Презентація на тему: "Сільське господарство України. Рослинництво"

Про матеріал

Мета (як намір вчителя):

• ознайомити з галузевим складом сільського господарства України та приділити увагу рослинництву;

• удосконалити практичні вміння та навички;

• актуалізувати знання учнів з фізичної та економічної географії;

• розвивати вміння працювати з додатковими джерелами інформації;

• формувати підприємницькі компетентності на основі аналізу географічної інформації.

Операційні цілі ( завдання): після закінчення уроку учень:

• знає географію сільськогосподарських культур України; ;

• розуміє : роль України в світовому сільськогосподарському виробництві;

• вміє: аналізувати матеріал; презентувати власні дослідження;

• може: показати на карті географічні об'єкти, які стосуються сільського господарства України.;

• працювати в групі, спілкуватися; брати на себе відповідальність.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: « Сільське господарство України. Рослинництво» Учителя географії спеціалізованої школи № 196 міста Києва Сиворакши Тетяни Василівни

Номер слайду 2

Мета (як намір вчителя): ознайомити з галузевим складом сільського господарства України та приділити увагу рослинництву; удосконалити практичні вміння та навички; актуалізувати знання учнів з фізичної та економічної географії; розвивати вміння працювати з додатковими джерелами інформації; формувати підприємницькі компетентності на основі аналізу географічної інформації. Операційні цілі ( завдання): після закінчення уроку учень: знає географію сільськогосподарських культур України; ; розуміє : роль України в світовому сільськогосподарському виробництві; вміє: аналізувати матеріал; презентувати власні дослідження; може: показати на карті географічні об’єкти, які стосуються сільського господарства України.; працювати в групі, спілкуватися; брати на себе відповідальність.

Номер слайду 3

Сектори економіки

Номер слайду 4

Сектори економіки

Номер слайду 5

1.Основні галузі сільського господарства світу? А) рослинництво, тваринництво; Б) бджільництво і виноградарство; В) рослинництво і овочівництво;  Г) грибництво і приладобудування

Номер слайду 6

2.Яка основна причина зумовила зменшення питомої ваги зайнятих у світовому сільському господарстві?  А) скорочення площі сільськогосподарських угідь; Б) скорочення частки сільського господарства; В) підвищення врожайності сільськогосподарських культур; Г) підвищення продуктивності праці через механізацію сільського господарства

Номер слайду 7

3. До екстенсивної форми ведення сільського господарства належить? А) збільшення посівних площ; Б) механізація виробництва; В) запровадження нових форм господарювання; Г) застосування нових сортів рослин

Номер слайду 8

4. Назвіть «три хліби» людства? А) соя, рис, квасоля; Б) рис, пшениця, кукурудза; В) пшениця, оливки, ріпак; Г) ячмінь, бавовник, льон.

Номер слайду 9

5. В оцінюванні природного потенціалу сільського господарства не використовують такий географічний чинник? А) якість ґрунтів; Б) умови зволоження; В) забезпеченість корисними копалинами; Г) імовірність повторюваності несприятливих метеорологічних явищ

Номер слайду 10

6.Укажіть захід, що має на меті інтенсифікацію сільського господарства? А) збільшення сільськогосподарських угідь; Б) збільшення поголів’я худоби; В) виведення нових високоврожайних сортів; Г) розроблення та впровадження нових технологій переробки сільськогосподарської продукції

Номер слайду 11

Топ -10 ключових товарів України: 1 соняшникова олія, 2 кукурудза, 3 пшениця, 4 ріпак, 5 соєві боби, 6 ячмінь, 7 мясо птиці, 8 цукор, 9 шоколад, 10 соєва олія

Номер слайду 12

Сільське господарство України. Рослинництво.

Номер слайду 13

Галузевий склад сільського господарства

Номер слайду 14

Земельний фонд – 60,4 млн. га (100 %)

Номер слайду 15

Земельні ресурси України

Номер слайду 16

Проблеми розвитку сільського господарства України 1. Екологічні проблеми: деградація ґрунтів (ерозія ґрунту, вторинне засолення, забруднення пестицидами, радіоактивне забруднення, неправильна агротехніка); 2. Соціально-економічні проблеми: низький розвиток соціальної інфраструктури у сільській місцевості; 3. Економічні: скорочення сільськогосподарського виробництва, велика розораність території внаслідок екстенсивного шляху розвитку; непродумані меліоративні заходи; нераціональне використання мінеральних добрив; застаріла техніка, висока частка ручної праці; величезні втрати продукції при її транспортуванні і зберіганні

Номер слайду 17

Галузева структура рослинництва Рільництво: Зернові культури Технічні культури Бульбоплідні культури Овоче- баштанні культури Кормові культури Садівництво, виноградарство та ягідництво (багаторічні насадження) Садівництво Виноградарство Ягідництво

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Рільництво

Номер слайду 20

Жито Пшениця Географія рослинництва I Зернові культури: 1 Хлібні – озима пшениця, озиме жито. Озима пшениця – 23% посівних площ зернових культур (6,5 млн. га), 50% валового збору – лісостеп і пн. частина степу ( 8 місце у світі) Озиме жито - 2% площі зернових - Полісся, західні області України ( 5 місце у світі)

Номер слайду 21

2 Зернофуражні: Кукурудза – друга за площею посівів 16% ріллі - лісостеп, Закарпатська, Чернівецька і Одеська області ( 5 місце у світовому зборі) Ячмінь - третя за площею посівів та валовим збором зернова культура 11% площі ріллі- степ, лісостеп, Крим, гірські р-ни Овес- 0.8 % ріллі, район мішаних лісів КК

Номер слайду 22

3 Круп'яні культури Гречка – 3% валового збору зернових; - Полісся , частково лісостеп, Просо -0,4 % ріллі степ, лісостеп Рис - на поливних землях (чеках), 0,05 % ріллі у районі Північно-Кримського каналу, Криму, Миколаївській і Херсонській областях Сорго-0,4 % ріллі, зона степу

Номер слайду 23

Рис Сорго Просо

Номер слайду 24

4 Зернобобові культури: Нут - 30% білка і 8% олії, використовується як харчовий продукт і корм для худоби Горох - південь лісостепу, північ степу Соя – Полісся, лісостеп Люпин – Полісся Квасоля – степова зона. Горох Соя

Номер слайду 25

Люпин Квасоля Нут

Номер слайду 26

II Технічні культури 1 Олійні Соняшник–займає 2/3 усіх площ техн.культур -степ і пд лісостепу, 22% ріллі, степова зона. ( 1 місце у світовому зборі) Ріпак – 1, 7% ріллі, у лакофарбовій,миловарній,харчовій та ін. галузях – скрізь ( лісостеп та степ); Льон-кучерявець – степ; Хміль – Житомирська, Рівненська, Львівська, Вінницька обл.; Рицина (пд)- олія в авіаційній, парфум, медичній, шкіряній галузях. Льон Рицина Хміль

Номер слайду 27

Соняшник Ріпак

Номер слайду 28

2 Ефіроолійні. М`ята Коріандр-лісостеп, шавлія – степ, фенхель – лісостеп, Кмин – мішані ліси, М`ята - лісостеп

Номер слайду 29

Коріандр Шавлія Кмин

Номер слайду 30

3 Цукристі. Цукрові буряки – 2 місце в світі після Китаю; 50% площі під технічні культури, посіви скорочуються; лісостеп, північ степової і південь Полісся; врожайність 300 ц/га;

Номер слайду 31

4 Волокнисті Льон- довгунець- Мішані ліси, Коноплі –лісостеп та степ

Номер слайду 32

5 Наркотичні Тютюн- 0,4% ріллі, лісостеп та степ

Номер слайду 33

6 Лікарські Валеріана Ромашка Цикорій Опійний мак Нагідки

Номер слайду 34

Нагідки Опійний мак Цикорій

Номер слайду 35

III Бульбоплідні культури Картопля – за обсягом виробництва-2 місце після зернових; повсюдно, особливоПолісся, Лісостеп, передмістя великих міст, 4,9 % ріллі 4 місце у світовому зборі.

Номер слайду 36

IV Овоче-баштанні 1 Овочеві: (городина) 100 рослин, переважно трав`янисті північна частина – буряки, морква, капуста, огірки; південна частина – помідори, баклажани, перець, цибуля; 2 Баштанні: Рослини з родини гарбузових: повсюдно- гарбузи, кабачки, патисони,кавуни, дині у степу.

Номер слайду 37

VI Кормові культури Кормові коренеплоди: кормові буряки; Кукурудза на силос і зелений корм; Однорічні та багаторічні трави: конюшина, люцерна, люпин.

Номер слайду 38

Садівництво, виноградарство та ягідництво.

Номер слайду 39

1 Садівництво А Зерняткові культури: яблуня 54,8 % валового збору, груша 7,9 %, айва- 0,3% лісостеп. Б Кісточкові: вишня-9,0%, слива -8,5 %, черешня -3,6%, абрикоса- 3,0%, персик- 0,7%- степ та лісостеп. В Горіхоплідні: волоських горіх-5,3%-лісостеп, фундук- мішані ліси, мигдаль –Крим.

Номер слайду 40

Яблуня Груша Айва

Номер слайду 41

Вишня Персик Абрикос

Номер слайду 42

Волоський горіх Фундук Мигдаль

Номер слайду 43

2 Виноградарство 107 сортів винограду. А Столові сорти (вживають сирими) Б Технічні (сік, вино, родзинки) 80% площ: Крим та Одеська область; 20% - Миколаївська, Херсонська, Закарпатська.

Номер слайду 44

3 Ягідництво Приміські зони: Суниці і полуниці (40%); Смородина (25%); Малина ( 25%); Аґрус (4%)

Номер слайду 45

Смородина Малина Агрус

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Узагальнення знань: 1 Назвіть галузевий склад рослинництва України. 2 Чим відрізняються озимі культури від ярих? 3 Що таке перелоги, ерозія та деградація грунтів, меліорація, пестициди та гербіциди? 4 Назвіть, рослини, які відносять до зернових, технічних, бульбо плідних, овоче-баштанних, кормових культур. 5 Яке значення має садівництво, ягідництво та виноградарство у житті людини? 6 Дайте визначення понняття земельні ресурси України, та як використовують землі у сільському господарстві України? 7 Які проблеми розвитку існують у сільському господарстві України?

Номер слайду 49

Домашнє завдання Опрацювати §14 та матеріал презентації. Конспект з термінами та поняттями Заповнити таблицю зі слайду №48.

ppt
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
15 січня 2023
Переглядів
801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку