Існує більше 80 різновидів кавового дерева. Але далеко не всі з них здатні давати ті самі зерна, з яких готується відомий напій кава. У цьому сенсі представляють інтерес лише два види: аравійське і конголезьке кавові дерева, з плодів яких відповідно виходять сорти арабіка і робуста. Зерна арабіки більші, та і саме дерево вище.
Винайдення кави. Збереглося кілька легенд про походження кави. Однією з найпоширеніших є розповідь про кмітливого пастуха Калді, чиї кози поїли листя кавового дерева і стрибали після цього немов навіжені. Більш реалістична версія називає винахідником кави суфія Омара з єменського міста Моха . Змушений ховатися від заздрісників, він залишився без їжі з самими лише кавовими зернами і вирішив зварити з них напій, смак якого йому настільки сподобався, що він вирішив пригостити ним перехожих прочан, а вже ті рознесли рецепт до інших міст і країн.
"В одному з єгипетських садів бачив я дерево, що приносить насіння, усім тут відоме і вельми поширене: з нього араби і єгиптяни готують улюблений свій напій, який всі п'ють замість вина і в готелях продають так само, як у нас вино, а називають його «Кофа». Насіння його привозять із щасливої Аравії. Деревце схоже на бересклет, але тільки листки товщі, жорсткіші і вічно зелені. Настій п'ють для зміцнення шлунку, для збудження травлення, від завалів і пухлин печінки та селезінки ".
Венеціанські купці привезли каву до Європи. Ароматний напій зацікавив знатний прошарок. Завдяки Папі Клименту VIII, який з першого ковтка одразу ж полюбив каву, цей напій став дуже популярний в Італіїї і в 1645 році відкрився перший кавовий дім. Досить швидко каву пили вже у звичайних кафе, що відкривались у Лондоні, пізніше в Парижі. відтоді й по сьогодні кава посіла належне місце на континенті.
Кава в УкраїніНа території сучасної України каву пили з XVI сторіччя. Саме тоді на напою призвичаїлися мешканці Кримського ханства та залежних від Османської імперії причорноморських територій. Знайома кава була й козакам, чимало з яких відвідували османські володіння, або перебували в кримському чи османському полоні.
НАПІЙ НАТХНЕННЯОскільки кава бадьорить, вона стала ще й предметом поклоніння з боку людей творчих. Їй, як прекрасній дівчині, присвячували картини і пісні, поеми і театральні твори. У число відомих кавоманів входили Оноре де Бальзак і Вольтер, Федір Шаляпін і Йосип Бродський, Наполеон Бонапарт і Карл Лінней, Петро І та Катерина ІІ, Сальвадор Далі і Віктор Гюго, Анна Ахматова і Жорж Санд.
Кава – не харчовий продукт, здатний наситити. Білків, жирів і вуглеводів вона майже не містить. Проте, багата на біологічно активні речовини. Їх в складі кави понад 30: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни, органічні кислоти і кофеїн. Останній допомагає нам прокинутися, стимулює роботу мозку і покращує концентрацію.
Чим корисна кава. До складу напою входять вітаміни, мінерали, протеїни і антиоксиданти, які продовжують молодість і насичують організм усім необхідним. Кофеїн підсилює дію деяких знеболюючих засобів. Кава зменшує крепатуру і м'язові спазми під час інтенсивних тренувань. Тренери іноді навіть радять спортсменам випивати 2 чашки напою перед особливо сильними фізичними навантаженнями. Споживання кофеїну знижує ризик розвитку деяких захворювань: хвороби Паркінсона, хвороби Альцгеймера, діабету, раку ротової порожнини, астми, інсульту, цирозу печінки, жовчнокам'яної хвороби. Завзяті кавомани менше схильні до розвитку раку грудей. А жінки, що випивають 5 чашок кави в день на 57% рідше страждають від будь-яких онкологічних захворювань, ніж ті, хто випиває 1 чашку і менше.
Чим шкідлива кава- Надмірне вживання кави може завдати шкоди організму.- Кава змінює відтінок зубної емалі, позбавляючи тебе ідеальної білосніжної усмішки.- Міцна кава здатна порушити режим сну, викликати слухові галюцинації, підвищити кров'яний тиск і вивести з організму корисні речовини, так як є сечогінною.- Під час обсмаження, кавові зерна піддаються обробці високими температурами і в них можуть утворитися канцерогени.- Кава належить до культур, які найбільше обробляються пестицидами- Цей напій викликає печію, а тому ранкова чашка американо може зіпсувати тобі день.- Тільки в класичному еспресо і американо 0 ккал, всі інші добавки роблять твій напій не таким «нешкідливим» для фігури. Наприклад, - 100 г вершків додадуть у стаканчик близько 80 ккал, одна ложка карамелі - 25 ккал, а звичайне незбиране молоко - 18.
Кавовий етикет- каву наливають у маленькі кавові чашечки;- помішавши каву, не слід залишати ложку в чашці - її потрібно покласти на блюдце.- не прийнято вмочати в напій печиво.- не слід пити каву, поки ви не проковтнули їжу.- каву п'ють гарячою, невеликими ковтками.- не слід манірно відстовбурчувати мізинець, а також просовувати палець у вушко ручки.цукор до кави - якщо немає спеціальних щипців - не прийнято брати ложкою, його треба взяти рукою й опустити в чашку.
Найдорожчий сорт кави у світі - Kopi Luwak - виробляють в Індонезії. За кілограм цієї елітної кави беруть більше $ 1 тис. Чому так дорого? Елітність кави у тому, що боби до обжарювання проходять через шлунок хижого звірка - віверра, або циветта."Кавовий" звір поїдає боби кави, обробляючи їх у своєму шлунку особливим секретом - цибетином. Результат цього процесу: пахучі кавові фікаліі звірка визнані найелітнішим сортом кави у світі. Родзинка кави Kopi Luwak - неповторний смак і аромат, від яких у захваті всі кавові гурмани світу.
ЦІКАВІ ФАКТИ!#1: 42% українців регулярно п’ють каву.#2: Згідно з дослідженням, проведеним Університетом Каліфорнії, пара, яка піднімається від гарячої кави, містить деякі антиоксиданти в кількості, аналогічній 3-ом апельсинам.#3: У 1657 році у Британії кава рекламувалося як ліки від цинги і подагри.#4: Третину світового об’єму кави виробляє Бразилія – це більше півтора мільйона тонн кави в рік.#5: Кофеїн заборонений Інтернаціональним Олімпійським комітетом. Якщо в крові атлета більше 12 мікрограм кофеїну, він дискваліфікується. Щоб досягти такого рівня, досить випити 5 горняток кави.
#6: Кава обсмажується при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим довший процес обсмажування, тим темніше вийде кава. Тривалість обжарювання в середньому 10-20 хвилин.#7: Кава класифікується за трьома ознаками: якість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна.#8: Перед обсмажуванням деяких сортів кави їх зелені зерна зберігаються декілька років. Експерти вважають, що їх смак при цьому значно покращується.#9: Кава вирощується в 45 країнах світу.#10: Кава – найпопулярніший напій у світі. Щорічно його випивається 400 мільярдів горняток .
#11: Рецепт кави з книги 1844 року: «Столову ложку порошку в півлітра окропу, кип’ятити 20-25 хвилин. Залишити настоятися 4-5 хвилин. Додайте рибну шкірку, шматочок риб’ячого жиру або половину яйця».#12: Мішки для кави зазвичай виготовляються з конопель, і важать близько 70 кг при повному завантаженні. Потрібно, приблизно, 600 000 зерен для наповнення одного мішка.#13: Кавові дерева запилюються самостійно.#14: Кава, як ліки, досягла найвищого розквіту в Англії у 16 столітті. У той час мікстура з кави, масла і меду призначалася для зігрівання при багатьох хворобах. Пізніше в цій ролі стали використовувати чай.#15: Квіти кавових дерев живуть недовго, пахнуть жасминно-апельсиновим ароматом, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Потрібно 4-5 роки, щоб дерево стало приносити достатній урожай.