Мета (як намір вчителя):
• ознайомити з галузевим складом сільського господарства України та приділити увагу рослинництву;
• удосконалити практичні вміння та навички;
• актуалізувати знання учнів з фізичної та економічної географії;
• розвивати вміння працювати з додатковими джерелами інформації;
• формувати підприємницькі компетентності на основі аналізу географічної інформації.
Операційні цілі ( завдання): після закінчення уроку учень:
• знає географію сільськогосподарських культур України; ;
• розуміє : роль України в світовому сільськогосподарському виробництві;
• вміє: аналізувати матеріал; презентувати власні дослідження;
• може: показати на карті географічні об'єкти, які стосуються сільського господарства України.;
• працювати в групі, спілкуватися; брати на себе відповідальність.
Мета (як намір вчителя): ознайомити з галузевим складом сільського господарства України та приділити увагу рослинництву; удосконалити практичні вміння та навички; актуалізувати знання учнів з фізичної та економічної географії; розвивати вміння працювати з додатковими джерелами інформації; формувати підприємницькі компетентності на основі аналізу географічної інформації. Операційні цілі ( завдання): після закінчення уроку учень: знає географію сільськогосподарських культур України; ; розуміє : роль України в світовому сільськогосподарському виробництві; вміє: аналізувати матеріал; презентувати власні дослідження; може: показати на карті географічні об’єкти, які стосуються сільського господарства України.; працювати в групі, спілкуватися; брати на себе відповідальність.
2.Яка основна причина зумовила зменшення питомої ваги зайнятих у світовому сільському господарстві? А) скорочення площі сільськогосподарських угідь; Б) скорочення частки сільського господарства; В) підвищення врожайності сільськогосподарських культур; Г) підвищення продуктивності праці через механізацію сільського господарства
Проблеми розвитку сільського господарства України 1. Екологічні проблеми: деградація ґрунтів (ерозія ґрунту, вторинне засолення, забруднення пестицидами, радіоактивне забруднення, неправильна агротехніка); 2. Соціально-економічні проблеми: низький розвиток соціальної інфраструктури у сільській місцевості; 3. Економічні: скорочення сільськогосподарського виробництва, велика розораність території внаслідок екстенсивного шляху розвитку; непродумані меліоративні заходи; нераціональне використання мінеральних добрив; застаріла техніка, висока частка ручної праці; величезні втрати продукції при її транспортуванні і зберіганні
Жито Пшениця Географія рослинництва I Зернові культури: 1 Хлібні – озима пшениця, озиме жито. Озима пшениця – 23% посівних площ зернових культур (6,5 млн. га), 50% валового збору – лісостеп і пн. частина степу ( 8 місце у світі) Озиме жито - 2% площі зернових - Полісся, західні області України ( 5 місце у світі)
2 Зернофуражні: Кукурудза – друга за площею посівів 16% ріллі - лісостеп, Закарпатська, Чернівецька і Одеська області ( 5 місце у світовому зборі) Ячмінь - третя за площею посівів та валовим збором зернова культура 11% площі ріллі- степ, лісостеп, Крим, гірські р-ни Овес- 0.8 % ріллі, район мішаних лісів КК
II Технічні культури 1 Олійні Соняшник–займає 2/3 усіх площ техн.культур -степ і пд лісостепу, 22% ріллі, степова зона. ( 1 місце у світовому зборі) Ріпак – 1, 7% ріллі, у лакофарбовій,миловарній,харчовій та ін. галузях – скрізь ( лісостеп та степ); Льон-кучерявець – степ; Хміль – Житомирська, Рівненська, Львівська, Вінницька обл.; Рицина (пд)- олія в авіаційній, парфум, медичній, шкіряній галузях. Льон Рицина Хміль
1 Садівництво А Зерняткові культури: яблуня 54,8 % валового збору, груша 7,9 %, айва- 0,3% лісостеп. Б Кісточкові: вишня-9,0%, слива -8,5 %, черешня -3,6%, абрикоса- 3,0%, персик- 0,7%- степ та лісостеп. В Горіхоплідні: волоських горіх-5,3%-лісостеп, фундук- мішані ліси, мигдаль –Крим.
Узагальнення знань: 1 Назвіть галузевий склад рослинництва України. 2 Чим відрізняються озимі культури від ярих? 3 Що таке перелоги, ерозія та деградація грунтів, меліорація, пестициди та гербіциди? 4 Назвіть, рослини, які відносять до зернових, технічних, бульбо плідних, овоче-баштанних, кормових культур. 5 Яке значення має садівництво, ягідництво та виноградарство у житті людини? 6 Дайте визначення понняття земельні ресурси України, та як використовують землі у сільському господарстві України? 7 Які проблеми розвитку існують у сільському господарстві України?