Презентація на тему: "Видова структура біоценозів."

Про матеріал
Презентація на тему: "Видова структура біоценозів." Мета: Ознайомити учнів із видовою структурою біоценозів. 11 клас профіль К. Задорожний
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Видова структура біоценозів

Номер слайду 2

Згадайте. Лімітуючі екологічні чинники - фактори, які при певних умовах довкілля обмежують будь-які прояви життєдіяльності організмів(світло, температура,тиск) .

Номер слайду 3

Екологічний оптимум Інтенсивність дії екологічного фактора, найбільш сприятлива для життєдіяльності організму.

Номер слайду 4

Екологічний песимум- інтенсивність екологічного фактора, за якої життєдіяльність організму суттєво пригнічується.

Номер слайду 5

Видова структура біоценозу охоплює всі види, які в ньому проживають. В одних біоценозах можуть переважати тваринні види (біоценоз коралового рифу), в інших головну роль відіграють рослини (біоценоз тропічного або дубового лісу).

Номер слайду 6

Простим показником різноманітності біоценозу є видове багатство - загальна кількість видів у ньому. Чим вище видове багатство, тим стійкіше біоценоз.

Номер слайду 7

Видове багатство в різних біоценозах різниться між собою й залежить від географічного положення. Чим ближче до екватора, тим багатший і різноманітніший біоценоз. Чим далі від тропіків у бік високих широт, тим біднішою стає флора й фауна.

Номер слайду 8

Така закономірність пояснюється умовами абіотичного середовища. Там, де вони близькі до оптимальних, виникають надзви-чайно багаті на види угруповання, наприкладтропічні ліси або коралові рифи.

Номер слайду 9

Найбіднішими за кількістю видів біоценозамиє арктичні пустелі. Невеликий видовий спектр і в тих біоценозах, які часто зазнають певних катастрофічних впливів, скажімо щорічного затоплення під час розливів річок.

Номер слайду 10

Видове різноманіття біоценозів залежить також від тривалості їх існування. Молоді угруповання, що тільки формуються, мають менший набір видів, ніж ті, що склалися давно.

Номер слайду 11

Видове різноманіття -це показник, що враховує не тільки кількість видів у біоценозі, але й кількісні співвідношення видів у ньому. Види в біоценозі можуть бути представлені по-різному: одні з них можуть нараховувати значну кількість особин, інші, навпаки, можуть бути дуже нечисленними.

Номер слайду 12

Якщо певний вид рослини або тварини кількісно переважає в угрупованні, то такий вид називається домінантом, або домінантним видом. Домінантні види є в будь-якому біоценозі. Наприклад, у ялиннику це ялини, у діброві — дуби, у степах — ковила й типчак. Домінантні види визначають вигляд біоценозу. У кожному з них домінують і певні види тварин, грибів і мікроорганізмів.

Номер слайду 13

За сприятливих умов формуються багаті за кількістю видів біоценози, у яких не один, а багато домінантних видів.

Номер слайду 14

В угрупованнях, які живуть в екстремальних умовах, видова різноманітність знижена, високу чисельність мають усього 1–2 види (угруповання Б). Чим більш специфічними є умови середовища, тим біднший видовий склад угруповання й тим вищою може бути чисельність окремих видів.

Номер слайду 15

Угруповання Б має явно виражений вид-домінант. Порівняно з ним чисельність інших видів біоценозу суттєво нижча. Угруповання А, навпаки, характеризується найбільш рівномірним розподілом різних видів за чисельністю. Видова різноманітність буде вищою в біоценозі А.

Номер слайду 16

Крім видів-домінантів, біоценоз включає : субдомінантні, нечисленні і рідкісні види. Іноді в біоценозі трапляються випадкові види, нетипові для певного біоценозу і представлені одиничними екземплярами.

Номер слайду 17

Види, які суттєво впливають на організацію співтовариства, називаються ключовими видами. До ключових видів належать великі хижаки, наприклад вовки, оскільки вони регулюють чисельність популяцій травоїдних. Бобри теж належать до ключових видів, оскільки завдяки своїм греблям вони створюють місця перебування для багатьох інших видів.

Номер слайду 18

Зникнення єдиного ключового виду, навіть такого, який складає незначну частину біомаси угруповання, може спровокувати серію взаємопов’язаних зникнень інших видів. Наприклад, за відсутності вовків щільність травоїдних може настільки збільшитися, щоце призведе до руйнування рослинного покриву і зникнення пов’язаних із ним комах. У результаті екосистема деградує.

Номер слайду 19

Агроценози, створені людиною (городи, сади, поля), зазвичай бідніші видами в порівнянні з природними біоценозами (ліси, луки, степ), однак навіть до їхнього складу входять сотні видів організмів.

Номер слайду 20

В агроценоз пшеничного поля, крім пшениці, входять бур’яни, комахи, гризуни, птахи, земноводні, мешканці ґрунтів - безхребетні тварини, бактерії, патогенні грибки і багато інших видів. В агроценозах завжди добре виражений вид-домінант - це та культурна рослина, яку штучно вирощують.

Номер слайду 21

Запитання 1. Які організми є домінантними в екосистемікоралового рифу? 2. Порівняйте видову різноманітність біоценозів А і Б на мал. 89.3. У якому біоценозі види за чисельністю розподілені більш рівномірно? 4. У якому біоценозі наявний яскраво виражений домінантний вид? 5. Чи важливі для біоценозу види,що не є домінантними?

Номер слайду 22

Домашнє завдання§ 89. Видова структура біоценозів11 клас профіль К. Задорожний

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Гайдай Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мандренко Юлія Ігорівна
    чудові презентації для профільного рівня!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 березня 2020
Переглядів
9825
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку