Презентація "Національні та інтернаціональні форми виробництва в глобальній економіці"

Про матеріал
Презентація з географії 11 клас по темі " Національні та інтернаціональні форми виробництва в глобальній економіці", підручник з географії (рівень стандарту) для 11 класу закладів ЗСО/С.Г.Кобернік, Р.Р.Коваленко. В презентації висвітленні наступні аспекти: географія міжнародної спеціалізації та кооперування виробництва, роль ТНК у функціонуванні глобальної економіки, вільні економічні зони ("життєвий" цикл ВЕЗ, ВЕЗ в Україні та Сумській області),глобальні ланцюги доданої вартості та міжнародний ринок товарів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національні та інтернаціональні форми виробництва в глобальній економіці

Номер слайду 2

Пригадайте!Що таке міжнародний поділ праці? Дайте визначення поняттям «спеціалізація» та «кооперування». Чим різняться між собою поняття «вартість» та «ціна»?

Номер слайду 3

Міжнародний поділ праці – найвища форма суспільно-територіального поділу праці; спеціалізація окремих країн або державних угруповань на певних видах продукції. Спеціалізація – форма організації виробництва, при якій підприємство або група підприємств випускає однорідну продукцію. Кооперування – форма співробітництва спеціалізованих підприємств, що спільно виготовляють продукцію.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Міжвиробнича міжнародна спеціалізація. Спеціалізацією багатьох країн, що розвиваються, Африки, Азії та Америки, а також низки високорозвинених країн (Австралії, Нової Зеландії, Канади, Південної Африки) є виробництво мінеральної, сільськогосподарської, лісової сировини. В економіці невеликих країн Європи є виробництва високого технологічного рівня. Годинники, медикаменти, ювелірні вироби, шоколад. Залізна руда, високоякісна сталь, підшипники. Рибопродукти

Номер слайду 6

Внутрішньовиробнича спеціалізація123 Попредметна спеціалізація. Норвегія – криголами. Польща – траулери для вилову риби. Пов’язана з виробництвами, що засновані на результатах науково-технічної діяльності й охоплює переважно нові індустріальні або високорозвинуті країни. Подетальна спеціалізація- пов’язана з виробництвом автомобілів. Технологічна спеціалізація- стадійна спеціалізація

Номер слайду 7

Міжнародне кооперування виробництва. Полягає в розвитку міжнародних виробничих зв’язків між двома або більше країнами з метою поєднання взаємодоповнювальних виробничих процесів. Найбільшого розвитку вона набула у виготовленні високотехнологічної продукції: електроніці, автомобілебудуванні, хімічній промисловості.

Номер слайду 8

Транснаціональна корпорація (ТНК)компанія, що володіє виробничими підрозділами в декількох країнах, міжнародний бізнес якої є істотним, на закордонні активи якої припадає близько 25-30 % їхнього загального обсягу та яка має філії в двох і більше країнах.1. За таблицею (слайд 9) з’ясуйте, яка спеціалізація переважає в розвитку ТНК?2. Продукція (або послуги) яких з них реалізується в Україні? (с.122 підручника)

Номер слайду 9

Найбільші ТНК світу ( за даними Fortune 500, 2016 р.)

Номер слайду 10

Вільна економічна зона (ВЕЗ)це частина території країни, виокремлена із загального митного кордону, що має повну свободу в режимі господарських питань, з особливим режимом управління та пільговими умовами діяльності, податковими пільгами для місцевих підприємців та іноземних фірм. «Життєвий» цикл ВЕЗ:І фаза – розвиток – приплив іноземного капіталу, збільшення експорту виробленої в зоні продукції.ІІ фаза – зрілість – стабілізується приплив іноземних інвестицій, експорт продукції зростає.ІІІ фаза – спад – спад іноземних інвестицій, іноземних інвесторів витискають місцеві фірми, виробництво викупляє національна компанія.

Номер слайду 11

Вільні економічні зони у світі

Номер слайду 12

ВЕЗ в УкраїніДіяльність вільних (або спеціальних) економічних зон у нашій державі регулюється Законом України «Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон». Згідно з ним ВЕЗ функціонують у 12 областях України, а також визначено 72 території пріоритетного розвитку зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності.

Номер слайду 13

ВЕЗ в Україні

Номер слайду 14

Території пріоритетного розвитку із спеціальним режимом інвестиційної діяльності: В Автономній Республіці Крим. У Волинській областіУ Донецькій областіУ Закарпатській областіУ Житомирській областіУ Луганській областіУ Чернігівській областіУ м. Харків. У м. Шостка Сумської області

Номер слайду 15

Глобальні ланцюги доданої вартостіДодана вартість - це різниця між вартістю продукції, що її виробляє підприємство (країна), та вартістю засобів виробництва. Ланцюги доданої вартості – це сучасна форма міжнародного поділу праці в рамках, як правило, ТНК, яка включає всі бізнес-процеси, що мають бути виконані від моменту отримання замовлення від споживача до постачання кінцевого продукту.

Номер слайду 16

Ланцюги доданої вартості виробничих стадій товару. ПОСТАЧЯННЯ СИРОВИНИ ДИСТРИБ’ЮТОР ВИРОБНИК ДИСТРИБ’ЮТОР РОЗДРІБНИЙ ТОРГОВЕЦЬ

Номер слайду 17

Додана вартість

Номер слайду 18

Глобальні ланцюги доданої вартостіСтупінь участі країни в глобальних ланцюгах доданої вартості ґрунтується як на товарах, що їх ввозять у країну для створення кінцевого продукту, та і на сировині або комплектуючих, що їх вивозять з країни.

Номер слайду 19

Найбільше ланцюгів доданої вартості існує між 4 субрегіонами світу. ПІВНІЧНА АМЕРИКА ПІВНІЧНА ЄВРОПА СХІДНА АЗІЯ ЗАХІДНА ЄВРОПА

Номер слайду 20

Міжнародний ринок товарів. Ціна – це кількість грошей, в обмін на які продавець готовий продати одиницю товару. Основним ціноутворювальним чинником є співвідношення попиту (D) та пропозиції (S) на ринку товару, а також механізм регулювання цін.

Номер слайду 21

Попит

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Висновки. Провідними методами міжнародного кооперування є виконання спільних програм, договірна спеціалізація, створення спільних підприємств та ТНК. Завдяки пільгам, що надаються на території ВЕЗ, підприємці мають змогу отримувати високі прибутки. Більшість компаній, які беруть участь у глобальних ланцюгах вартості, - це малий та середній бізнес. Основним ціноутворювальним чинником є співвідношення попиту та пропозиції на ринку товару, а також механізм регулювання цін.

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Опрацювати п.24. Скласти конспект. Підготувати повідомлення (презентацію) на тему «СОТ – світова організація торгівлі». (за бажанням)Виконати тест.

pptx
Додав(-ла)
КОНИК Ольга
Додано
31 березня 2022
Переглядів
2511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку