Сила тертя кочення.

Номер слайду 9

Дослідження №1 порівняння сил тертя спокою, ковзання та кочення

Номер слайду 10

Дослідження №2 Визначення залежнсоті сили тертя ковзання від роду поверхонь, що стикаються

Номер слайду 11

Дослідження №3 Визначення залежності сили тертя ковзання від площі стичних поверхонь

Номер слайду 12

Дослідження №4 Залежність сили тертя ковзання від навантаження.

Номер слайду 13

Висновки І. Можемо порівняти між собою сили тертя: Fтертя спокою › Fтертя ковзання; Fтертя ковзання › Fтертя кочення. ІІ. Від чого залежить і не залежить сила тертя ковзання? Від роду стичних поверхонь - залежить Від площі поверхонь – не залежить Від навантаження – залежить

Номер слайду 14

Способи збільшення і зменшення сили тертя Збільшення Зменшення В ожеледь посипають тротуари і автодороги піском Використовують мастила, шліфування Застосовують шипи на взутті і автомашинах Використання магнітної або повітряної подушки Збільшити навантаження Заміна ковзання коченням Шорсткість поверхонь Застосування шарикових, роликових або магнітних підшипників

Номер слайду 15

Відповіді на питання мотивації до уроку 2. Коли притискають крейду до дошки, здійснюють велику силу тертя, яка відриває частинки крейди – виникає слід на дошці. 3. Тіло риби вкрите слизом, подібно до мастила. Цей слиз зменшує силу тертя та риба вислизає з рук. 4. При дотику з ребристою поверхньою виникає велика сила тертя спокою, що перешкоджає проковзуванню. 5. Шовк має більш гладеньку поверхню, тому виникає менша сила тертя.

Номер слайду 16

Кінець уроку. Успіху Вам у вивченні фізики!!!!!!

ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Сиротюк В. Д.)
До уроку
§ 26. Сила тяжіння
Додано
14 квітня 2018
Переглядів
5962
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку