Презентація на тему "Західноафриканська провінція"

Про матеріал
Презентація для уроків географії на тему "Західноафриканська провінція". Комплексна загальна характеристика провінції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Західноафриканська провінція

Номер слайду 2

Географічне положення. Провінція займає розлогі простори між республікою Судан на сході і узбережжям Атлантики на заході, Північною Африкою на півночі і Центральною Африкою на півдні. Вона охоплює територію 20 країн, що входят до двох історико-етнографічних областей.

Номер слайду 3

1. Західносуданська історико-етнографічна область. ГП: область охоплює Зх. внутрішню Африку, більшість якої – пустеля Сахара, а решта – посушливі р-ни Сахелю. Sобл. = 5 млн.км2, а населення – 36,8 млн чол.(2003р.)

Номер слайду 4

Західний Судан – поняття географічне і досить умовне. Його населення ні в етнолінгвістичному, ні в господарсько-культурному плані не складає єдиного цілого так як ця область є неоднорідною, доцільніше вивчати за найчисленнішими і найтиповішими етносами.

Номер слайду 5

Туби (самоназва – тебу, тібу, теда)Населення – понад 400 тис.чол. Належать до негрської підраси великої негроїдної раси, мова тубів (деза) належить до сахарської групи ніло-сахарської мовної сім’ї, сповідують мосульманство сунітського напряму.

Номер слайду 6

Загави. Населення – 40 тис. чол. Належать до перехідних расових типів, їхня мова належить до сахарської групи ніло-сахарської сім’ї мов, частина з них масульмани-суніти, а більшість – сповідують традиційні вірування. Основне заняття тубів і загавів – кочове і відгінне скотарство з розведенням верблюдів, овець, кіз, ослів, коней.

Номер слайду 7

В орному землеробстві обидва етноси вирощують фініо, ячмінь, просо, пшеницю, овочі, фінікову пальму та ін. тропічні плодові дерева. Скотарство і землеробство доповнюють збиральництвом та полюванням. З ремесел добре розвинуті ткацтво, обробка металів і шкур, виготовлення шкіряних виробів, сумок, ременів, сідел, міхів, сандалет, намист, тисненої шкіри і т.д.

Номер слайду 8

Сари і багірми. У Чаді вони становлять 30,4% (22% - сари, 8,4% - багірми) населення країни. Належать до негрської підраси великої негроїдної раси, розмовляють мовами шарі-нільської групи ніло-сахарської сім’ї мов. Більшість із них - мусульмани-суніти, частина дотримується традиційних релігійних вірувань і обрядів.

Номер слайду 9

Основне заняття – тропічне мотичне землеробство. Вирощують просо, сорго, кунжут, кукурудзу, арахіс, городні і баштанні культури, бавовник тощо. Скотарство відіграє допоміжну роль. Розводять ВРХ, овець, кіз, ослів і коней. З ремесел значного розвитку набуло плетіння, ткацтво, гончарство, килимарство, обробка шкур і виготовлення шкіряних виробів, обробка дерева, металів та ін.

Номер слайду 10

Туареги (самоназва - імошаг)Населення – 1100 тис.чол. Належать туареги до ді індо-середземноморської підраси великої європеоїдної раси. На півдні Малі і Нігерії вони доволі сильно змішані з негроїдами. Розмовляють мовою томашек (туарезькою), що належить до берберської групи семіто-хамітської мовної сім’ї, сповідують мусульманство сунітського напряму.

Номер слайду 11

Пд. туареги частково перейшли до землеробства, що поєднується з відгінним скотарством. У ручному землеробстві вирощують зернові, бобові, овочі. У скотарстві переважає розведення овець і кіз.

Номер слайду 12

Туареги-скотарі ведуть рухливе життя. Вони лише в оазисах та в сезон дощів обробляють невеликі поля, на яких вирощують пшеницб, бобові, томатні, цибулю, турнепс, моркву, гарбузи та ін.

Номер слайду 13

Хауси. Населення – 24,1 млн чол. Більшість хаусів належить до негрської підраси великої негроїдної раси. В окремих груп прослідковуються домішки європеоїдної раси. Розмовляють хауською мовою, що належить до чадської групи семіто-хамітської сім’ї мов.

Номер слайду 14

Основне заняття – тропічне ручне землеробство. Вирощують різні сорти сорго і проса, бобові, баштанні, городні, маніоку, ямс, батати, індиго, арахіс, на заболочених околицях тропічних лісів – кукурудзу, повсюдно, де є достатньо води – рис, бавовник, тропічні плодові дерева. Тваринництво розвинуте слабше, ніж землеробство. Розводять овець, кіз, коней, зрідка – ВРХ. Уздовж річок хауси займаютсья рибальством, а в лісах і саванах – полюють на буйволів, антилоп, газелей.

Номер слайду 15

Широко розвинуті в хаусів ремесла: ткацтво на горизонтальних і вертикальних ткацьких верстатах, гончарство, лимарство, плетення кошиків і циновок, різьба по дереву, фарбування тканин ті ін.

Номер слайду 16

Канури (самоназва – барібери, аги)Населення – 4,7 млн чол. Належать до перехідних расових типів Судану, мова належить до сахарської групи ніло-сахарської мовної сім’ї, сповідують мусульманство сунітського напряму.

Номер слайду 17

Основне заняття – інтенсивне тропічне і зрошувальне ручне землеробство. Вирощують просо, сорго, ячмінь, кукурудзу, арахіс, овочі, бавовник, плодові дерева тощо. Розводять овець, кіз, ВРХ породи зебу, коней, подекуди верблюдів. З ремесел у них великого розвитку набуло лимарство, ткацтво і гончарство.

Номер слайду 18

Йоруби. Населення – понад 21 млн чол. В йорубів виділяються такі субетноси: ойої, іфи, іджеші, егби, іджеби, екити, онди. Належать до негрської раси, мова – до групи нігеро-конго нігеро-кордофанської сім’ї мов. Більшість сповідують християнство, між ними є немало мусульман-сунітів, та тих хто дотримується давніх традицій.

Номер слайду 19

Основне заняття – ручне (мотичне) підсічно-вогневе землеробство, подекуди – рибальство. Вирощують просо, ямс, кукурудзу, маніоку, банани, овочі, земляний горіх, какао, бавовник та ін. Скотарство слабо розвинене. Розводять овець і кіз. Серед ремесел розвинуті: ковальство, гончарство, ткацтво, плетіння, різьба по дереву, фарбування тканин тощо.

Номер слайду 20

2. Верхньогвінейська історико-етнографічна область. ГП: займає прибережну смугу Західної прибережної Африки, на якій розташовано 15 країн. Населення: понад 233 млн чол. (2003р.)

Номер слайду 21

Прибережна смуга історико-етнографічної зони в 50-200 км зайнята екваторіальними лісами, а далі від узбережжя вони поступово переходять у Сахель. Надмірна етнічна строкатість, етнокультура і господарська неоднорідність спонукали дати характеристику етносів за найтиповішими їх представниками.

Номер слайду 22

Ашанти (самоназва – асанте, асантефо)Проживають між ріками Вольта і Тано в центральних р-н Гани. Разом з ін. етносами мовної групи нігеро-конго нігеро-%кордоофанської сім’ї складають 75%, а самі ашанти – 25% населення Гани. Належать до негрської підраси великої негроїдної раси. Сповідують католицизм, протестантизм, мусульманство сунітського напряму та традиційні релігії.

Номер слайду 23

Основне заняття – мотичне перелогово-циклічне землеробство. Вирощують ямс, маніоку, таро, батат, земляний горіх, просо, кукурудзу, сорго, рис, ананаси, цитрусові, банани, бобові, томати, овочі, маслинові пальми, дерева коли тощо. У тваринництві розводять овець, кіз, свиней, домашніх птахів. Полювання і рибальство відігравали допоміжну роль.

Номер слайду 24

З ремесел розвинуті ковальство, золотарство, бронзове литво і чеканка, гончарство, ткацтво, різьба по дереву та ін.

Номер слайду 25

Мандинги. Населення – 8,5 млн чол. Належать до перехідних расових груп, близькі племена конго-кордофанської мовної сім’ї. Дотримуються традиційних релігій, частина з них – мусульмани-суніти.

Номер слайду 26

Традиційне заняття – ручне (мотичне) землеробство. Вирощують просо, сорго, фініо, кукурудза, рис, городні і корнеплідні культури, плодові дерева. Розводили домашніх птахів, а ВРХ віддавали на випас фульбам – пастухам. З ремесел – ковальство, гончарство, ткацтво.

Номер слайду 27

Сонгаї (сонгай, сонгой) Населення (разом із дендями і дєрмами) – 2290 тис. чол. Належать до перехідних расових типів Зх. Судану, мова належить до сонгайської групи ніло-сахарської мовної сім’ї, сповідують мусульманство сунітського напряму.

Номер слайду 28

Основне заняття – ручне богарне землеробство, в якому переважає вирощування сорго, проса і рису. Скотарство не відігравало важливої ролі, але сонгаї розводили ВРХ породи зебу, овець і кіз. Рибальство і полювання відігравало допоміжну роль. Важливу господарську роль відігравали ремесла.

Номер слайду 29

Фульби (самоназва – філани, фулани, фули, фуль, фулінки)Населення – 18,2 млн чол. Належать до негрської підраси великої негроїдної раси, частина – до перехідних антропологічних типів Зх. Судану, мова належить до нігеро-конголезької групи конго-кордофанської сім’ї. Сповідують переважно мусульманство сунітського напряму.

Номер слайду 30

Зайняті у відгінному скотарстві. Розводили ВРХ зебу, овець, кіз та безрогих биків мдамів. Коней розводили лише еміри. На невеликих полях вирощували кукурудзу, просо, сорго, рис, фініо, ямс. Ремесла – лимарство, ковальство, гончарство, ткацтво, фарбування шкір і тканини та ін.

Номер слайду 31

Дякую за увагу!

pptx
Додано
3 грудня 2021
Переглядів
638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку