Презентація на тему« ТОПОГРАФІЯ І КАРТОГРАФІЯ ЯК НАУКИ »

Про матеріал
Топографія – наукова дисципліна, що займається детальним вивченням земної поверхні в геометричному відношенні, дослідженням й розробкою способів зображення цієї поверхні на площині в вигляді топографічних карт й планів. Слово “топографія” грецького походження й складається з двох частин. Слово “топос” – місцевість і “графо” – писати, тобто означає в прямому перекладі – “описувати місцевість”.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему« ТОПОГРАФІЯ І КАРТОГРАФІЯ ЯК НАУКИ »

Номер слайду 2

План1. ВИЗНАЧЕННЯ ТОПОГРАФІЇ Й КАРТОГРАФІЇ ТА ЇХ ЗМІСТ.2. СТРУКТУРА КАРТОГРАФІЇ.3. ЗВ’ЯЗОК ТОПОГРАФІЇ Й КАРТОГРАФІЇ З ІНШИМИ НАУКАМИ.4. ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ. 5. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Номер слайду 3

1. ВИЗНАЧЕННЯ ТОПОГРАФІЇ Й КАРТОГРАФІЇ ТА ЇХ ЗМІСТ. Топографія – наукова дисципліна, що займається детальним вивченням земної поверхні в геометричному відношенні, дослідженням й розробкою способів зображення цієї поверхні на площині в вигляді топографічних карт й планів. Слово “топографія” грецького походження й складається з двох частин. Слово “топос” – місцевість і “графо” – писати, тобто означає в прямому перекладі – “описувати місцевість”.

Номер слайду 4

При моделюванні та прогнозуванні екологічного стану довкілля використовують картографічні методи досліджень. Суть картографічного методу полягає в використанні в процесі дослідження дійсності проміжного ланцюга – географічної карти як моделі явищ, що вивчаються. При цьому карта виступає як в якості засобів дослідження, так і його предмета в вигляді моделі, що замінює собою реальні явища, безпосереднє вивчення яких неможливе або ускладнене.

Номер слайду 5

Завдання топографії:-визначення положення окремих точок земної поверхні з метою відображення отриманої геоінформації у вигляді топографічних карт чи цифрових моделей місцевості;-виконання вимірювань на земній поверхні, що необхідні для проектування, будівництва й експлуатації інженерних споруд, використання природних багатств та розробки геоінформаційних систем для регіонального екологічного моніторингу.

Номер слайду 6

2. СТРУКТУРА КАРТОГРАФІЇ. Картографія – галузь науки, техніки й виробництва, що включає вивчення, створення й використання картографічних творів. Задача картографії – відображення й дослідження просторового розміщення, поєднань /сполучень/ та взаємозв’язку явищ природи й суспільства за допомогою особливих образно-знакових моделей – картографічних зображень.

Номер слайду 7

Загальна теорія картографії – розділ, в якому розглядаються загальні проблеми, предмет й метод картографії як науки а також окремі питання методології створення й використання карт. Оформлення карт та картографічна семіотика розробляють мову карти, теорію й методи побудови систем картографічних знаків, художнього проектування карт та їх кольорового оформлення. В межах картографічної семіотики вивчають правила побудови знакових систем та користування ними (синтактика), співвідношення знаків з об’єктами, що відображуються (семантика), інформаційна цінність знаків та їх сприймання користувачами (прагматика).

Номер слайду 8

Історія картографії вивчає історію ідей, методів картографування, розвиток картографічного виробництва, а також стару картографічну продукцію. Картографічне джерелознавство розробляє методи систематизації картографічних джерел, що необхідні для створення карт. Картографічна інформатика вивчає й розробляє методи збирання, збереження та видачі споживачам інформації про картографічні вироби й джерела.

Номер слайду 9

3. ЗВ’ЯЗОК ТОПОГРАФІЇ Й КАРТОГРАФІЇ З ІНШИМИ НАУКАМИ.Історично картографія найбільш близька до географії й геодезії. Значення геодезії для картографії полягає в тому, що вона надає дані про форму й розміри Землі, координати точок земної поверхні, методи вимірювань й просторової фіксації. Топографія й картографія широко застосовують аерознімки як ефективний засіб отримання різносторонньої інформації про місцевість з її фотографій.

Номер слайду 10

Космонавтика, а саме космічні знімання земної поверхні, що виконуються за допомогою фотографічної апаратури та електронно- сканувальних приладів космічного базування, розміщених на штучних супутниках Землі, пілотованих космічних кораблях та орбітальних станціях, займають чільне місце у виконанні топографо-геодезичних робіт. Результати дистанційного зондування земної поверхні з космосу є підґрунтям для екологічного моніторингу.

Номер слайду 11

Картографія тісно стикається з такими галузями знань, як геологія, геофізика, метеорологія, гідрологія, синоптика, соціологія, економіка, народонаселення та інші. Видатний учений академік І. М. Губкін вказував, що геолог, гідролог, гідротехнік, інженер-будівельник та інші не можуть успішно виконувати роботи без використання топографо-геодезичних матеріалів. Він вважав, що всі ці спеціальності без топографічної карти – є те саме, що столяр без сокири або коваль без молотка.

Номер слайду 12

4. ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ. Топографія й картографія виникли ще в глибокій давнині і розвивались, виходячи з практичних запитів людства. За 4000 років до нашої ери в Єгипті побудовані іригаційні споруди, із застосуванням точних геодезичних вимірювань. За 3000 років до нашої ери китайці відкрили властивість підвішеної магнітної пластинки вказувати сторони горизонту. В 500 р. до нашої ери Піфагор висловив гіпотезу, що Земля має форму кулі. У четвертому столітті до нашої ери Арістотель довів, що форма нашої планети дуже близька до форми кулі.

Номер слайду 13

На розвиток топографії й картографії значно вплинули відкриття та завоювання в ХV та ХVI віках нових земель. В ХVІІ – ХVІІІ, коли сформувались великі держави, інтенсивно розвивалась картографія, виникла необ хідність з високою точністю визначати значні відстані. З цією метою в 1614 році голландський вчений В. Скелліцс запропонував спосіб триангуляції, який до мінімуму скорочує дорогі та трудомісткі лінійні вимірювання. За результатами високоточних вимірювань кутів трикутника обчислюють довжину його сторін. В 1609 році Галілей винайшов зорову трубу, яка є однією з основних частин більшості геодезичних приладів, що викорис- товуються при топографічних зніманнях.

Номер слайду 14

Розвиток топографічної й картографічної науки й освіти на сучасному терені України своїм корінням сягає в ХVІІ – ХVІІІ століття. В тічаси практичну геометрію викладали в Києво–Могилянській академії, Харківському коледжі, Львівському університеті. В 1922 році спеціалістів з вищою освітою розпочав готувати Харківський геодезичний і землевпорядний інститут, вчені якого в 1945 році в Львівському політехнічному інституті відкрили геодезичний факультет. Координацію та виконання топографо-картографічних робіт на території України здійснюють відповідні організації та служби. З метою забез- печення господарства України топографо-геодезичними матеріалами, кар- тографічною продукцією та створення основи Державного кадастру

Номер слайду 15

5. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛТопографія з основами геодезії / За редакцією А. П. Божок — К.: Вища школа, 1995. — 280 с. Земледух Р. М. Картографія з основами топографії. — К.: Вища школа, 1993. — 456 с. Картография с основами топографии / Под редакцией Г. Ю. Грюнберга. — М.: Просвещение, 1991. — 576 с. Левицький І. Ю., Кондратенко І. І. Лабораторний практикум з топографії та картографії. — Х., 2000. — 172 с.

Номер слайду 16

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
Додано
22 червня 2023
Переглядів
1194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку