ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "РІСТ І РОЗВИТОК ЖИВИХ ОРГАНІЗМІВ ."

Про матеріал
Презентація на тему: " РІСТ І РОЗВИТОК ЖИВИХ ОРГАНІЗМІВ". 10 клас профільний рівень. К Задорожний . в презентації розкрито поняття : що таке ріст,чинники росту,характер росту у різних живих організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 106. Тема: РІСТ І РОЗВИТОК ЖИВИХ ОРГАНІЗМІВ

Номер слайду 2

Поміркуйте! Чи можуть комахи рости безперервно й необмежено? Чому?

Номер слайду 3

ЗГАДАЙТЕ ПОНЯТТЯ• Властивості живих організмів • Ріст• Розвиток • Старіння

Номер слайду 4

Ріст-сукупність процесів, які забезпечують збільшення маси, розмірів, об'єму живих організмів за рахунок збільшення кількості клітин або їх розтягування.

Номер слайду 5

Ріст клітин живих організмів може відбуватися з різною швидкістю. Ця швидкість залежить від особливостей будови самої клітини (клітини прокаріотів діляться швидше) та умов зовнішнього середовища.

Номер слайду 6

Ріст клітин буває :1. Обмежений - коли клітини ростуть тільки до певного розміру, і цей розмір є невеликим. 2. Необмежений - коли клітини ростуть все життя особини. Такий ріст часто спостерігається у грибів.

Номер слайду 7

НА РІСТ КЛІТИН ВПЛИВАЮТЬ:1. Зовнішні чинники :температура, наявність поживних речовин й води, відсутність шкідливих чинників, функції, р. Н середовища.2. Внутрішні чинники:генетичну інформацію та наявність чинників росту

Номер слайду 8

Чинники росту це-природні білки, що зв'язуються із рецепторами на поверхні клітин і стимулюють процеси росту.

Номер слайду 9

У людини розмір більшості клітин невеликий. Тільки аксони нейронів можуть досягати значних розмірів.

Номер слайду 10

Наслідком росту та збільшення числа клітин в багатоклітинних тварин є розростання їхніх тканин.

Номер слайду 11

Під час ембріонального розвитку таким чином здійснюється формування нових структур організму.

Номер слайду 12

Розвиток клітин- це сукупність якісних змін, що ведуть до появи відмінностей порівняно з попередніми стадіями.

Номер слайду 13

Розвиток клітин. Поділ еукаріотичних клітин (у тому числі клітин людини) у більшості випадків здійснюється шляхом мітозу. Після поділу частка утворених клітин може бути різною. На ранніх стадіях ембріогенезу людини клітини після поділу знову діляться. Пізніше починається диференціація клітин і здатність до поділу зберігають стовбурові клітини.

Номер слайду 14

Диференціація клітин - це процес утворення спеціалізованих клітин, які отримують певні риси будови, що дають їм можливість виконувати потрібні функції з високою ефективністю. Досягається диференціація клітин за рахунок регуляції роботи генів. Геном клітини в цілому залишається незмінним, але активно працює в ньому лише певний комплекс генів. Диференціація клітин в організмі людини є необоротним процесом.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Категорії стовбурових клітин:1) Тотипотентні клітини – клітини, які можуть диференціюватися в будь-який тип клітин організму і з яких може утворитися цілий організм (наприклад, зигота, бластомери). 2) Плюрипотентні клітини – клітини, які також можуть дати початок кожному типу клітин, але новий організм з них утворитися вже не може (наприклад, мезенхімні клітини, які дають початок клітинам крові, хрящової, кісткової та гладкої м’язової тканин). 3) Уніпотентні клітини – клітини, які можуть перетворюватися лише на клітини одного типу (наприклад, клітини епітелію шкіри, сперматогоніїв).

Номер слайду 17

ВИСНОВОК: ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ КЛІТИН, або цитодиференціація, – процес виникнення структурних і функціональних відмінностей між клітинами, в результаті чого ці клітини стають спеціалізованими для різних процесів життєдіяльності багатоклітинних організмів.

Номер слайду 18

Обмеженість та періодичність росту організмів. Розрізняють: 1. Обмежений тип росту - за якого ріст організму припиняється після досягнення певного віку (більшість ссавців, комах, птахів). 2. Необмежений тип росту особини ростуть упродовж усього життя (молюски, риби, рослини).

Номер слайду 19

Для організмів з необмеженим ростом часто спостерігається уповільнення темпів росту з віком. У малих крокодилів після народження (виходу з яйця) темпи їхнього росту є високими протягом двох-трьох років, після чого темп росту вповільнюється, але не зупиняється. Дорослі особини виростають лише на кілька сантиметрів за рік.

Номер слайду 20

Через велику тривалість життя (до 80 років і більше) розмір гребенястого крокодила може досягати 7 метрів.

Номер слайду 21

Процесу росту властива періодичність:1. Сезонна.2. Добова. У рослин помірних широт ріст узимку припиняється, а навесні поновлюється. Період тимчасового фізіологічного спокою в розвитку називають діапаузою. Діапауза характеризується різким зниженням інтенсивності метаболізму клітин. Вона властива комахам, багатьом хребетним.

Номер слайду 22

У деяких ссавців північних широт діапауза відбуваєтьсяв зимовий час (ведмеді, соні, байбаки) і називається гібернацією (сплячкою). Діапауза комах може тривати від декількох годин до декількох років.

Номер слайду 23

Швидкість та характер росту організмів Вона визначається як особливостями біології конкретного виду, так і умовами середовища. Наприклад, швидкість росту дитинчат у ссавців є суттєво більшою, ніж швидкість росту дитинчат у рептилій такого самого розміру.

Номер слайду 24

Характер росту у різних живих організмів:1. Ізометричний ріст - якщо ріст усіх частин тіла здійснюється рівномірно й пропорції тіла в результаті залишаються без змін у риб. 2. Алометричний ріст - якщо у процесі росту різні частини тіла ростуть з різною швидкістю, і пропорції тіла з часом змінюються. Саме такий тип росту характернийдля людини.

Номер слайду 25

Алометричний ріст улюдини Якщо порівняти пропорції тіла новонародженого, дитиниі дорослої людини. У новонароджених довжина голови становить 1/4, у семирічної дитини - 1/7, а у дорослої людини - 1/8 довжини їхнього тіла.

Номер слайду 26

Запитання на закріплення 1. Якими можуть бути межі росту клітини? 2. Що таке диференціація клітин? 3. Чому для ракоподібних можливий тільки періодичний тип росту? 4. Виберіть один із видів тварин і визначіть фактори, які можуть впливати на швидкість росту цієїтварини. 5. Чому розмір голови людини відносно розміру її тіла від народження до завершення росту організму зменшується?

Номер слайду 27

Практична робота № 19 Тема: Періодичність росту дерев’янистих рослин та луски риби. Мета: Закріпити знання про періодичний ріст організмів, від чого він залежить, які умови впливають на ріст. Навчитися визначати вік дерева,та зміни в рості луски риби. Вдосконалювати вміння аналізувати, порівнювати та робити висновки.

Номер слайду 28

Хід роботи:1. Розгляньте зрізи стебел дерев’янистих рослин та зрозумійте як утворюються річні кільця. Дайте відповіді на запитання: а) чим зумовлена поява річних кілець у деревині? б) чому річні кільця різного розміру і кольору? в) які типи росту характерні для дерев’янистих рослин?

Номер слайду 29

2. Порахуйте скільки років цим деревам: 1) Тис ПРИБЛИЗНО 2) Дуб

Номер слайду 30

3. Розгляньте будову луски риб та зрозумійте як на ній утворюються річні кільця. Дайте відповіді на запитання: а) чим зумовлена поява річних кілець на лусці риб? б) чому річні кільця різного розміру? в) які типи росту характерні для риб?

Номер слайду 31

Кількість років у риб можна порахувати за річними кільцями. Вік риби – 6 років.

Номер слайду 32

4. Порахуйте приблизно скільки років цим рибам: 1) Тріска. 2) Прісноводна корюшка. 3) Лосось.4) Вобла.1.2 2334

Номер слайду 33

Висновок. Як за річними кільцями можна встановити умови середовища, в якому жили організми?

Номер слайду 34

Домашнє завдання. Опрацювати § 106. Ріст і розвиток живих організмів.10 клас К. Задорожний Практична робота № 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лариса Миколаївна
    дякую за чудову розробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Валеріївна Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Дуже дякую, пані Єлізавета!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шульга Надія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Бунчукова Уляна Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
20104
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку