Презентація на тему "Жанри камерно - вокальної музики" 6 клас

Про матеріал

Презентація на тему "Жанри камерно - вокальної музики" 6 клас (Кондратова).

1 слайд: титулка

2 слайд; визначення (пісня);

3 слайд: поняття "пісня" у літературі і музиці;

4 слайд: коротка інформація (Літературні пісні часто здобувають настільки широку популярність, що їх починають вважати народними, а народні пісні, навпаки, слугують основою для авторських пісень.

Професійні пісні літературного походження мають більш індивідуалізовану мелодію, переважно ліричну, та інструментальний супровід. Авторами таких пісень стають композитори й поети.)

5 слайд: музичний словничок (пісня, види пісень)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пісенний жанр. Народна пісня.

Номер слайду 2

Пісня - наймасовіший і найулюбленіший музичний жанр. Вона супроводжує нас усе життя. Але й на сторінках книжок ми теж натрапляємо на пісню.

Номер слайду 3

У літературі пісня - це вірш ліричного або ліро-епічного характеру, мелодичний за своїм інтонаційним малюнком і призначений для співу. Розрізняють два види пісні: народна й літературна. Між ними є міцні зв‘язки. У музиці жанр пісні теж має два основні різновиди — це народна та професійна пісня літературного походження, що тісно пов'язані між собою.

Номер слайду 4

Літературні пісні часто здобувають настільки широку популярність, що їх починають вважати народними, а народні пісні, навпаки, слугують основою для авторських пісень. Професійні пісні літературного походження мають більш індивідуалізовану мелодію, переважно ліричну, та інструментальний супровід. Авторами таких пісень стають композитори й поети.

Номер слайду 5

Пісня - словесно-музичний твір, призначений для співу. Існують два основні види пісні: народна пісня (автори якої невідомі) та професійна пісня літературного походження (створена композитором та поетом).

Номер слайду 6

Народна пісня Професійна пісня літературного походження

Номер слайду 7

Українські народні пісні - це фольклорні твори, які зберігаються в народній пам'яті та передаються з уст в уста.

Номер слайду 8

Обрядові пісні Календарно-обрядові: колядки, щедрівки; веснянки, гаївки; купальські, жниварські тощо Родинно-обрядові: весільні, родильні, поховальні (голосіння) Необрядова лірика Родинно-побутові пісні: дитячі, колискові, пісні про родинне життя Пісні про кохання Пісенна епіка Історичні лісні, думи, балади Соціально-побутові пісні Козацькі, чумацькі, кріпацькі, бурлацькі, наймитські та заробітчанські, рекрутські та солдатські Жартівливі і танцювальні пісні Коломийки, частівки і т.ін.

Номер слайду 9

За будовою українські пісні поділяють на строфічні (з повтором останньої строфи) та куплетні (мають куплети і приспів ( рефрен)). Часто в пісні буває інструментальний вступ та програш між куплетами або строфами. За виконанням розрізняють пісні, виконані а капела (без супроводу), та з акомпанементом (із супроводом на музичних інструментах). За характером народні пісні бувають епічні, ліричні, драматичні, інколи в них втілено танцювальні, жартівливі мотиви. В основі кожного з різновидів пісні завжди лежить віршований текст.

Номер слайду 10

Акомпанемент (франц. accotnpagnement - супровід) -інструментальний супровід вокального твору. Рефрен (франц. refrain - приспів) - повторення групи слів, рядка або кількох віршованих рядків у строфах.

Номер слайду 11

Українська народна пісня «Ой під вишнею» в обробці тріо Мареничів Український музичний колектив, що виконував пісні в народному стилі переважно українською мовою. Репертуар групи - фольклорні, професійні, власні твори. Значну частину народних пісень аранжували учасники групи, здебільшого Антоніна Маренич. Склад тріо: - Валерій Маренич - вокал, гітара, кларнет; - Антоніна Маренич -вокал, маракаси, гармоніка, бубон, бас-гітара; - Світлана Маренич - вокал, бубон, гармоніка

Номер слайду 12

Найбільшу популярність тріо здобуло в СРСР наприкінці 1970-х - початку 1980-х рр. У 1979 р. тріо представляло Україну на Євробаченні з піснями «Ой у гаю при Дунаю» та «Несе Галя воду». Згодом виконавці отримали звання заслужених артистів України, а в 2003 р. стали народними артистами України. Група розпалася в 2004 році.

Номер слайду 13

Українська народна пісня «Летіла зозуля» у виконанні Н. Матвієнко. Матвієнко Ніна Митрофанівна (1947р.н.) Неділище Житомирської області) - українська співачка, народна артистка України (з 1985 p.). У її репертуарі багато народних пісень, серед них -обрядові, ліричні, жартівливі, пісні-балади, українські пісні XVII-XVIII ст. Ніна Матвієнко співпрацює з відомими вітчизняними композиторами сучасності: для неї пишуть твори Євген Станкович, Олег Кива, Мирослав Скорик, Ірина Кириліна, Ганна Гаврилець і багато інших. відео

Номер слайду 14

«Летіла зозуля» - одна з пісень, в якій змальовано символічний образ цього птаха. Образ зозулі — це безмірні сльози, тихе ридання. Образ зозулі в сюжетних піснях нашого народу — узагальнений образ страдницької покаянної душі, яка перед кимось завинила. Це один із найпоширеніших «пташиних» символів на українських рушниках, що вивішували на хрестах. Птиці незворушно сидять на калині — як сама вічність, оберігаючи спокій душі. Зате в пісні їхня душа плаче і невпинно голосить...

Номер слайду 15

Ця пісня має дводольний розмір. Послухайте мелодію та спробуйте тактувати, відтворюючи рукою такі рухи: 1і 2і Проплескайте у долоні ритмічний рисунок куплету пісні: П П П І П П П І Приспів ( складніший, відтворити ритмічний супровід приспіву, притупуючи ногами) ПП ПП ПП ПІ ПП ПІ

Номер слайду 16

Про які жанри української народної пісні йшлося на уроці? Які з них були для вас новими? Хто з виконавців народних пісень вразив вас своєю майстерністю? Як називають музичний супровід пісні? Чи вмієте ви його створювати? Якщо так, то на яких музичних інструментах?

Номер слайду 17

Дякую за роботу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кудрявська Алла Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дудник Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 жовтня 2018
Переглядів
9146
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку