Презентація на тему : " Урок з ароматом кави " .

Про матеріал
Кава - один з найпоширеніших та найулюбленіших напоїв у світі. Саме тому 17 квітня ми святкуємо Міжнародний день кави. Презентація допоможе вчителю провести цікавий біоадекватний урок , який розкриє таємниці винайдення та поширення кави, розповість про її користь і шкоду для організму людини , як обирати та готувати цей чудовий напій та багато іншої цікавої інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з ароматом кави…style.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 2

17 квітня - Міжнародний день кавиstyle.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Ця неповторна кава …Кава – напій, що виготовляється зі смаженого насіння плодів кавового дерева.

Номер слайду 5

Ка́вове де́рево (лат. Coffea) — рід вічнозелених рослин з ряду тирлечецвіті. Плоди дерева використовують для приготування напою кави.

Номер слайду 6

Зрілий плід кави є червоною ягодою, на вигляд чимось нагадує вишню. А під м'якоттю розташовані боби  (з наукової точки зору назва неправильна), колір яких до обробки або жовтувато - сірий , або синьо - зелений. Зазвичай кавовий плід містить два боби, які називають кавовим зерном.

Номер слайду 7

Існує більше 80 різновидів кавового дерева. Але далеко не всі з них здатні давати ті самі зерна, з яких готується відомий напій кава. У цьому сенсі представляють інтерес лише два види: аравійське і конголезьке  кавові дерева, з плодів яких відповідно виходять сорти арабіка і робуста. Зерна арабіки більші, та і саме дерево вище.

Номер слайду 8

Робуста, як рослина, є набагато витривалішою, проте напій з робусти сильно поступається арабіці якістю, а тому робуста використовується майже виключно у блендах. Менш розповсюдженою є ліберикал, що не має харчової цінності.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Винайдення кави. Збереглося кілька легенд про походження кави. Однією з найпоширеніших є розповідь про кмітливого пастуха Калді, чиї кози поїли листя кавового дерева і стрибали після цього немов навіжені. Більш реалістична версія називає винахідником кави суфія Омара з єменського міста Моха . Змушений ховатися від заздрісників, він залишився без їжі з самими лише кавовими зернами і вирішив зварити з них напій, смак якого йому настільки сподобався, що він вирішив пригостити ним перехожих прочан, а вже ті рознесли рецепт до інших міст і країн.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Поширення напою. Споживання кави швидко поширилося арабським  світом. Першим з європейців з «напоєм, чорним як чорнило» познайомився німецький ботанік Леонард Раувольф під час своєї мандрівки до Сирії. Своїми враженнями він поділився у книжці, виданій у Франкфурті у 1582 році.

Номер слайду 13

У 1591 році італійський лікар Просперо Альпіні  , який супроводжував венеціанське посольство до  Єгипту, дав перший в європейській літературі опис кавового дерева

Номер слайду 14

"В одному з єгипетських садів бачив я дерево, що приносить насіння, усім тут відоме і вельми поширене: з нього араби і єгиптяни готують улюблений свій напій, який всі п'ють замість вина і в готелях продають так само, як у нас вино, а називають його «Кофа». Насіння його привозять із щасливої Аравії. Деревце схоже на бересклет, але тільки листки товщі, жорсткіші і вічно зелені. Настій п'ють для зміцнення шлунку, для збудження травлення, від завалів і пухлин печінки та селезінки ".

Номер слайду 15

Венеціанські купці привезли каву до Європи. Ароматний напій зацікавив знатний прошарок. Завдяки Папі Клименту VIII, який з першого ковтка одразу ж полюбив каву,  цей напій став дуже популярний в Італіїї і в 1645 році відкрився перший кавовий дім. Досить швидко каву пили вже у звичайних кафе, що відкривались у Лондоні, пізніше в Парижі. відтоді й по сьогодні кава посіла належне місце на континенті.

Номер слайду 16

А перша в Європі кавярня відкрилася лише в 1632 році в італійському Ліворно .

Номер слайду 17

Кава в УкраїніНа території сучасної України каву пили з XVI сторіччя. Саме тоді на напою призвичаїлися мешканці  Кримського ханства та залежних від Османської імперії причорноморських територій. Знайома кава була й козакам, чимало з яких відвідували османські володіння, або перебували в кримському чи османському полоні.

Номер слайду 18

НАПІЙ НАТХНЕННЯОскільки кава  бадьорить, вона стала ще й предметом поклоніння з боку людей творчих. Їй, як прекрасній дівчині, присвячували картини і пісні, поеми і театральні твори. У число відомих кавоманів входили Оноре де Бальзак і Вольтер, Федір Шаляпін і Йосип Бродський, Наполеон Бонапарт і Карл Лінней, Петро І та Катерина ІІ, Сальвадор Далі і Віктор Гюго, Анна Ахматова і Жорж Санд.

Номер слайду 19

ТВОРЧИЙ НАПІЙСьогодні набуває популярності таке явище як малюнки кавою. Варто тільки подивитися на кавові витвори малайзійської художниці Хонг Йі.

Номер слайду 20

Малюнки на кавіЦе ціле мистецтво, яке носить назву латте-арт та вимагає деяких навичок. Ними добре володіють професійні бариста. Вони кількома рухами здатні намалювати на поверхні пінного напою дивовижні квіти, мордочки звірів, сердечка, орнаменти і навіть цілі картини.

Номер слайду 21

ПАМ'ЯТНИК КАВІ В ГАМБУРЗІ

Номер слайду 22

Користь кави

Номер слайду 23

Кава – не харчовий продукт, здатний наситити. Білків, жирів і вуглеводів вона майже не містить. Проте, багата на біологічно активні речовини. Їх в складі кави понад 30: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни, органічні кислоти і кофеїн. Останній допомагає нам прокинутися, стимулює роботу мозку і покращує концентрацію.

Номер слайду 24

Чим корисна кава. До складу напою входять вітаміни, мінерали, протеїни і антиоксиданти, які продовжують молодість і насичують організм усім необхідним. Кофеїн підсилює дію деяких знеболюючих засобів. Кава зменшує крепатуру і м'язові спазми під час інтенсивних тренувань. Тренери іноді навіть радять спортсменам випивати 2 чашки напою перед особливо сильними фізичними навантаженнями. Споживання кофеїну знижує ризик розвитку деяких захворювань: хвороби Паркінсона, хвороби Альцгеймера, діабету, раку ротової порожнини, астми, інсульту, цирозу печінки, жовчнокам'яної хвороби. Завзяті кавомани менше схильні до розвитку раку грудей. А жінки, що випивають 5 чашок кави в день на 57% рідше страждають від будь-яких онкологічних захворювань, ніж ті, хто випиває 1 чашку і менше.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Чим шкідлива кава- Надмірне вживання кави може завдати шкоди організму.- Кава змінює відтінок зубної емалі, позбавляючи тебе ідеальної білосніжної усмішки.- Міцна кава здатна порушити режим сну, викликати слухові галюцинації, підвищити кров'яний тиск і вивести з організму корисні речовини, так як є сечогінною.- Під час обсмаження, кавові зерна піддаються обробці високими температурами і в них можуть утворитися канцерогени.- Кава належить до культур, які найбільше обробляються пестицидами- Цей напій викликає печію, а тому ранкова чашка американо може зіпсувати тобі день.- Тільки в класичному еспресо і американо 0 ккал, всі інші добавки роблять твій напій не таким «нешкідливим» для фігури. Наприклад, - 100 г вершків додадуть у стаканчик близько 80 ккал, одна ложка карамелі - 25 ккал, а звичайне незбиране молоко - 18.

Номер слайду 27

Великі дози кави смертельні. Якщо Ви вип’єте 100 горняток кави за 4 години – помрете.

Номер слайду 28

Як обирати і готувати каву?

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Кавовий етикет- каву наливають у маленькі кавові чашечки;- помішавши каву, не слід залишати ложку в чашці - її потрібно покласти на блюдце.- не прийнято вмочати в напій печиво.- не слід пити каву, поки ви не проковтнули їжу.- каву п'ють гарячою, невеликими ковтками.- не слід манірно відстовбурчувати мізинець, а також просовувати палець у вушко ручки.цукор до кави - якщо немає спеціальних щипців - не прийнято брати ложкою, його треба взяти рукою й опустити в чашку.

Номер слайду 32

Найдорожчий сорт кави у світі - Kopi Luwak - виробляють в Індонезії. За кілограм цієї елітної кави беруть більше $ 1 тис. Чому так дорого? Елітність кави у тому, що боби до обжарювання проходять через шлунок хижого звірка - віверра, або циветта."Кавовий" звір поїдає боби кави, обробляючи їх у своєму шлунку особливим секретом - цибетином. Результат цього процесу: пахучі кавові фікаліі звірка визнані найелітнішим сортом кави у світі. Родзинка кави Kopi Luwak - неповторний смак і аромат, від яких у захваті всі кавові гурмани світу.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

ЦІКАВІ ФАКТИ!#1: 42% українців регулярно п’ють каву.#2: Згідно з дослідженням, проведеним Університетом Каліфорнії, пара, яка піднімається від гарячої кави, містить деякі антиоксиданти в кількості, аналогічній 3-ом апельсинам.#3: У 1657 році у Британії кава рекламувалося як ліки від цинги і подагри.#4: Третину світового об’єму кави виробляє Бразилія – це більше півтора мільйона тонн кави в рік.#5: Кофеїн заборонений Інтернаціональним Олімпійським комітетом. Якщо в крові атлета більше 12 мікрограм кофеїну, він дискваліфікується. Щоб досягти такого рівня, досить випити 5 горняток кави.

Номер слайду 36

#6: Кава обсмажується при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим довший процес обсмажування, тим темніше вийде кава. Тривалість обжарювання в середньому 10-20 хвилин.#7: Кава класифікується за трьома ознаками: якість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна.#8: Перед обсмажуванням деяких сортів кави їх зелені зерна зберігаються декілька років. Експерти вважають, що їх смак при цьому значно покращується.#9: Кава вирощується в 45 країнах світу.#10: Кава – найпопулярніший напій у світі. Щорічно його випивається 400 мільярдів горняток .

Номер слайду 37

#11: Рецепт кави з книги 1844 року: «Столову ложку порошку в півлітра окропу, кип’ятити 20-25 хвилин. Залишити настоятися 4-5 хвилин. Додайте рибну шкірку, шматочок риб’ячого жиру або половину яйця».#12: Мішки для кави зазвичай виготовляються з конопель, і важать близько 70 кг при повному завантаженні. Потрібно, приблизно, 600 000 зерен для наповнення одного мішка.#13: Кавові дерева запилюються самостійно.#14: Кава, як ліки, досягла найвищого розквіту в Англії у 16 столітті. У той час мікстура з кави, масла і меду призначалася для зігрівання при багатьох хворобах. Пізніше в цій ролі стали використовувати чай.#15: Квіти кавових дерев живуть недовго, пахнуть жасминно-апельсиновим ароматом, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Потрібно 4-5 роки, щоб дерево стало приносити достатній урожай.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

pptx
Додано
24 липня 2019
Переглядів
3901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку