від англ. organic food – продукція сільського господарства та харчової промисловості, виготовлена відповідно до затверджених правил (стандартів), якіх передбачають мінімальне використання пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, ГМО;продукти без ксенобіотиків (від грец. ξένος — чужорідний та βίος — життя) — умовна категорія для позначення чужеродніх для живих организмів хімічних речовин, які не входять у біотичний колообіг Органічні продукти{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Маркування для органічних продуктів. СШАЄвропейський Союз
Негативний вплив ксенобіотиків на організм людини{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Ксенобіотики – чужорідні хімічні речовини, потрапляють в організм людини з харчовими продуктами, повітрям, питною водою або через шкіру. Ксенобіотики не використовуються в організмі як пластичний, чи енергетичний матеріал. Діоксин, ліки, наркотичні речовини, пестициди, мінеральні добрива, мийні засоби, радіонукліди, синтетичні барвники{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Найнебезпечніші ксенобітики: діоксин, пестициди, сполуки важких металів, нітрати
Найнебезпечніші ксенобіотики: Діоксини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Група хлорвмісних вуглеводнів із потужною токсичною дією на організм. Джерела діоксинів підприємства з хлорвмісними технологічними процесами (хімічні, целюлозно-паперові, металургійні), сміттєспалювальні заводи та звалища хімічних відходівспалювання хлорованих вуглеводнів (гуми, поролону, лінолеуму, поліетилену, пластику)харчові продукти (м’ясо, риба, молоко), оскільки діоксини жиророзчинні
Найнебезпечніші ксенобіотики: Пестициди{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Хімікати, що використовуються для боротьби зі шкідниками та для захисту рослин. Особливо небезпечніхлорорганічні пестициди (гексахлоран, поліхлоропінен)фосфороорганічні інсектициди (дихлофос, карбофос, хлорофос)ртутьорганічні речовини (гранозан)Дія на природу та організм людинимутагенна;канцерогенна: - 90% - фунгіцидів; - 60% - гербицидів; - 30% - інсектицидів
Найнебезпечніші ксенобіотики: Нітрати{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Термічно нестійкі, добре розчинні у водіВ організмі перетворюються на нітрити, які взаємодіють з Hb кровіДія на організмпорушення тканинного дихання,захворювання метгемоглобінемія;онкозахворювання – через утворення нітрозоамінів - канцерогенів. Шляхи попадання в організмкоренеплоди, плоди рослин
Найнебезпечніші ксенобіотики: Радіонукліди{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Унаслідок діяльності людини з довкілля можуть потрапляти радіоактивні ізотопидеякі ізотопи здатні накопичуватись з організміДія на організмрадіоактивний Йод входить до складу тиреоїдних гормонів замість звичайного. Стронцій (подібний до Кальцію) відкладається в кістковій тканинізбільшується доза поглинутого іонізуючого випромінюванняопромінення може викликати різноманітні захворювання: інфекції (знижується імунітет), порушення обміну речовин, онкологічні захворювання, безпліддя, катаракту
Негативний вплив психоактивних речовин на організм людини{68 D230 F3-CF80-4859-8 CE7-A43 EE81993 B5}Речовини, що спричиняють звикання та залежність за умов систематичного їх вживання, внаслідок чого змінюється поведінка людиниалкоголь, нікотинвмісні речовини, опоїди, кокаїн, снодійні, барбітуративпливають на роботу головного мозку: - прискорюють передачу сенсорних сигналів; - перешкоджають нервовим центрам виконувати функції - на нейромедіатори (речовини, що передають сигнали від одного нейрона до іншого){E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Найпоширеніші психоактивні речовини:етанол, нікотинвмісні та наркотичні речовини
Найнебезпечніші психоактивні речовини: Етанол (етиловий спирт){E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Постійно утворюється на етапах обміну вуглеводів у клітинахнорма – 0,001 – 0, 015 г/л спиртуневелика кількість – не є небезпечною, оскільки швидко знешкоджуються ферментами печінки. Вплив на організмпроцеси обміну речовин та структуру клітинрозлади внутрішньоклітинного обміну: ушкодження мембран, порушення окисно-відновних реакцій, нестача поживних речовин, зниження швидкості синтезу білків, зміни в обміну нейромедіаторів, порушення механізмів регуляції функцій організмувиникнення метаболічної залежності
Найнебезпечніші психоактивні речовини: Нікотин{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}У тютюновому димі містяться чадний газ, бензіпрен, формальдегід, ацетальдегід, бензен, тютюннікотин – алкалоїд, виявляє нейротоксичну отруйну дію (йдеться про екзогенний нікотин)природний ендогенний нікотин – синтезується клітинами печінки у невеликих кількостях та входить до складу ферментів, що беруть участь у обміні речовин{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Дія нікотинувиробляється залежність від екзогенного нікотину;смертельна доза для людини складає 1 мг на 1 кг маси тіла, тобто близько 50-70 мг для підлітка
Найнебезпечніші психоактивні речовини: Наркотичні речовини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Чужорідні щодо обміну речовин сполуки, спричиняють залежність унаслідок заміщення однієї з речовин природного метаболізмуголовний мозок виробляє речовини, які чинять дію на певні центри мозку, що викликає у людини почуття задоволенняорганізм сам себе стимулює на правильну поведінку: поведінкові акти, які мають біологічну та соціальну зумовленість, які супроводжуються позитивними емоціями{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Фізіологічна діяпід час задоволення потреб підвищується синтез ендорфінів (енкефалінів) – гормонів задоволення;формування залежності, тому що наркотичні речовини сприймаються як ендорфіни та енкефаліни
Чому деякі люди стають залежними від психоактивних речовин, а деякі – ні?{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Групи факторів ризику. Біологічні. Гени, з якими народжується людина, відіграють значну роль у формуванні залежності. Окрім того, мають значення стать, етнічна приналежність і наявність супутніх психічних захворювань (депресія, тривожні розлади тощо)Соціальні. Оточення людини, особливості сімейних стосунків (передусім дітей з батьками), друзі, економічне положення і загальний рівень добробуту впливають на ризики початку вживання наркотиків та формування залежності. Еволюційні. Генетичні чинники і фактори навколишнього середовища взаємодіють з критичними етапами розвитку в житті людини та впливають на ризик появи наркозалежності. Вживання наркотиків у будь-якому віці може призвести до залежності, але що раніше воно починається, то більша ймовірність переростання його у залежність.
Біотрансформація{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Знешкодження токсичних речовин шляхом перетворення їх у молекулярну форму зі зміненими біологічними властивостями й виведення їх з організмув організмі є механізм знешкодження шкідливих речовин, які потрапляють в організм та їх виведення у вигляді метаболітівзнешкоджуються кінцеві продукти метаболізму, що мають потенційно токсичні властивості (жовчні пігменти, амоніак), продукти гниття білків у товстій кишці (феноли, індоли, скатоли)знешкодження небезпечних сполук здійснює печінка за участі спеціальних ферментів і мембранних рецепторів, які регулюють їхню активність{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Видалення з організму знешкоджених сполуксеча, жовч, піт
Біотрансформація{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}ФазиІ. МодифікаціяІІ. Кон’югаціяокисно-відновні та гідролітичні реакції, що каталізуються ферментами ЕПС (цитохром З450, епоксигідроза);реакції синтезу за участі ферментів-трансфераздо проміжних продуктів метаболізму приєднуються ендогенні молекули (глюкуронова кислота, сульфатна кислота, глутамін), у результаті чого утворюються полярні сполуки для подальшого видалення з організмумолекула ксенобіотика збагачується функціональними групами (-ОН, -СООН, -SН, -NH2), що робить її розчинною у воді
Висновки. Ксенобіотики – чужорідні речовини, що не синтезуються в організмі людини, але потрапляючи всередину або на покриви тіла, можуть спричиняти алергічні реакції, мутації, хвороби, послаблювати імунітет, порушувати обмін речовин. Психоактивні речовини мають виражений нейротоксичний і психоруйнівний ефект, подібність до внутрішніх чинників обміну речовин і, заміняючи їх у процесах життєдіяльності, спричиняють залежність. Живим організмам властиві механізми знешкодження токсичних речовин, що мають екзогенне або ендогенне походження
Токсини{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}На ураження токсичною речовиною впливаютьвік людини, стать, маса тіла, харчовий режим, наявність захворювань{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}від грец. toxikon - «отрута для використання на стрілах» – отруйні речовини, що виробляються живими клітинами або організмамитермін вперше був використаний хіміком-органіком Людвігом Брігером (1849—1919), що походить від слова токсичнийпрактично завжди є білками, здатними до виникнення хвороби при контакті або абсорбції тканинами тіла через взаємодію з біологічними макромолекулами, наприклад ферментами або рецепторамизначно відрізняються силою дії від незначних (як токсин бджолиного укусу) до майже негайно смертельних (як зміїна отрута)відрізняються механізмом дії, і можуть бути надзвичайно складними (отрута молюска конусу містить десятки білків, кожен з яких націлений на специфічний нервовий канал або рецептор), або відносно простими білками
Токсини – органічні сполуки{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Екзогенного походження. Антропогенного походження. Ендогенного походженнятоксини рослин, тварин, грибівсолі важких металів, нафтопродукти, фреони, пестициди, складники миючих засобів,парфумерні вироби, лікарські препарати, харчові добавкиутворюються внаслідок метаболічних процесів в організмі людини, зокрема Аміак Символ токсичної речовини в ЄССкорпіон Лейурус квінкестріатус
Токсини тварин і рослин{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Колхіцинрослинний алкалоїд, виділяють з Мелантієвих рослин родини Лілійних; блокує утворення мікротрубочок й зупиняє клітинний поділ. Тетрадотоксиннебілкова отрута, яка міститься в організмі у риб Фугу;щоб отримати ліцензію на приготування риби фугу, японські кухарі мають пройти дворічне навчання;паралізує всі м'язи людського тіла, в тому числі і дихальні м'язи, в результаті чого виникає зупинка дихання; протиотрути на сьогодні немає
Токсини тварин{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Розмір Золотистого дереволаза - всього 5 см, а отрути (батрахотоксину) в ньому досить, щоб убити 10 дорослих людей. У минулому, аборигени використовували отруту жаб для змащування наконечників своїх стріл{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Отрута Кубомедузи вважається найбільш смертельною в світі, токсини вражають серце, нервову систему і клітини шкіри. Опік супроводжується таким пекельним болем. Якщо обробити рану оцтом або розчином оцтової кислоти, у потерпілого є шанси вижити.
Одна історія про ліки{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}в період з 1956 по 1962 в ряді країн світу народилося, за різними підрахунками, від 8000 до 12000 дітей з вродженими каліцтвамипричиною став талідомід - ліки для вагітних на перших місяцях вагітності як засіб від токсикозу (проти нудоти та заспокійливий)найбільш поширеними зовнішніми проявами були дефекти розвитку верхніх або нижніх кінцівок (фокомелія, амелія), вушних раковин, очей і мімічної мускулатурианомального розвитку зазнали й внутрішні органи: серце, печінка, нирки, нервова, травна і сечостатева системи, а також страждав розумовий розвиток, спостерігались епілепсія й аутизм. згідно зібраними даними, близько 40 % новонароджених померли до свого першого дня народження{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Всього Талідомід надійшов у продаж в 46 країнах Європи, Скандинавії, Азії, Африки, Південної Америки, де він випускався під 37 різними назвами. Ніяких додаткових незалежних досліджень препарату в жодній країні не проводилося
Що потрібно знати про наявність нітратів у продуктах{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}Нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів, а саме:найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;у листі петрушки, кропу, селери їх на 50—60% менше, ніж у стеблі;у листі капусти нітратів на 60 – 70% менше, ніж в качані;у шкірці кавуна нітратів в 4—8 разів більше, ніж у м'якоті; незрілі овочі та фрукти містять в 2-3 рази більше нітратів, ніж достиглі,огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки та в самій шкірці.
Як зменшити наявність нітратів у продуктах{E8 B1032 C-EA38-4 F05-BA0 D-38 AFFFC7 BED3}первинна обробка рослинних продуктів: зняття зеленого листя качанів, видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30%;промивання водою та механічне очищення продуктів знижує вміст нітратів на 10%;замочування продуктів у чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години зменшить вміст нітратів в овочах на 25—30%;бланшування та відварювання овочів у великій кількості води, зменшує наявність нітратів у 2-3 рази