Презентація на тему "Значення бактерій в природі та житті людини"

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію про бактерії - найменші організми. Розробка ознайомлює учнів із загальною будовою та значенням цих організмів у природі та житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему”Значення бактерій у природі та житті людини”

Номер слайду 2

Загальна характеристикаЇх можна знайти в кожному куточку нашої планети — і в Антарктиді, і в океані, і в космосі, і в гарячих джерелах, і в самих солоних водоймах. Загальна вага бактерій в кожній людині досягає 2 кг! А їх розміри рідко перевищують 0,5 мкм. Бактерії - це мікроскопічні, переважно одноклітинні організми, головною відмінністю яких є відсутність клітинного ядра. Першовідкривачем світу бактерій був Антоній Левенгук - голландський натураліст 17 століття, вперше створив досконалу лупу-мікроскоп, що збільшує предмети в 160-270 разів.

Номер слайду 3

Значення бактерій у природіБактерії редуценти мають відмінні санітарні якості, вони видаляють бруд в стічних водах, розщеплюють органічні речовини, перетворюючи їх в нешкідливу неорганіку. Унікальні ціанобактерії, що зародилися в первозданних морях і океанах 2 мільярди років тому, були здатні до процесу фотосинтезу, вони поставляли в навколишнє середовище молекулярний кисень, і таким чином сформували атмосферу Землі і створили озоновий шар, що захищає нашу планету від згубного впливу ультрафіолетових променів. Колообіг у природі є дуже важливим. Бактерії найбільш поширені організми на Землі, вони визначають верхню та нижню межу біосфери, проникають усюди і відрізняються великою витривалістю. Якби бактерій не було, померлі тварини і рослини не перероблялися б далі, а просто накопичувалися у величезних кількостях, без них біологічний круговорот стане неможливим, і речовини не зможуть знову повертатися в природу.

Номер слайду 4

Колообіг у природі

Номер слайду 5

Значення бактерій у природіБактерії – важлива ланка в трофічних ланцюгах харчування, вони виступають в ролі редуцентів, розкладаючи залишки померлих тварин і рослин, тим самим очищаючи Землю. Багато бактерій грають в організмі ссавців роль симбіонтів і допомагають їм розкласти клітковину, яку ті не в змозі переварити. Процес життєдіяльності бактерій – джерело вітаміну К і вітамінів групи В, які грають важливу роль в процесі нормального функціонування організмів.

Номер слайду 6

Значення бактерій у житті людини. Позитивне значення бактерій в житті людини полягає в тому, що вони використовуються в харчовій промисловості. Наприклад: людина широко використовує молочнокислі бактерії, які харчуються цукром в молоці і утворюють молочну кислоту. Вона, в свою чергу, перетворює молоко в кисле молоко, а якщо це вершки, то в сметану. У сільському господарстві також не обходиться без бактерій. За їх допомогою відбувається силосування кормів і квашення овочів. Бактеріальна молочна кислота також охороняє корми і овочі від розкладання. Діяльність певних бактерій людина використовує у виробництві ліків, нових харчових продуктів, органічних речовин. Вони можуть виробляти сильні антибіотики, які пригнічують хвороботворні організми.

Номер слайду 7

Негативне значення бактерій. Ось ще яке значення мають бактерії в житті людини — негативне. Багато їх видів завдають господарству шкоду, поселившись на продуктах і псуючи їх. Є такі бактерії, які можуть зіпсувати рибальські сіті, книги і рідкісні рукописи в книгосховищах.І для самої людини вони також можуть завдати шкоди. Ботулінічними бактеріями викликається найнебезпечніше харчове отруєння, що приводить до смерті — ботулізм. Бацили накопичуються в грибних і м’ясних продуктах, виділяючи отруту ботулін.Існують ще такі види хвороботворних бактерій — сальмонела (викликає черевний тиф), шигелла (викликає дизентерію), туберкульозна паличка, клостридиум (викликає правець і гангрену), стафілококи і стрептококи.

Номер слайду 8

Висновок Отже, бактерії є невід'ємною складовою нашого існування. Вони приносять багато користі в навколишній світ. Разом із тим вони можуть мати і негативний вплив. Можна сказати, що без бактерій не було б нашого життя.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 січня 2019
Переглядів
89040
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку