Презентація на тему "Віруси та їх будова"

Про матеріал

Презентація до уроку біології на тему "Віруси та їх будова" за підручником Тагліна О. В. Цей матеріал можна використовувати при роботі з мультимедійною дошкою та мультимедійним проектором..

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віруси, їх будова. Життєві цикли вірусів. Роль в природі неклітинних форм життя.

Номер слайду 2

Хто такі віруси? Віруси – неклітинні форми живих організмів, які складаються з нуклеїнової кислоти (ДНК або РНК) і білкової оболонки, зрідка включаючи інші компоненти (ферменти, ліпідні оболонки).

Номер слайду 3

Історія відкриття вірусів Вивчення вірусів було розпочато в 1892 році Д. Й. Івановським, який з’ясував, що збудник мозаїки тютюну не росте на поживних середовищах і проходить крізь бактеріальні фільтри.

Номер слайду 4

Гіпотези походження вірусів Гіпотеза регресивної еволюції – віруси виникли з клітин, які втратили більшість органел. Гіпотеза паралельної еволюції – віруси виникли в прадавні часи незалежно від клітин,. Гіпотеза «скажених генів», віруси як ділянки спадкового матеріалу клітин набули здатність існувати самостійно.

Номер слайду 5

Властивості вірусів. Відсутність власного обміну речовин;Відсутність життєдіяльності поза клітиною-хазяїном. Відсутність росту; Здатність до кристалізаціїНеклітинна будова; - тобто паразит здатний жити лише в певних умовах;Використання органел клітини-хазяїна для синтезу нових вірусних частин;

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Будов вірусів

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Віроїди — це позбавлені оболонки невеликі молекули кільцевої, за­звичай одноланцюгової, РНК, що спричиняють захворювання рослин.

Номер слайду 10

Пріони — це особливий клас інфекційних агентів, винятково біл­кових, які не містять нуклеїнових кислот, вони спричиняють тяжкі захворювання центральної нервової системи в людини та деяких ви­щих тварин.

Номер слайду 11

Роль вірусів У природі та житті людини. Віруси – організми, які викликають захворювання організмів. Їх, навіть, відносять до окремого царства Віруси рослин не інфікують тварин і людину, і навпаки. Зараження можливе також при недотриманні санітарних норм. Збудники потрапляють через органи дихання, органи травлення, покриви тіла, слизові оболонки. Переносниками збудників є членистоногі: кліщі, комарі.

Номер слайду 12

Робота у групах з даних тем.1. Вірусні хвороби рослин.2. Вірусні хвороби тварин.3. Вірусні хвороби людини.4. Профілактика вірусних інфекцій.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 липня 2018
Переглядів
39017
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку