Презентація на тему: " Транспорт газів у кровоносній системі."

Про матеріал
Презентація на тему: " Транспорт газів у кровоносній системі." розкрито питання: сполуки, що зв’язують і транспортують кисень і вуглекислий газ, називають дихальними пігментами це гемоглобін і гемоціанін.Гемоглобін -ферумовмісний білок кровоносної системи тварин.Гемоціанін -купрумовмісний білок, що зв’язує і переносить кисень у молюсків головоногих, черевоногих) та членистоногих (мечохвостів, павукоподібних, ракоподібних). 10 клас. Біологія профільний рівень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 30. Тема: Транспорт газів у кровоносній системі

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання§ 29. Транспорт речовин у плазмі крові

Номер слайду 3

Транспортна функція кровіЯк називається транспортна фунція крові ,що супроводжується виділенням з організму кінцевих продуктів обміну речовин…2. Як називається функція крові завдяки якій підтримується сталість внутрішнього середовища організму…3. Імуноглобуліни — білки-антитіла імунної системи виконують функцію…

Номер слайду 4

4. Скільки літрів плазми крові міститься в організмі людини?5. Скільки води міститься в плазмі?

Номер слайду 5

6.перлічіть органічні речовини Плазми..

Номер слайду 6

7. Перелічіть йони металів, що містяться в плазмі крові?

Номер слайду 7

8. Як називаються транспортні білки плазми?

Номер слайду 8

9. Що відбувається при Атеросклеротичних змінах у судинах?

Номер слайду 9

10. Які причини атеросклерозу?11. На що впливає атероскероз?12. Які продукти знижують холестерин?

Номер слайду 10

Транспорт газів. Кровообіг у тварин виконує одну з найважливіших функцій — перенесення кисню від легенів до тканин, а вуглекислого газу - від тканин до легенів.

Номер слайду 11

Сполуки, що зв’язують і транспортують кисень і вуглекислий газ, називають дихальними пігментами. Такими дихальними пігментами є гемоглобін і гемоціанін.

Номер слайду 12

Гемоціанін

Номер слайду 13

Гемоглобін — ферумовмісний білок кровоносної системи тварин, який оборотно зв’язується з киснем і забезпечує його перенесення від органів дихання до тканин.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

У хребетних тварин гемоглобін міститься у червоних клітинах крові — еритроцитах.

Номер слайду 16

Білкова частина гемоглобіну складається з чотирьох поліпептидних ланцюгів: α1, α2, β1 і β2. Кожний ланцюг поєднаний з одним гемом, тобто з однією молекулою гемоглобіну зв’язуються максимально чотири молекули O2. Еритроцит. Гем. Поліпептиднийланцюг

Номер слайду 17

Форми гемоглобіну1. У капілярах легенів кисень приєднується до гемоглобіну, утворюючи оксигемоглобін.2. Сполуку вуглекислого газу з гемоглобіном називають карбгемоглобіном; він надає венозній крові темного відтінку. 3. Зв’язок з гемоглобіном може чадний газ CO. При цьому утворюється карбоксигемоглобін.

Номер слайду 18

Міоглобін — ферумовмісний білок, що зв’язує кисень, який надходить до серцевих і скелетних м’язів у хребетних тварин і людини.

Номер слайду 19

Міоглобін зв’язує і зберігає кисень, створюючи в м’язах його резерв. Цей резерв витрачається у разі кисневого голодування, наприклад, під час інтенсивної роботи м’язів. Міоглобін надає м’язовим волокнам червоного кольору.

Номер слайду 20

Гемоціанін — купрумовмісний білок, що зв’язує і переносить кисень у молюсків головоногих, черевоногих) та членистоногих (мечохвостів, павукоподібних, ракоподібних).

Номер слайду 21

На відміну від гемоглобіну, молекули гемоціаніну розчинені в гемолімфі. Завдяки цьому мономери гемоціаніну можуть об’єднуватися в дуже великі комплекси Ці комплекси дозволяють краще переносити O2.

Номер слайду 22

Домашнє завдання1. Опрацювати § 30. Транспорт газів кровоносній системі.2. Вивчити нові поняття теми.3. Виконати тести Код доступу 8197080відкривши посиланняjoin.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Rakhivska Nina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 грудня 2021
Переглядів
4837
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку