ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "ЗАКОНОМІРНОСТІ СПАДКОВОСТІ. І та ІІ ЗАКОНИ МЕНДЕЛЯ."

Про матеріал
В презентацї розкрито поняття:об'єкт дослідження,обов'язкові умовами дослідження,І та ІІ Закони Менделя,основні види взаємодії алельних генів. Практична робота № 2 Тема: Розв’язування задач з генетики. 10 клас стандарт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Закономірності спадковості. І та ІІ закони Менделя.

Номер слайду 2

Грегор Йоганн Мендель (1822–1884) Відкрив основні закони спадковості. Монах августинського монастиря, жив у австрійському місті Брюнн (нині Брно, Чехія). Свої дослідження з гібридизації рослин Грегор Мендель розпочав ще в 1856 р. Основні ж закономірності спадковості було сформульовано ним в 1865 р. і опубліковано в праці «Досліди над рослинними гібридами».

Номер слайду 3

Чому обрав горох?1. Різноманіття сортів, що різняться контрастними (альтернативними) проявами ознак (наприклад, жовте й зелене забарвлення насінин); 2. Нескладне вирощування; 3. Самозапилення та перехресне запилення, що зумовлюють можливість штучного схрещування; 4) Чітке успадкування ознак. Головний об'єкт дослідження – горох (Pisum sativum)

Номер слайду 4

Ознаки гороху посівного, що їх було виділено Г. Менделем для досліджень спадковості Г. Мендель для досліджень виділив у гороху посівного серед різноманіття його ознак й їхніх проявів лише сім головних:1 — поверхню насіння; 2 — забарвлення насіння; 3 — забарвлення квіток; 4 — розташування квіток на пагоні; 5 — довжину стебла; 6 — форму бобів; 7 — забарвлення бобів

Номер слайду 5

Обов'язкові умовами дослідження1) скрупульозне планування усіх дослідів; 2) суворе дотримання всіх методик; 3) точна реєстрація експериментів і фіксування отриманих результатів; 4) отримання достатньої для статистичної обробки кількості даних. Ці умови стали основою гібридологічного методу дослідження спадковості, що його започаткував саме Г. Мендель.

Номер слайду 6

І Законом Менделя. Одноманітності гібридів першого покоління. Під час моногібридного схрещування батьківських особин, що різняться проявами однієї ознаки, в потомстві спостерігаються лише домінантні прояви ознаки, й усі нащадки будуть одноманітними як за генотипом, так і за фенотипом.

Номер слайду 7

ІІ Закон Менделя. Закон розщеплення ознак. Під час моногібридного схрещування двох гібридів першого покоління, які є гетерозиготами, в потомстві спостерігаються розщеплення за фенотипом 3 : 1 і за генотипом 1 : 2 : 1.

Номер слайду 8

Якими є основні взаємодії алельних генів?Основними видами взаємодії алельних генів є повне домінування неповне домінування кодомінування множинний алелізм

Номер слайду 9

Повне домінування — це форма взаємодії алельних генів, за якої у гетерозиготного організму домінантний алель (А) повністю пригнічує дію рецесивного (а). У результаті такого впливу в гетерозигот спостерігається домінантний прояв ознаки. Прикладом цієї форми взаємодії є успадкування кольору плодів у томата, довжини стебла в гороху.

Номер слайду 10

Неповне домінування — це форма взаємодії алельних генів, за якої у гетерозиготного організму (Аа) домінантний алель (А) не повністю пригнічує рецесивний алель (а), внаслідок чого проявляється проміжний стан ознаки.

Номер слайду 11

Множинний алелізм — це явище, за якого ознака в популяції визначається не двома, а декількома алелями. Множинні алелі виникають внаслідок мутації одного гена в різних особин. Так, у людини три алельні гени (їх позначають I0, ІА, ІВ) в різних поєднаннях визначають 4 групи крові за системою АВ0. Серії множинних алелей визначають також забарвлення хутра в лисиць, колір шерсті гімалайського кролика. У мухи дрозофіли відома серія алелів за геном забарвлення очей, що складається з 12 варіацій: червона, коралова, вишнева, абрикосова, біла.

Номер слайду 12

Кодомінування — це взаємодія алельних генів, за якої у фенотипі організму проявляються обидва алелі гена. За типом кодомінування в людини успадковується четверта група крові (генотип ІАІВ).

Номер слайду 13

Практична робота № 2 ст.135. Тема: Розв’язування задач з генетики. Вправа 1. У томатів червоний колір домінує над жовтим. Запишіть схему схрещування і визначте, яких нащадків можна очікувати від схрещування: а) Aa х Aa. Вправа 2. У норок коричневе забарвлення хутра визначається домінантним алелем, сіре - рецесивним. Визначте генотипи нащадків від схрещування:а)сірого самця з коричневою гетерозиготною самкою;

Номер слайду 14

Вправа 3. У морської свинки хвиляста шерсть домінує над гладенькою. Запишіть генотипи всіх тварин у таких схрещуваннях:а) з хвилястою шерстю х з гладкою шерстю = усі нащадки з хвилястою шерстю. Вправа 4. У матері І група крові, а в батька - IV. Чи можуть діти успадкувати групу крові одного з батьків?Вправа 5. У людини ген довгих вій домінує над геном коротких вій. Олена — жінка з довгими віями, у батька якої вії були короткими, взяла шлюб з Олександром — чоловіком з короткими віями. Яка вірогідність народження в цій родині дитини з довгими віями? Скільки різних генотипів може бути серед дітей цього подружжя?

Номер слайду 15

Домашнє завдання 1. Опрацювати § 34. Закономірності спадковості. І та ІІ закони Менделя.2. Вивчити нові поняття з теми.3. Виконати. Практична робота № 2 (А)Тема: Розв’язування типових вправ з генетики. Моногібридне схрещування. Ст. 135.4. Виконати тести Код доступу 4052002відкривши посиланняjoin.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Kugel Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Карпенко Вікторія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 січня 2021
Переглядів
3902
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку