Презентація на тему: “Віртуальна екскурсія визначними місцями рідного краю”

Про матеріал

Мета: познайомити учнів з пам'ятками історії та видатними особистостями Донеччини; виховувати у дітей любов до рідного краю, почуття гідності та патріотизму, гуманне ставлення до спадщини українського народу, викликати бажання вивчати, берегти і примножувати багатство рідного краю.

Рекомендації щодо проведення вихивного заходу :

Захід проводиться у вигляді віртуальної екскурсії, де екскурсоводом може бути сам учитель або діти, які виконують роль гідів на окремих «оглядових майданчиках».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презинтація на тему: “Віртуальна екскурсія визначними місцями рідного краю”Підготувала: Серебрянська О. С. 2017 рік

Номер слайду 2

Донеччино моя!Донеччино моя! твоїх вітрів диханняя відчуваю знов, як в ті далекі дні,коли квітки в росі солодкого світаннянад голубим Дінцем всміхалися мені. Немов душею п'ю твого життя весну яу радості степів, у гомоні дібров,і музику гудків твоїх я знову чую,Донеччино моя, життя мого любов! В. Сосюра

Номер слайду 3

Донеччина - краса і гордість України

Номер слайду 4

Донеччина

Номер слайду 5

Святогірська Лавра. Соляні шахти600-річний дуб. Музей С. С. Прокоф'єва Каплиця Божої Матері Стара водонапірна башта. Маріупольська мечеть Собор Георгія Побідоносця Парк кам'яних скульптур "Святогор" Народний музей історіїПечера Трипільська Крейдова флора Клебан-Бик. Святі гори. Великоанадольський ліс Урочище "Кам'яні Могили" Музей мініатюрної книги. Геологічний пам'ятник природи Свято-Архангело-Михайлівський храм. Свято-Георгіївська церква. Гамперівский будинок. Садиба поміщика БантишаІсторичний музей. Музей космонавтів Волкових. Меотида. Старий замок. Палаючі каменіДокучаєвський зоопарк. Катериновскі горби. Покровский собортеатр ляльок Блакитні озера Пам'ятник Висоцькому

Номер слайду 6

Свято-Успенська Святогірська лавра — православний монастир, Московського патріархату, у Святогірську. Монастир розташований на високому крейдяному правому березі Сіверського Дінця (так звані Святі гори). Окрім наземних будівель, має крейдяні печери. У лаврі зберігаються мощі преподобного Іоанна, затворника Святогірского.

Номер слайду 7

Соляні шахи.глибоко під землею приховано головне багатство і диво унікального місто Соледар Донецької області в Україні. Це справжня шахта, але відмінність її в тім, що добувають тут біле золото – сіль.

Номер слайду 8

Старовинного дуба, повна назва якого дуб звичайний або черещатий, більше 600 років. Діаметр стовбура цього унікального дерева близько двох метрів. Його можуть обхопити 4-5 осіб. Висота 29 метрів. Ширина крони - 21 м на 20 Знаходиться цей дуб у Святогірській Дубовому Гаю, недалеко від баз відпочинку "Дубравушка" і "Версавія" і озера Бездонне.

Номер слайду 9

Музей С. С. Прокоф'єва - знаходиться в селі Красне Донецької області. Музей був заснований в 1991 році, на честь 100-річного ювілею великого композитора. Меморіальний комплекс музею повністю присвячений творчості Прокоф'єва.

Номер слайду 10

Каплиця Божої Матері в честь ікони Її «Споручниця грішних» була побудована в 2000 р. стараннями настоятеля Свято-Михайлівського храму р. Авдіївки ігумена Єлисея (Іванова), нині архієпископа Ізюмського і Куп'янського. До появи на Джерелі в 2009 р. тимчасового храму на честь Святителя Миколая Чудотворця, в каплиці проводилися молебні, хрещення та інші богослужіння. З літа 2011 р. каплиця була закрита на реконструкцію, а на свято Богоявлення 2012 р. знову відкрита для молитви вже в оновленому вигляді. Головні святині – ікона «Святителя Миколая в лісі» та ікона Богородиці «Споручниця грішних».

Номер слайду 11

Стара водонапірна башта . Одним із символів міста Маріуполя є стара водонапірна вежа, яка розміщується в Жовтневому районі міста на перетині вулиць Енгельса та Варганова. Це цікаве в архітектурно-художньому відношенні будівля розташована в найвищій точці міста, завдяки чому підноситься над навколишньою його забудовою.

Номер слайду 12

Маріупольська мечеть на честь султана Сулеймана Пишного і Роксолани — мечеть і однойменний ісламський культурний центр у Приморському районі Маріуполя, урочисто відкрито 15 жовтня 2007 року у присутності високих гостей з Туреччини: були міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Туреччини Фарук Нафиз Озак, який прибув разом з трьома заступниками, депутатами парламенту, губернаторами і мерами міст різних провінцій Туреччини

Номер слайду 13

Собор Георгія Побідоносця в Макіївці — православний храм, собор Донецької і Маріупольської єпархії УПЦ МП, побудований в середині 1990 — початку 2000-х років у візантійсько-російському стилі, великий духовний центр і одна з найбільших новобудов Макіївки в останні 20 років. Верхня точка головного хреста — 46 метрів.

Номер слайду 14

Дружківський парк кам'яних скульптур "Святогор" створений в Дружківці за ініціативою відомого атлета Ю. Артемова, директора спортивно-екологічної громадської організації "Святогір'я", керівника спортивного клубу "Святогор". Тут зібрано вже близько 50 скульптур з піщанику, що зображують казкових героїв і реальних історичних персонажів. В основному представлені діячі російської історії і герої російського епосу. Тут є Сергій Радонезький, Дмитро Донський, богатир Пересвіт, полководець Кутузов, цар Петро I, космонавт Юрій Гагарін, княжна Ольга, Володимир Мономах, співак Володимир Висоцький і багато інших. Всі доріжки сходяться до центру - кургану з фігурою Матері-Руси. Автори проекту задалися метою пробудити в мешканців та гостей міста патріотизм, любов до історії та мистецтва.

Номер слайду 15

Народний музей історії в селі Некременне, який складається з 12 залів, дбайливо зберігає історію рідного села, починаючи з XVII століття. У фонді музею - близько 6000 різних експонатів, серед яких - історичні документи, антикварні книги, ікони, старовинні монети і прядки, предмети народної творчості, а також пристрої часів кам'яного століття, які зберігаються в залі археології.

Номер слайду 16

Печера Трипільська — геологічний пам'ятник природи місцевого значення. Знаходиться в Бахмутському районі Донецької області на околиці села Трипілля. Печера знаходиться в правому борту безіменної притоки річки Мокра Плотва.

Номер слайду 17

Крейдова флора — наймолодший філія Українського степового природного заповідника. Заповідні площі розташовані на крутому правому березі річки Сіверський Донець і становлять чи не єдине місце в країні, де в задовільному стані збереглася рослинність, що росте на ґрунтах, що сформувалися на крейдяних породах.

Номер слайду 18

Клебан-Бик (Костянтинівський район)Територія парку характеризується не тільки унікальними природними комплексами та об'єктами, але й особливими рекреаційними умовами, які визначаються різноманітними мальовничими ландшафтами, придатністю для різних видів відпочинку, доступністю для жителів великих населених пунктів. Дана територія має гористий характер.

Номер слайду 19

Національний природний парк "Святі гори" На необхідність заповідання місця зростання борів із реліктової сосни крейдяної та неповторних заплавних і плакорних ландшафтів цього краю звернув увагу відомий ботанік В. І. Талієв ще на початку минулого століття. Комплексне обґрунтування необхідності створення на Сіверському Дінці національного парку підготувала у 1978 році професор Р. І. Бурда з колегами, а трохи згодом були пропозиції інших учених щодо виділення оптимальної площі та визначення меж майбутнього парку.

Номер слайду 20

Великоанадольський ліс (с. Комсомольське)– один із найбільших у світі штучних лісів, створених людськими руками. Своїм уже більш ніж столітнім існуванням він доводить, що праця здатна творити красу навіть у найнесприятливіших для цього умовах.

Номер слайду 21

Урочище "Кам'яні Могили" - це маленька гірська країна серед степів Приазов'я. Вулканічні породи віком близько 2 млрд. років утворили тут ряд вершин, які в результаті вивітрювання перетворилися на безліч виразних природних скульптур. Скельний острів був культовим місцем стародавніх народів і породив багато цікавих легенд. Старовинна назва місцевості "Бешташ" - в перекладі з тюркського "п'ять гір". Зараз ці вершини носять назви Панорама, Витязь, Гостра, Жаба і Південна. Висота їх 200 з невеликим метрів, в минулому вони підносилися до 3 км.

Номер слайду 22

Музей мініатюрної книги(Горлівка). Максимальний розмір книг в колекції близько 100 міліметрів. Мінімальні примірники за розміром можна порівняти з маковим зерном. У музеї зберігається тому, що включає два твори Олександра Сергійовича Пушкіна, що у 60 разів менше макового зерна. Деякі екземпляри книг виготовлені в XVIII і XIX століттях. Є книги, які побували в космосі. Унікальні два примірники з Ефіопії (XVI століття). У музеї зберігається мініатюрна книга, виконана з берести. Крім книг, в експозиції є мікромініатюри на людському та кінському волосі.

Номер слайду 23

Скелеподібне оголення верхньої крейди — геологічний пам'ятник природи місцевого значення. Знаходиться в Костянтинівському районі Донецької області біля села Білокузьминівка. Вік крейдяної гори — 90 мільйонів років. У скелі виділяються вертикальні біло-сірі скелі, східний край гори обривається біло-сірими скелями. Біля підніжжя гори розташовані численні ніші, вибоїни, великі і малі печери. Серед крейдяного щебеня часто зустрічається кремень. Відслонення крейди піднімається на висоту більше 25 метрів. На східній околиці оголення самотньо стоїть гора Меч.

Номер слайду 24

Свято-Архангело-Михайлівський храм (село. Володимирівка). Спочатку храм був дерев'яним і знаходився біля дороги в центрі селища. Церква була бідною. Головна святиня – ікона Пресвятої Богородиці «Володимирська», привезена з Росії першими поселенцями і засновниками селища. Саме вона дала назву населеного пункту. Влітку 1905 року із-за сильної грози в храмі спалахнула пожежа. Врятувати що-небудь було неможливо. У 1911 році почалося будівництво нової кам'яної церкви святого Архистратига Михаїла. Храм облаштували з любов'ю.

Номер слайду 25

Свято-Георгіївська церква(с. Олександро-Шультино). У 1829 10 вересня церква була освячена. В роки війни вона не постраждала. Тільки в 1963 році його закрили. Розвалили дзвіницю перед храмом і зробили тут сховище - то зерно зберігали, то хімікати. Потім храм був порожній. Кажуть, що тоді ще були видні старовинні фрески, які вже були у поганому стані. У 1991 році храм було передано Православній церкві. Через п'ять років, в 1996 році, на Великдень у ньому було здійснено перше після повернення церкві богослужіння. У 2002 році митрополитом Іларіоном Свято-Георгіївський храм був освячений.

Номер слайду 26

Історія Гамперівского (Маріуполь)будинку виглядає наступним чином. Доктор Гампер приймав хворих. Перше, що впадало в очі відвідувачам, був басейн, у якому плавали лебеді. Доріжка, посипана свіжим морським піском, вела до парадного входу... Коли розмова заходила про хвороби, а це постійна тема, найчастіше запитували: «Ви у кого лікувалися?» - «У Гампера, на узвозі». Так і асоціювалася у городян прізвище доктора Гампера з будинком на узвозі.

Номер слайду 27

Відвідати старовинну садибу поміщика Бантиша можна в селі з дуже гарною назвою Чарівне, розташоване на території старовинного парку в Донецькій області. У 1768 році відставний поручик Бантиш створив у Торском повіті, а нині в Слов'янському районі, слободу Веселу, яка пізніше була прозвана село Прелесне. Центральну частину парку займало маленьке озеро з кам'яним містком й острівцями. З цією водоймою пов'язана легендарна історія про дочку господаря садиби. Молода панночка була закохана в бідного дворянина, письменника Данилевського, але батько заборонив їм одружитися. Дізнавшись про рішення батька, бідна дівчина кинулася в паркове озеро і потонула.

Номер слайду 28

Історичний музей (місто Єнакієве). Експозиція музею розміщена в п'яти залах і налічує більше п'ятнадцяти тисяч експонатів. Музей має унікальну археологічну колекцію. Найстарішою річчю вважають крем'яний різець часів палеоліту, знайдений в селищі Розівка біля Єнакієвого. Цікава колекція крем'яних знарядь доби мезоліту, а також знарядь праці, судин, прикрас. Представлені також матеріали скіфського і сарматського періодів. В етнографічну колекцію входять рушники, сорочки, предмети побуту.

Номер слайду 29

Музей космонавтів Волкових. Льотчик-космонавт Волков А.с народився в Горлівці у 1948 р. З 1985 по 1992 р. здійснив три космічних польоти. Більш 391 доби провів у космосі (світовий рекорд) і зробив два виходи у відкритий космос наш земляк – Олександр Волков. Його син Сергій став першим у світі космонавтом у другому поколінні, здійснював польоти на російському кораблі "Союз ТМА-12" в 2008 р. Музей зіркової династії Волкових відкритий в школі №25. На його основі планується створення музею космонавтики Донбасу, де будуть розділи й про інших представників краю, що побували в космосі. Планується виставити кілька метеоритів, що впали на Горлівку в 1974 р. Найбільший з метеоритів вагою 4 кг з чорного металу носить ім'я "Горлівка". Син і батько Волкови відкрили музей «Біля витоків космічної династії», організований на базі багатопрофільного ліцею «Успіх».

Номер слайду 30

Регіональний ландшафтний парк "Меотида" розташована на півдні Донецької області, охоплює двокілометрову прибережну зону Азовського моря на протязі 150 км. Заповідник створено у 2000 р. Отримав назву античної країни Меотиди племені меотів, які жили в I тис. до н. е. у Приазов'ї. Площа парку - 13 тис. га території і стільки ж за площею акваторії. В склад парку "Меотида" увійшли заказники загальнодержавного значення "Білосарайська коса" і "Приазовський цапельник", орнітологічний заказник місцевого значення "Кривокосский лиман", пам'ятки природи місцевого значення "Крива коса" і "Соснові культури", а також регіональний ландшафтний парк "Половецький степ". На території заповідника зареєстровано понад 250 видів птахів (в т. ч. кучеряві пелікани) і 47 видів ссавців, деякі з них занесені в Червону книгу. Флора парку зберегла аборигенні риси степової рослинності, що налічує 640 видів, у т. ч. понад 40 ендемічних.

Номер слайду 31

"Старим замком" в Мангуші називається сучасна будівля, стилізована під средневеков шу оборонну готичну архітектуру, нехарактерну для цього регіону. Будівля планувалася під дитяче кафе, від нього збиралися спорудити кам'яний узвіз до ставка і відкрити дитячий розважальний комплекс. З-за фінансових труднощів проект був заморожений, однак будівля "Старого замку" вже стало головною визначною пам'яткою Мангуша.

Номер слайду 32

Місце виходу палаючого метану на поверхню в районі річки Нижня Кринка. Природна дегазація надр. Горить сланцевий або вугільний газ. Цього родовища, за інформацією очевидців, вже понад 10 років. Екологи припускають, що метан пробивається через тріщину у вугільному пласті. Концентрація газу становить 100 відсотків. На поверхні він згоряє. Висота полум'я іноді досягає 2-х метрів. Поки підприємці, науковці і влада думають про використання свердловини, застосування їй знайшли рибалки. Їх тут часто можна застати взимку. Біля природного багаття вони гріються і готують на ньому уху.

Номер слайду 33

Докучаєвський зоопарк — перший в Донбасі зоопарк. Створений зусиллями трудового колективу місцевого підприємства ВАТ «Докучаєвський флюсо-доломітний комбінат». У 2001 р. на підприємстві з'явився зоокуток. Потім була розчищена, упорядкована і озеленена територія занедбаного дитячого табору. На місці старого басейну з'явилося «Лебедине озеро», на місці фонтану — орлятник, на місці їдальні — тераріум. Відновлена оранжерея, прокладена дитяча залізниця «7 чудес світу», всюди розставлені скульптури героїв дитячих казок. Першими мешканцями зоопарку стали два павичі. Потім з'явилися качки-мандаринки, гірські гуси, муфлони, крокодил та інші тварини. Сьогодні їх налічується вже більше сотні видів, сім з яких занесені в Червону книгу. Особлива гордість зоопарку — пара чорних лебедів з Туркменії з особистого розплідника Сапармурата Ніязова.

Номер слайду 34

Гранітні горби - народна назва місцевого пам'ятки природи. Біля села Катеринівка по обох берегах річки Кальчик (літописна Калка) розташовані дуже незвичайні гранітні утворення. Найдавніші граніти, відшліфовані за мільйони років, мають вигляд застиглих хвиль. Дуже красиве і величне видовище, вражає своєю масштабністю. Численні залишки різного виду інтрузивних порід утворюють на пагорбі горби і гриви висотою до трьох метрів, мають вигляд застиглих хвиль . Пагорб складний з сієнітів з жилами інших порід, переважно, аляскитов. Серед жильних порід зустрічаються шарікоподобний кварц, а також циркон, магнетит і флюорит. Катериновские горби є одними з найбільш цінних мінерало-петрологичных об'єктів Приазов'я і їм слід надати статус геологічної пам'ятки регіонального значення. Дуже вражаюче видовище, яке надовго залишиться у вашій пам'яті.

Номер слайду 35

Собор Покрова Пресвятої Богородиці міста Єнакієве заснований в 1999 р. на місці храму, зруйнованого під час хрущовських гонінь. У 2007 р. побудований на найвищому місці Єнакієве храм отримав статус собору. Зараз на території одного з найкрасивіших храмів єпархії діють дві недільні школи.

Номер слайду 36

Горлівський міський театр ляльок створений групою ентузіастів у 2001 р. В репертуарі Горлівського лялькового театру - різноманітні дитячі спектаклі, постановки для дорослих, новорічні вистави, музично-розважальні програми, естрадні постановки з ляльками-велетнями.

Номер слайду 37

Блакитні озера поблизу Красного Лиману виникли на місці кар'єрів колишнього заводу силікатної цегли. Відпрацьовані кар'єри заповнила джерельна вода. Значна глибина, чистота води і піщаного дна обумовлюють пронизливо бірюзовий колір води. Підземні джерела постійно підтримують однаковий рівень води, яка не застоюється.

Номер слайду 38

Пам'ятник музиканта і актора Ст. Висоцькому в Маріуполі встановлений у 2003 р. перед рестораном "Місце зустрічі". Маріупольські скульптори Жигулины відобразили Висоцького в образі слідчого Р. Жеглова з телефільму "Місце зустрічі змінити не можна". Як і у фінальній сцені арешту банди "Чорна кішка", Жеглов в плащі і капелюсі тримає в руці пістолет.

pptx
Додано
5 травня 2018
Переглядів
3796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку