До відкриття вітамінів вважалось, що для нормальної життєдіяльності людині потрібні тільки білки, жири, вуглеводи, вода і мінеральні солі. Однак, спостереження показували, що одноманітне харчування без свіжих овочів і фруктів призводить до виникнення різних захворювань. Так моряки під час довгих подорожей хворіли на цингу (скорбут), смертність від якої становила 70—80 %. З 1795 року в раціон моряків були введені продукти рослинногопоходження та цитрусові.
ВІТАМІНИ – біологічно активні речовини різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів. Вітаміни не виконують в організмі ні енергетичної, ні структурної функції, але є необхідними для обміну речовин і перетворення енергії.
Наслідки нестачі вітамінів групи В: Вітаміну В1 - проявляється як хвороба бері-бері (слабкість, тремтіння, втрата апетиту, ризик раптової смерті і паралічу);Вітаміну В2 - погіршення зору, розладів нервової системи, розладів органів травлення, загальної слабкості, захворювань шкіри, депресій, зниження імунітету;Вітаміну В3 - висипання на обличчі, кистях, ступнях; діарея; стомлюваність, депресивний стан, порушення пам’яті;Вітаміну В5 - випадання волосся, атрофія шкіри, пошкодження нервівової системи;Вітаміну В12 - призводить до різноманітних проблем – від головного болю та дратівливості до анемії та втоми;Вітаміну С - з'являється швидка стомлюваність, неуважність. Якщо не усунути проблему, можуть початися серйозні захворювання (цинга, анемія).
Жиророзчинні вітаміни – розчинні у органічних розчинниках, нечутливі до р. Н, термостійкі. Можуть накопичуватися в організмі і спричиняти гіпервітамінози. - засвоюються організмом виключно разом із жиром;- нестача жиророзчинних вітамінів виникає при незбалансованому харчуванні;- необхідні для підтримки молодості та краси.
Вітамін А (ретинол) - захищає організм від вірусних захворювань та інфекцій дихальних шляхів, прискорює процес загоєння, а також стимулює синтез колагену, бере участь в окислювально-відновлювальних процесах, регуляції синтезу білків, сприяє нормальному обміну речовин, захищає мембрани клітин мозку від руйнівного впливу вільних радикалів. Джереловітаміну. А
Наслідки нестачі вітаміну Е: дефіцитний стан супроводжуватиметься появою сухості та лущення шкіри, пігментації, загальної слабкості, порушенням зору та анемією, слабкістю в м'язах та ломотою в тілі. Надлишок токоферолу в організмі є ще небезпечнішим ніж його дефіцит. Так у хворого виникатимуть скарги на метеоризм та діарею, блювання, кровотечу, підвищення артеріального тиску.
Щоб отримувати всі необхідні вітаміни, слід харчуватися продуктами всіх харчових груп: цільнозернові та молочні продукти, група «риба-яйця-птиця-м’ясо», овочі та фрукти, додавати харчові жири (горіхи, насіння). Слід пам’ятати, що вітаміни отримані хімічним шляхом, організму засвоїти складніше ніж натуральні. В середньому вони засвоюються не більш ніж на 10-20%