Презентація на тему "Стародавні одиниці довжини і часу" 7 клас

Про матеріал
Презентація "Стародавні одиниці довжини і часу" для сьомого класу. Як вимірювали довжину, наприклад, тканини у стародавні часи, коли ще не муло навіть лінійок, метрів? Відповідь на це запитання тут!)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стародавні одиниці довжини і часу. Презентацію підготувала: Пастушок Маргарита із 7-Б класу

Номер слайду 2

З історії розвитку системи одиниць величин. Людина давно визнала необхідність вимірювати різні величини, причому виміряти як можна точніше. Основою точних вимірювань являються зручні, чітко визначені одиниці величин і еталони цих одиниць. В свою чергу, точність еталонів відображає рівень розвитку науки, техніки, говорить про науково-технічний потенціал країни.

Номер слайду 3

В історії розвитку одиниць величин можна виділити кілька періодів. Самим давнім являється період, коли одиниці довжини ототожнювалися з назвами частин людського тіла. Так, в якості одиниць довжини брали лікоть (довжина ліктя),фут (довжина ступні), дюйм (ширина великого пальця) та ін. В якості одиниць площі в цей період виступали: криниця (площа, яку можна полити із однієї криниці), плуг (середня площа, оброблена за день плугом) та ін.

Номер слайду 4

Способи виміру

Номер слайду 5

Аршин(1 аршин=71,12 см)На Русі деякі старовинні міри вимірювання входили у вжиток у зв’язку з розвитком торгових відносин зіншими країнами. Прийшов аршин разом з торговцями з далеких країн, які привозиликитайський шовк, оксамит і індійську парчу.

Номер слайду 6

Лікоть(1 лікоть=38-46 см)Це — відстань від кінця витягнутого середнього пальця руки або стиснутого кулака до ліктьового згину. Приблизна довжина в еквівалентіметричної системи складає від 38 до 46 см.

Номер слайду 7

Фут(1 фут = 30,48 см)Фут – міра довжини, якою користуються вже тисячі років. У різних країнах існують різні фути – від 28 до 33 сантиметрів, але найголовніший фут – англійський, що дорівнює 30,48 сантиметра.

Номер слайду 8

Лінія(лінія=2,48 мм)Найменшою старовинної одиницею довжини вважається лінія. Вона дорівнює ширині пшеничного зерна. Досі такою одиницею вимірювання користуютьсязаводи,які виготовляють годинники.

Номер слайду 9

П’ядь(1 п’ядь=17,78 см)Ще однією старовинною мірою довжини на Русі була п’ядь. Її величина становила приблизно чверть аршина. Існували:— «менша п’ядь»— «велика п’ядь».

Номер слайду 10

Ярд(ярд=0,91 м)За існуючою легендою, ярд вперше визначили ще в 101 р. Це була величина, що дорівнює довжині від носа Генріха I (короля Англії) до кінчика середнього пальця руки, витягнутої в горизонтальному положенні.

Номер слайду 11

Сажень(1 сажень=2,13360 м)Сажень – міра довжини. Її розмір пов’язаний з людиною: сажень – це розмах Одна з них махова, рівна відстані між кінчиками середніх Пальців рук, розкинутих в різністорони, Другий вид – це коса сажень. Це була довжина від каблука взуття на правій нозі до кінчика середнього пальця лівої руки, витягнутої вгору. Третій вид - проста сажень. Це відстань між кінчиками великих пальців рук, розкинутих в різні сторони.

Номер слайду 12

Сподіваюсь, презентація була для вас корисною і цікавою. Дякуюза увагу

pptx
Додав(-ла)
creative duck
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
5858
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку