Презентація на тему: "Спілкуємося з однолітками."

Про матеріал
Презентація на тему: "Спілкуємося з однолітками " розкриває такі питання: ознаки та переваги справжньої дружби;чи хороший ви друг чи подруга; ознаки булінгу та кібербулінгу. 5 клас. НУШ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 23. Тема: Спілкуємося з однолітками

Номер слайду 2

Основні поняття і терміни: • Дружба • Друг• Булінг • Кібербулінг

Номер слайду 3

У цьому параграфі ви:дізнаєтеся про ознаки та переваги справжньої дружби;• перевірите, чи хороший ви друг чи подруга;• пригадаєте ознаки булінгу та кібербулінгу;

Номер слайду 4

Дружба - це стосунки між людьми, котрі відчувають взаємну прихильність, турботу і довіру одне до одного. Друг - це людина, яку ви знаєте, любите і якій довіряєте.

Номер слайду 5

Уміння обирати добрих, надійних друзів, уста-новлювати та підтримувати дружні стосунки є однією з найважливіших життєвих навичок.

Номер слайду 6

Розгляньте мал. 74, 75. «Мозковий штурм» «Справжній друг. Справжня подруга». Мал. 74. Справжній друг. Мал. 75. Справжня подруга

Номер слайду 7

Дружба в житті людини. Друзі можуть покращити ваше життя, привнести в нього багато радісних моментів. Прочитайте про переваги дружби та обговоріть, як це стосується вашого життя

Номер слайду 8

Дружба в житті людини1. Дружба може поліпшити настрій. Коли ми проводимо час з друзями, то почуваємося краще! Це наповнює наше життя радістю і допомагає почуватися щасливішими.2. Дружба дає змогу подолати стрес. Друзі, на яких можнапокластися, допомагають нам упоратися з великими тамаленькими проблемами.

Номер слайду 9

3. Дружба дає відчуття приналежності. Наявність друга чи друзів допомагає нам відчувати зв’язок і підтримку інших людей. 4. З друзями ви ніколи не почуватиметеся самотніми.5. Друзі позитивно впливають на наш спосіб життя. Хорошідрузі підтримують наш здоровий вибір щодо харчових звичок,фізичної активності та досягнення позитивних цілей.6. Дружба допомагає розвивати соціальні навички. Проведеннячасу з друзями дає можливість удосконалювати соціальнінавички в різних ситуаціях.

Номер слайду 10

7. Друзі можуть допомогти нам навчатися нового. Іноді ми хочемо займатися чимось, але не наважуємося робити це самостійно. Разом з другом чи подругою зважитися на це легше і веселіше.

Номер слайду 11

Дружний клас Щодня ми приходимо до школи та спілкуємося зі своїми однокласниками. Усі ми різні. Але найголовніше - ми не байдужі одне до одного, вміємоспівчувати та допомагати тим, хто цього потребує.

Номер слайду 12

Об'єднайтеся в чотири групи. Група 1: як звучить дружний клас;Група 2: як виглядає дружний клас;Група 3: що робить дружний клас;Група 4: чого не робить дружний клас. Створіть спільний плакат« Дружній клас»

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Створіть ланцюжок дружного класу. Для цього розріжте кольоровий папір на смужки. Напишіть на них своє ім'я і що ви можете зробити, щоб ваш клас став дружним. З'єднайте паперові смужки між собою у вигляді гірлянди та повісьте готовий ланцюжок у класі як прикрасу

Номер слайду 15

ОЗНАКИ НАСИЛЛЯ І БУЛІНГУ (ЦЬКУВАННЯ)На жаль, діти не завжди вміють мирно розв’язувати конфлікти. Тому в школі трапляються сварки, бійки, штовхання. Це - ознаки насилля. Але інколи бувають випадки переслідування одного з членів колективу з боку іншого або часто з боку групи осіб.

Номер слайду 16

Булінгом називають (від англ. to bully - задиратися, знущатися. Ознаками булінгу є приниження, глузування, залякування, ігнорування. Тобто все, що ображає гідність людини (мал. 77). Знущання заподіює людині біль, який неможливо виправити.

Номер слайду 17

• Намалюйте очі, рот, одяг, придумайте та запишіть ім'я. Потім згорніть його навпіл, зімніть. А тепер спробуйте відновити первісний вигляд своїх малюнків.• Обговоріть:1. Чи вдалося вам повністю відновити малюнки?2. Що відчуває людина з якої знущаються?3. Який висновок можна з цього зробити?

Номер слайду 18

ЯК ПРОТИСТОЯТИ БУЛІНГУЯкщо ви стали свідком булінгу чи його жертвою, обов’язково постарайтеся припинити це, а коли не виходить - повідомте дорослим. Мал. 78. Як реагувати на булінг

Номер слайду 19

Об'єднайтесь у чотири групи та змоделюйте ситуації.1. Однокласники заховали ваш рюкзак. Ваші дії?2. Однолітки вас примушують робити те, чого ви не хочете. Як ви вчините?3. У школі вам погрожують. До кого ви звернетеся?4. Ви побачили, як вашого однокласника/однокласницю принижують. Як це припинити?

Номер слайду 20

Обведіть свою долоню і на кожному пальці запишіть способи боротьби з булінгом, які ви можете запропонувати (звернутися до старших по допомогу, не поширювати пліток, не підтримувати тих, хто ображає інших, захищати жертву булінгу тощо).

Номер слайду 21

Кібербулінг - це форма цькування з використанням цифрових пристроїв: мобільних телефонів, комп’ютерів, планшетів. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, месенджерах, на ігрових платформах.

Номер слайду 22

Мал. 79. Вияви кібербулінгу

Номер слайду 23

ТЕСТ «КІБЕРБУЛІНГ»За допомогою тесту перевірте, чи знаєте ви, як захистити себе від кібербулінгу. Завдання -дістатися фінішу, обравши правильні відповіді на запитання. Для цього переходьте на відповідні пункти тесту за зазначеними в дужках номерами.1. Андрій грав в онлайн-гру, коли один із найсильніших геймерів почав висміювати слабких гравців. Андрію це не сподобалося. Як ви думаєте, він має залишити гру (6) чи вступитися за слабших (11)?2. Аліна отримала електронного листа з образами, а за наступні декілька годин — іще три. Аліна має розповісти батькам (12) чи нічого не робити та сподіватися, що їй дадуть спокій (7)?3. Одного разу Максим помітив, що його невдалі фото опублікували в мережі. Однокласники почали висміювати їх. Максим має терпіти й чекати, доки все припиниться (8), чи звернутися по допомогу до друзів (13)?4. Аліса почала отримувати неприємні sms-повідомлення від однокласників. Її подруга Дарина помітила, що Аліса засмучена і втратила інтерес до навчання. Дарина має розбиратися з однокласниками самостійно (9) чи звернутися до адміністрації школи (14)?5. Антон із друзями уболівають за свою улюблену футбольну команду. В одній грі суддя прийняв сумнівне рішення, і команда Антона програла. Дехто з його друзів вирішив написати погані коментарі на сторінці судді в соціальній мережі. Антон має діяти разом із друзями (10) чи заспокоїтися і обміркувати це (15)?6. Вихід із гри не допоможе. Андрію варто спробувати змінити ситуацію та заступитися за учасників гри, яких ображають (1).7. Аліні слід негайно поговорити зі своїми батьками. Вони допоможуть їй зрозуміти, як діяти (2).8. Максим потребує підтримки друзів, щоб видалити фото і припинити насмішки (3).9. Конфлікт Дарини з однокласниками може тільки погіршити ситуацію для Аліси і, можливо, завдасть неприємностей Дарині (4).10. Незважаючи на те, що Антон розчарований програшем, він повинен сказати своїм друзям, що не можна ображати суддю в інтернеті. Потрібно заспокоїтися та продумати те, що вони збираються опубліковувати в мережі (5).11. Правильно! Це допоможе зупинити кібербулінг (2).12. Розповісти батькам — це правильний вибір (3).13. Це правильно, друзі підтримають і допоможуть видалити фото (4).14. Правильно. Дарина має повідомити про кібербулінг адміністрації школи та переконатися, що Аліса отримала допомогу (5).15. Молодці, ви дісталися фінішу!

Номер слайду 24

Запам'ятайте! Якщо ви помітили, що когось ображають в інтернеті, - заступіться за них.• Якщо ви отримуєте електронні листи з образами, обов'язково розкажіть про це дорослим або поговоріть про це з друзями.• Якщо про ваших однокласників/однокласниць в інтернеті поширюють плітки, фейки, особисті фото, відео, повідомте про це адміністрації школи.

Номер слайду 25

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ1. Оберіть ознаки хорошого друга/подруги. А) намагається зрозуміти та допомогти вирішити проблеми. Б) обговорює вас за спиною. В) знущається з вас. Г) зберігає ваші секретиҐ) турбується тільки про себе. Д) завжди допомагає у разі потреби

Номер слайду 26

2. Визначте, які твердження істинні, а які - хибні.• Булінг - це агресивне переслідування одного з членів колективу з боку інших.• Ознакою кібербулінгу є псування особистих речей.• Дружба - це стосунки між людьми, котрі відчувають взаємну прихильність, турботу і довіру одне до одного.

Номер слайду 27

3. Назвіть ознаки булінгу. Вам придумали образливе прізвисько. Усі сміються, і вам весело. Вас не приймають у гру. Про друга/подругу поширюють плітки. У друга/подруги старшокласники вимагають грошіВи та інша людина — добрі друзі

Номер слайду 28

4. Оцініть свої досягнення. Я можу розповісти про переваги дружби. ☆☆☆Я можу розпізнати ознаки булінгу та кібербулінгу.☆☆☆Я знаю, як впоратися з булінгом.☆☆☆

Номер слайду 29

Домашнє завдання1. Опрацювати § 23. ст. 175‒1842. Виписати нові поняття.3. Виконати дистанційне завдання. МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ.4. Виконати тести за посиланням:https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=8600338

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
3929
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку