Презентація на тему: "Відпочинок на природі".

Про матеріал
Презентація на тему: "Відпочинок на природі" розкриває такі питання: як обирати безпечне місце для купання, як уникнути теплового удару; як надавати домедичну допомогу в разі теплового чи сонячного удару; як діяти під час небезпечних ситуацій на воді. 5 клас НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 29. Тема: Відпочинок на природі

Номер слайду 2

Основні поняття і терміни: ПЛЯЖ • СОНЦЕЗАХИСНІ ЗАСОБИ• РОЗРИВНА (ЗВОРОТНА) ТЕЧІЯ• СОНЯЧНИЙ УДАР • ТЕПЛОВИЙ УДАР

Номер слайду 3

У цьому параграфі ви: -навчитеся обирати безпечне місце для купання;-дізнаєтеся, як уникнути теплового удару;-потренуєтеся надавати домедичну допомогу в разі теплового чи сонячного удару;-проаналізуєте, як діяти під час небезпечних ситуацій на воді.

Номер слайду 4

Безпечний пляж. Передусім слід обрати безпечне місце для купання. Адже не кожна водойма чи ділянка берега підійде для цього.

Номер слайду 5

Одним із показників безпеки та чистоти водойми та пляжу є екологічний сертифікат «Блакитний прапор». Для того, щоб отримати такий сертифікат, об’єкт повинен відповідати 32 критеріям, найважливішими з яких є:1. якість води;2. чистота території;3. наявність рятувальної вежі та кваліфікованих рятувальників;4.доступність питної води на території пляжу;5. урахування потреб людей з інвалідністю.

Номер слайду 6

Перейдіть за першим QR-кодом і дослідіть, які пляжі України мають «Блакитний прапор».

Номер слайду 7

Перейдіть за другим QR-кодом і подивіться відео про правила поведінки в басейні. Складіть пам'ятку про безпечну поведінку на воді.

Номер слайду 8

ЯК УНИКНУТИ ТЕПЛОВОГО УДАРУПовітряні й сонячні ванни - корисні види загартовування, а легка засмага свідчить про те, що влітку ви чудово відпочили. Але засмагати треба обережно!Опіки, теплові та сонячні удари - не дивина серед відпочивальників, які нехтують порадою лікарів не ходити на пляж з 10-ї до 16-ї години та збільшувати час перебування на сонці поступово, починаючи з 5-10 хвилин.

Номер слайду 9

Лікарі радять засмагати, користуючись сонцезахисними кремами та спреями (мал. 99), бажано тими, які мають ступінь захисту вище 20.

Номер слайду 10

Якщо не вдалося уникнути опіку, шкіра почервоніла і болить, обробіть уражені ділянки засобом для лікування поверхневих опіків і кілька днів захищайте їх від сонця. У разі сильних опіків, коли плечі, спина, живіт, руки, ноги вкрилися пухирями, слід звернутися до лікаря. Проколювати ці пухирі в жодному разі не можна.

Номер слайду 11

Ще один обов’язковий атрибут на пляжі - головний убір: капелюх, панама, бейсболка чи бандана. Він убереже вас від теплового і сонячного удару. Пам’ятайте: голову треба неодмінно захистити!

Номер слайду 12

Якщо хтось відчув/відчула слабкість, сонливість, головний біль, спрагу, нудоту, дійте за алгоритмом:1. Відведіть потерпілого/потерпіу в затінок.2. Розстебніть йому/ій комірець, зніміть із них взуття.3. Змочіть обличчя і голову холодною водою або покладіть на голову щось мокре й холодне.4. Обмахуйте його/її рушником чи газетою;5. Дайте випити води;6. Повідомте лікарю/лікарці.

Номер слайду 13

ЧОТИРИ «НАДТО НЕБЕЗПЕЧНО» НА ВОДІОсь чотири правила «надто небезпечно», які Міжнародний комітет Червоного Хреста радить добре пам’ятати всім, хто збирається купатися. Небезпечно плавати, коли:1.ви надто втомлені;2. ви надто далеко від друзів чи від берега;3. вам надто холодно;4. вам надто жарко.

Номер слайду 14

Коли діти не вміють добре плавати, вони використовують надувні круги, матраци й автомобільні камери (мал. 100). Але вітер, хвилі та течія можуть підхопити надувний матрац і віднести далеко від берега, а відтак перекинути його.

Номер слайду 15

НЕБЕЗПЕЧНІ СИТУАЦІЇ НА ВОДІНа воді трапляються ситуації, з якими непросто впоратися навіть досвідченому плавцеві. Особливо небезпечна судома. Якщо зсудомило ногу, треба на кілька секунд зануритися з головою у воду, випрямити ногу й сильно потягнути рукою ступню за великий палець на себе (мал. 101, а).

Номер слайду 16

У водоймах, де багато рослин, пливіть на самій поверхні води, намагаючись не робити різких рухів (мал. 101, б). Коли руки або ноги заплутались у водоростях, прийміть положення «медуза» (мал. 101, в) і звільніться.

Номер слайду 17

Біля берегів морів і океанів часто виникають розривні (зворотні) течії, які віддаляють усе від берега. Якщо вас захопило такою течією, то не намагайтеся боротися з нею. Рухайтеся паралельно берегу, тому що такі течії зазвичай вузькі (мал. 102). Небезпечна течія має такі ознаки:1. Спінений, холодний струмінь води біля берега;2. Ділянка води в морі, що змінює колір;3. З’являється рухлива смуга піни, водоростей або сміття;збивається ритм хвиль.

Номер слайду 18

ПОРЯТУНОК НА ВОДІНа жаль, тонуть не лише плавці-початківці. Найбільший ворог того, хто почав тонути, — паніка. Тому думайте про те, що боятися пізно, треба діяти. Покличте на допомогу. Намагайтеся не піднімати голову та руки над водою. Пам’ятайте, що вага тіла у воді набагато менша, ніж у повітрі. Не бійтеся занурити голову - з’явиться додаткова сила, що виштовхуватиме вас із води. Подивіться на досвідчених плавців. Вони пливуть, тримаючи голову у воді, й лише на мить повертають її вбік, щоб зробити вдих.

Номер слайду 19

Якщо ви побачили, що людина тоне, допоможіть їй. Простягніть руку (тільки у тому разі, якщо стоїте на мілині або вас хтось міцно тримає). Киньте їй надувний матрац або іграшку чи рятувальний круг. Сповістіть рятувальників або покличте на допомогу дорослих.

Номер слайду 20

Є така професія рятувальник(ця) на водіРятувальник/рятувальниця на воді - це людина, відповідальна за безпеку людей, які перебувають у воді (плавальний басейн, аквапарк, пляж). Ця професія досить складна, потребує певних навичок. Однією з найважливіших вимог до рятувальників на воді є вміння добре плавати. Рятувальники/рятувальниці проходять спеціальний тренінг із порятунку та надання першої допомоги. У деяких країнах рятувальники належать до служби екстреної медичної допомоги.

Номер слайду 21

МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ1. Розкажіть, як треба надавати допомогу потерпілому в разі теплового чи сонячного удару.

Номер слайду 22

2. Визначте, що є ознакою безпечного пляжу, а що - небезпечного. А) знак «Купатися заборонено»Б) рятувальна служба, буйки, що обмежують акваторію для купання. В) розлитий бензин, бите скло, інше побутове сміття. Г) тваринницька ферма, вигін для випасання худобиЄ) чистий берег (пісок, галька)Д) корчі у водіЖ) береги, укріплені бетонними плитами. З) міст, причал, інші гідротехнічні споруди. И) обривистий берег, стрімка течія. К) замулене дно, зарості очерету Бзпечний пляж- Небезпечний -

Номер слайду 23

3. Чи є у вашій місцевості пляж? Якщо так, опишіть його. Проаналізуйте, чи безпечний він. Надайте ідеї, як можна покращити пляж.

Номер слайду 24

4. Оцініть свої досягнення. Я вмію обирати безпечні місця для купання. ☆☆☆Я знаю, як діяти під час небезпечних ситуацій на воді.☆☆☆Я вмію надавати допомогу в разі теплового чи сонячного удару.☆☆☆

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Переляньте відео урок за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=j. V4 V1e. BSm. V01. Опрацювати § 29 ст. 227‒2332. Виписати нові поняття.3. Виконати завдання. МОЗАЇКА ЗАВДАНЬ ДО ТЕМИ.4. Виконати тести за посиланням:https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=1671391

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
1345
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку