ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " Сучасні методи ембріології.Репродуктивна медицина."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: " Сучасні методи ембріології.Репродуктивна медицина." 10 клас профільний рівень К.Задорожний. В презентації розкрито поняття: що таке ембріотехнології,стовбурові клітини,химерні організми,репродуктивна медицина.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 103. Тема: Сучасні методи ембріології. Репродуктивна медицина

Номер слайду 2

Поміркуйте. Навіщо вчені створюють химерні організми? Химе́ра «чудовисько»- тваринний або рослинний організм, що сполучує в собі клітини, тканини, органи чи частини тіла різних організмів. В основі утворення химери лежить об'єднання клітин, що виникли з різних зигот. Часто химерично побудованими є не цілі організми, а лише їхні окремі органи. Термін «химера» впроваджений Г. Г. Вінклером у 1908 році. Химери здебільшого утворюються штучним шляхом — при трансплантаціях чи зрощуваннях, але іноді трапляються і в природних умовах, очевидно, як результат вегетативних мутацій.

Номер слайду 3

Згадайте поняття. Ембріогенез • Стовбурові клітини• Здоров’я • Захворювання

Номер слайду 4

Ембріотехнології - це технології, що полягають в отриманні одного або декількох ембріонів і пересаджуванні його з матки однієї жінки до матки іншої,

Номер слайду 5

Ембріотехнології наймолодшим напрямком сучасної медицини, в яких клітини є джерелом необхідних структур. Але використовувати клітину можна не тільки як джерело будь-яких субстанцій, а й для регенеративної медицини.

Номер слайду 6

Особливий інтерес викликають технології, засновані на стовбурових клітинах. Здатність до необмеженого поділу і до перетворення на різні типи клітин -плюрипотентність робить їх ідеальним матеріалом для трансплантаційних методів терапії. Найбільш доступними вважаються стовбурові клітини дорослого організму.

Номер слайду 7

Потрапляючи в організм під час трансплантації, стовбурові клітини продовжують ділитися й самі знаходять місце, де їхня допомога найпотрібніша. Ця здатність стовбурових клітин отримала назву хоумінга.

Номер слайду 8

Отже, хоумінг - це здатність клітин до міграції в «потрібне місце» - «рідний» орган і тканину (у свою стовбурову нішу) або в ділянку ушкодження.

Номер слайду 9

Надзвичайно привабливі для використання в медицині є ембріональні стовбурові клітини (ЕСК) людини: з них можна отримувати будь-які типи клітин організму. Властивості ембріональних стовбурових клітин і механізми, які в них діють, роблять їх подібними до трансформованих, ракових клітин.

Номер слайду 10

Ембріональні стовбурові клітини отримують з внутрішньої клітинної маси бластоцисти на перших стадіях розвитку ембріона, коли він ще не імплантував у стінку матки. Саме з клітин внутрішньої клітинної маси в подальшому розвивається цілий організм.

Номер слайду 11

За останні роки у великій кількості країн уже прийнято закони, які дозволяють дослідження ембріональних стовбурових клітин людини.

Номер слайду 12

Химерні організми. Химерами називають організми або їхні частини, що складаються з генетично різнорідних тканин. Уперше цей термін застосував німецький ботанік Г. Вінклер (1907 р.) для форм рослин, отриманих у результаті зрощення пасльону і томату.

Номер слайду 13

У 1909 р. Е. Баур, вивчаючи пеларгонію ряболисту, з’ясував природу химер.

Номер слайду 14

Розрізняють кілька типів химерних організмів:1. Мозаїчні (гіперхимери) - генетично різні тканини утворюють тонку мозаїку.2. Секторіальні - різнорідні тканини розташовані великими ділянками 3. Периклінальні-тканини з різними генотипами лежать шарами один над одним 4. Мериклінальні - їхні тканини складаються із суміші секторіальних і периклінальних ділянок.

Номер слайду 15

Химерні рослини

Номер слайду 16

Химери у рослин можуть виникати в результаті щеплень і під впливом мутацій соматичних клітин, у тварин — за рахунок мутацій соматичних клітин, унаслідок порушень ембріогенезу і як результат експериментів учених.

Номер слайду 17

Компоненти химер можуть відрізнятися один від одного генами ядра, числом хромосом, генами пластид або мітохондрій. Химерні організми досить часто використовуються в наукових дослідженнях.

Номер слайду 18

Значення химерних тварин1. Вирішене питання про спосіб виникнення в ході розвитку багатоядерних клітин посмугованих м’язів2. Завдяки застосуванню цього методу з’явиться можливість вирішувати складні питання генетики й ембріології.

Номер слайду 19

Репродуктивна медицина– це галузь медицини, яка займається відновленням репродуктивного здоров’я та вирішенням проблем народження дітей і планування сім’ї. У репродуктивній медицині використовуються знання генетики, гінекології, кріобіології, цитології, молекулярної біології.

Номер слайду 20

Репродуктивна медицина - це галузь медицини, яка займається профілактикою, діагностикою та лікуванням безпліддя у людини. Вона базується на використанні найновіших розробок з ендокринології, хірургії, генетичної інженерії та інших галузей.

Номер слайду 21

Технологіями репродуктивної медицини є 1. Технології штучного запліднення – екстракорпоральне запдіжнення.2. Інтракорпоральне запліднення.

Номер слайду 22

Екстракорпоральне запліднення — це процес, під час якого відбувається запліднення яйцеклітини поза межами організму людини (так зване «запліднення в пробірці»). Вперше таке запліднення було застосовано1978 року у Великій Британії. Засновником екстракорпорального запліднення вважається Р. Едвардс, який був нагороджений у 2010 р. Нобелівською премією з фізіології і медицини.

Номер слайду 23

Екстракорпоральне запліднення може здійснюватися коли через захворювання чоловіка або жінки неможливе запліднення природним шляхом непрохідність маткових труб, пошкодження сім’яних протоків).

Номер слайду 24

Інтракорпоральне запліднення — це процес, під час якого відбувається запліднення яйцеклітини безпосередньо в організмі людини шляхом штучного введення сперми до матки за допомогою спеціального катетера.

Номер слайду 25

Інтракорпоральне запліднення використовують у деяких випадках чоловічого безпліддя та в ситуації, коли має місце імунологічне безпліддя (через агресивну атаку імунною системою жінки до сперматозоїдів).

Номер слайду 26

Інститут репродуктивної медицини в Києві – це вже міжнародний медичний центр з лікування як жіночого, так і чоловічого безпліддя. Центр має власні відділення ембріології, репродуктології, власний кріобанк.

Номер слайду 27

Запитання 1. Які завдання вирішують ембріотехнології?2. Навіщо потрібно створювати химерні організми?3. Які проблеми можуть виникати під час проведення штучного запліднення?

Номер слайду 28

Домашнє завдання Опрацювати § 103. Сучасні методи ембріології. Репродуктивна медицина.10 клас профіль К. Задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. коверко ірина
    Можу сказати тільки - ДЯКУЮ! Наснаги вам і творчих успіхів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 травня 2020
Переглядів
6557
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку