Презентація до теми "Ліпіди"

Про матеріал
Презентацію можна використати при вивченні органічних сполук ліпідів, їхньої будови та біологічної ролі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ліпіди. Будова та біологічна роль

Номер слайду 2

ЛІПІДИ (від грец. ліпос – жир) це різноманітні за хімічним складом біоорганічні сполуки живого, спільною ознакою яких є їхня неполярність, через що вони розчиняються лише в неполярних розчинниках

Номер слайду 3

Фізичні властивості ліпідів

Номер слайду 4

Ліпіди гідрофобні, але добре розчиняються в неполярних розчинниках:бензені, хлороформі, ацетоні

Номер слайду 5

Серед ліпідіврозрізняють прості та складніПрості ліпіди - залишок жирних кислот (або альдегідів) + Спирт (наприклад жири, воски)Складні ліпіди – це сполуки ліпідів з вугле­водами (гліколіпіди), похідними ортофосфатної кислоти (фосфоліпіди), комплекси ліпідів з білками (ліпопротеїди)

Номер слайду 6

Функції ліпідів: ЕНЕРГЕТИЧНА1 г жиру = 38,9 к. Дж енергії1 г жиру = 1,1 г води

Номер слайду 7

Функції ліпідів: ЗАХИСНА

Номер слайду 8

Функції ліпідів: ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНА

Номер слайду 9

Види жирової тканини Біла жирова тканина виконує енергетичну, захисну, теплоізоляційну, резервну. Бура жирова тканина добре розвинена в новонароджених – бере участь у терморегуляції

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Функції ліпідів: регуляторна Стероїдихо­лестерин синтезується у печінці і входить до складу жовчі

Номер слайду 12

Стероїдну природу мають статеві гормони людини – естрогени (жіночі) та андрогени (чоловічі), гормони надниркових залоз (кортикостероїди), ві­таміни групи D

Номер слайду 13

Функції ліпідів: БУДІВЕЛЬНА

Номер слайду 14

ВИСНОВОКОтже, ліпіди в біосистемах здійснюють енергетичну, структурну, захисну, регуляторну, водоутворювальну, резервну функції

Номер слайду 15

ПОМІРКУЙТЕКсерофіли – наземні тварини, що пристосувалися до життя в безводних місцевостях (пустелях, напівпустелях, сухих степах). Прикладом таких тварин є одногорбий верблюд,тушканчики, американський кенгуровий пацюк та ін. Одні з них задовольняються лише запасами води, що міститься в їжі, інші успішно використовують метаболічну воду. Який метаболічний процес забезпечує утворення води з жирів? У чому полягають переваги жирів як джерела води перед вуглеводами

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Цикало Ніна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Литвиненко Олена Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 травня 2020
Переглядів
17115
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку