Презентація на тему: "Властивості вод Світового океану"

Про матеріал
Презентація для 6 класу НУШ на тему: "Властивості вод Світового океану" (за підручником авт. Запотоцький С. П., Карпюк Г. І., Гладковський Р. В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Властивості вод Світового океану. Kohanova Olga

Номер слайду 2

Водні маси Світового океану та їхні властивостіСвітовий океан неоднорідний. Великі об’єми води, що відрізняються температурою, солоністю називаються водними масами

Номер слайду 3

Властивості водних мас залежать від багатьох природних чинників і в першу чергу від зонального розподілу тепла на поверхні Земліекваторіальнийпомірнийтропічнийполярнийполярнийтропічнийпомірнийкарта світу

Номер слайду 4

2. Температура поверхневих і глибинних вод у Світовому океаніВерхній шар води в океані може прогріватися Сонцем до 100 метрів глибини залежно від сезонних коливань тепла. Коли в Північній півкулі зима, температура водних мас знижується, а в Південній півкулі, де в той час літо, — навпаки.

Номер слайду 5

карта світу. Середньорічна температура поверхневих водних мас Світового океану змінюється зонально: знижується від екватора до полюсів27–29°С20°С20°С15–10°С15–10°С-2°С-2 Середньорічна температура поверхневих вод Світового океану +18°С. Найнижча вона біля о. Гренландія і в Антарктиці (близько –2°С ), а найвища — у Перській затоці та Червоному морі (майже +36°С).

Номер слайду 6

Від сонячного проміння нагрівається лише верхній шар води. У глибину тепло передається внаслідок перемішування вод океану. З глибиною температура вод знижується і на рівні трьох кілометрів становить близько 0°С. Від нагрівання та охолодження водних мас Світового океану залежить клімат нашої планети.

Номер слайду 7

Практикуймо. Яка температура води спостерігається в екваторіальних водних масах?Встановіть послідовність зниження температур водних мас від екватора до полюсів. Спробуйте пояснити закономірність «причина – наслідок». Назвіть середньорічну температуру поверхневих вод Світового океану. Де у Світовому океані найтепліші і найхолодніші поверхневі води? Поясніть, які чинники впливають на їх температуру. Чому морська вода не замерзає при температурі 0°С? Що вам про це відомо з предмета «Пізнаємо природу»?

Номер слайду 8

3. Солоність води у Світовому океаніУ морській воді містяться багато мінералів (йод, сірка, кальцій, золото тощо) і розчинених солей. Щоб зрозуміти, звідки солі з’явилися в Світовому океані,слід згадати, як відбувається процес руху води в природі.

Номер слайду 9

Існує думка вчених, що океан був солоний ще в часи, коли на нашій планеті зароджувалася гідросфера. Вулкани разом з мантією викидали на поверхню водяну пару, насичену різними сполуками речовин. Серед них були й солі.

Номер слайду 10

Солоні океанічні води становлять близько 96,5% маси гідросфери. Солоність — це кількість речовини, розчиненої в одному літрі води. Одиницею вимірювання — проміле ‰. В 1 кілограмі океанічної води розчинено в середньому 35 грамів солей і мінеральних речовин. Тобто - 35 ‰.

Номер слайду 11

Чинники солоності води:випаровування води (підвищує солоність)випадання опадів (знижує солоність)надходження прісних вод річок(знижує солоність)танення льодовиків та айсбергів (знижує солоність) переміщення водних мас в океанічних течіях Солоність води у Світовому океані неоднакова

Номер слайду 12

Номер слайду 13

За рівнем солоності дуже відрізняються деякі середземні моря. Так, у Червоному морі випаровування з поверхні води підвищує її солоність до 42‰, а в Балтійському, завдяки надходженню річкової води, солоність знижується до 8‰.

Номер слайду 14

Домашнє завданняпрочитати с. 181-185вивчити конспект

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
24 лютого
Переглядів
78
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку