Презентація "Нація та націоналізм в сприйнятті людини в ХІХ ст."

Про матеріал
Нація та націоналізм в сприйнятті людини в ХІХ ст. 1. Поняття : народ, нація та націоналізм 2. Імперська «теорія офіційної народності» 3. Основні етапи українського національного відродження 4. Ліквідація Греко-католицької церкви в Російській імперії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Нація та націоналізм в сприйнятті людини в ХІХ ст.

Номер слайду 3

План 1. Поняття : народ, нація та націоналізм2. Імперська «теорія офіційної народності»3. Основні етапи українського національного відродження4. Ліквідація Греко-католицької церкви в Російській імперії.

Номер слайду 4

Нація(від латин. natio — плем'я, народ) - історична спільність людей, що складається в ході формування спільності їх території, економічних зв'язків, літературної мови, деяких особливостей культури і характеру, які складають її ознаки

Номер слайду 5

Чинники, що визначають націю: Спільність походження. Спільність мови. Спільність культури. Спільність релігії

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Види націй Політична спільнота громадян певної держави — політична нація. Часто вживається як синонім терміну держава, коли мається на увазі її населення. Етнічна спільнота (етнос) з єдиною мовою і самосвідомістю (як особистим відчуттям «національної ідентичності» так і колективним усвідомленням своєї єдності і відмінності від інших). У цьому значенні фактично є синонімом терміну народ.

Номер слайду 9

— ідеологія і напрямок політики, базовим принципом яких є теза про цінність нації як вищої форми суспільної єдності і її первинності в державотворчому процесі. Відрізняється різноманіттям течій, деякі з них суперечать одне одній. Як політичний рух, націоналізм прагне до відстоювання інтересів національної спільноти у відносинах з державною владою. Націоналізм

Номер слайду 10

Націоналізм У своїй основі націоналізм проповідує вірність і відданість своїй нації, політичну незалежність і роботу на благо власного народу, об'єднання національної самосвідомості для практичної захисту умов життя нації, її території проживання, економічних ресурсів а духовних цінностей. Він спирається на національне почуття, яке споріднене патріотизму. Ця ідеологія прагне до об'єднання різних верств суспільства, незважаючи на протилежні класові інтереси.

Номер слайду 11

В силу того, що багато сучасних радикальних рухів підкреслюють своє націоналістичне забарвлення, націоналізм часто асоціюється з етнічною, культурною та релігійною нетерпимістю. Україно- і російськомовні ЗМІ помилково «націоналізмом» часто називають етнонаціоналізм, особливо його крайні форми (шовінізм, ксенофобія), які роблять акцент на перевазі однієї національності над іншими. Багато проявів крайнього етнонаціоналізму, включаючи розпалювання міжнаціональної ворожнечі та етнічну дискримінацію, відносяться до міжнародних правопорушень.

Номер слайду 12

Перші прояви націоналізму в УКРАЇНІ?

Номер слайду 13

Імперська «теорія офіційної народності»— прийняте в літературі позначення державної ідеології Росийської імперії ,створеної в період царювання Миколи І Цю теорію, а точніше концепцію висунув та обґрунтував царський міністр граф С. Уварова Стисло викладається тріадою «православ'я-самодержав'я-народність». «Тріада» не була оригінальним творінням Уварова, а лише компіляцією та перекладом з німецької. Уваров «запозичив» її у німецького історика професора Єнського університету  Гайнріха Людена

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Ліквідація Греко-католицької церкви в Російській імперії. Метою собору була ліквідація Греко-католицької церкви в  Україні та Білорусі в кордонах Російської імперії з ідеологічнихміркувань. Цей собор прийняв акт, підозріло вигідний виключно РПЦ  МП, що мав два пункти. У першому — оголошувалося про «єдність Православної церкви» та прохання про підпорядкування Греко-католицької церкви православному синодові державного Відомства віросповідань Російської імперії.]у другому — вони просили російського імператора Миколу І   вчинити «швидку» адміністративну ліквідацію греко-католицьких парафій, які зберегли вірність Греко-католицькій церкві

Номер слайду 16

Домашнє завданя. Виписати поняття : народ, нація, націоналізм , титульна нація. Дайте відповідь на запитання : Чи є українці титульною нацією?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Никоненко Аліна
    Добрий день! Чи немає у Вас плану-конспекту до даної теми? Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 жовтня 2022
Переглядів
4401
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку