Презентація "Надклас Риби"

Про матеріал
Презентація до уроку біологія 7 клас з теми "Надклас Риби" . У презентації поданий матеріал про особливості будови риб, їх різноманітність та значення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водою їхали пани, на них срібні жупани,Хоч жупани – лата на латі, панам раді в кожній хаті. Надклас Риби

Номер слайду 2

На Землі існує приблизно 25 000 різних видів риб, і щороку вчені відкривають сотні нових їх видів. З усіх груп хребетних риби відрізняються найбільшою розмаїтістю. Кишенькова акулаЇї виловили в Мексиканській затоці ще в 2010 році, але тільки в 2019 році офіційно визнали новим видом. Риба-Ктулху. У річках Амазонії вчені в 2019 році виявили рибу , якіа трохи нагадує морське чудовисько Ктулху з творів письменника Говарда Лавкрафта.

Номер слайду 3

Шиндлерія коротка розміром до 1 см була відкрита біля берегів Австралії в 1979 році. Риба-місяць (Mola mola) — найбільша за масою відома кісткова риба у світі: середні дорослі риби важать близько 1 тонни. Акула китова (Rhincodon typus) — найбільший вид акул, а також найбільший вид сучасних риб, довжиною 16-20 метрів і вагою до 34 тонн

Номер слайду 4

Спільні риси риб Обтічна форма Кінцівки – плавціОрган дихання - зябра. Наявність бічної лініїВкриті лускою та слизом. ХолоднокровніОдне коло кровообігу та двокамерне серце8. Три відділи тіла: голова, тулуб, хвіст

Номер слайду 5

Кісткові Хрящові риби риби -наявність хрящового скелета-відсутність зябрових кришок і плавального міхура-грудні і черевні плавці розташовані горизонтально-наявність клоаки і спірального клапану-запліднення внутрішнє-розвиток прямий-наявність кісткового скелета-наявність плавального міхура і зябрових кришок-відсутність клоаки-відкладання ікри-непрямий розвиток

Номер слайду 6

Зовнішня будова риби Голова Тулуб Хвіст Око Ніздрі Рот Зяброва кришка. Грудні плавці Черевні плавці Анальний плавець Спинний плавець Хвостовий плавець Бічна лінія. Яке значення мають плавці ?

Номер слайду 7

Як визначити вік риби? Чому луска з кожним роком стає товстішою?

Номер слайду 8

Скелет риби

Номер слайду 9

Внутрішня будова риби

Номер слайду 10

Орган дихання Кровоносна система

Номер слайду 11

Нервова система

Номер слайду 12

Розмноження риб Процес розмноження у риб називають нерестом, а переміщення риб до місць нересту — нерестовою міграцією. Під час дозрівання статевих клітин у риб проявляється інстинкт розмноження, і вони переміщаються у місця, найбільш сприятливі для розвитку їх майбутнього потомства. Чому риби відкладають велику кількість ікри?

Номер слайду 13

Міграції риб під час розмноження Вугор європейський Осетр

Номер слайду 14

Турбота про нащадків Самка горчака за допомогою довгого яйцекладу, що відростає на період нересту, відкладає невелику кількість ікринок в мантійну порожнину двостулкових молюсків. Самець колюшкі влаштовує на дні водойм гніздо з водоростей, скріплюючи їх клейкими виділеннями шкірних залоз. Самки відкладають туди 20-100 ікринок. Протягом 10-15 діб самець захищає гніздо. При цьому він рухами плавників створює потоки води, щоб розчинений в ній кисень надходив до ікрінкам.

Номер слайду 15

У самців морської голки і морського коника на черевній стороні тіла утворюється своєрідний мішок, в який самки відкладають невелику кількість ікри; там же розвиваються і молоді рибки. Самки африканської прісноводної риби тиляпії виношують ікру в ротоглоточній порожнині, в яку в разі небезпеки можуть ховатися і мальки.

Номер слайду 16

Хрящові риби Акули Скати Що спільного у будові скатів та акул?Чим відрізняються акули та скати?

Номер слайду 17

Розмноження хрящових риб. Для хрящових риб характерно три типи розвитку:яйцевідкладенняяйцеживонародженняживонародження

Номер слайду 18

Кількість зубів у китової акули може бути до 15000, але зуби дрібні що не перевищують 6 мм у довжину. Зуби китової акули використовується не для кусання, а для «закриття» здобичі в роті. За годину, китова акула може пропускати через пащу до 6 тис. кубометрів води (вода фільтрується через зябра а планктон осідає в шлунку). Китова акула Акула молот Ці акули бачить об'ємну картинку» за рахунок широко розташованих очей. Чим більше «молот», тим краще огляд. Хоча вона не бачить прямо перед собою, постійні рухи головою дозволяють «скласти» зображення в одне ціле. Їх тіло настільки гнучке, що здатне «скластися» майже навпіл. Хрящовы риби. Акули

Номер слайду 19

Хрящові риби. Акули та скати Катран Риба пила Химера Морський кіт

Номер слайду 20

Різноманітність кіскових риб ПРОМЕНЕПЕРІ РИБИХрящекістні риби. Новопері риби. Білуга Окунь Якими рисами характеризується кожна група ?

Номер слайду 21

Різноманітність риб Оселедцеподібні Оселедець Анчоус Салака Лососеподібні Форель Сьомга

Номер слайду 22

ОкунеподібніСудак Скумбрія Тунець Риба меч Меч-риба може сягати 4,5 м завдовжки при масі до 500 кг. Ця тварина, переслідуючи здобич, здатна розвивати швидкість до 130 км/год. Може проширнути металевий борт товщиною в 20 мм.

Номер слайду 23

КоропоподібніТараня. Короп Карась Товстолобик

Номер слайду 24

ЦелакантоподібніЛатимерія У грудні 1938 року в Індійському океані рибалки виловили невідому раніше, доволі агресивну крупну рибу. В дорозі до музею міста Іст-Лондона риба померла, і працівники музею зробили з неї чучело. Вивчаючи чучело, вчені зрозуміли, що знахідка належить до кистеперих риб, яких вважали вимерлими. ДводишніПротоптер Дводишні, крім зябер, мають легені. Протоптер може бути в нірці без води до 6-9 місяців.

Номер слайду 25

Значення риб У водних екосистемах риби – основні споживачі органічної речовини, найважливіші ланки харчових ланцюгів. У природі У житті людини Риба – цінний продукт харчування, джерело білка. У різних країнах у раціоні людини риба займає від 17 % до 85 %. З риби людина отримує риб’ячий жир, багатий на вітаміни А і D, рибний клей, рибну муку, яка використовується на корм худобі. Серед риб є отруйні види, деякі види риб є проміжними хазяями паразитичних червів, небезпечних для людини (котячий сисун, стьожак широкий). Риба фугу Хек

Номер слайду 26

Червона книга України Шип Харіус європейський. Марена дніпровська. Морський півень. Чому риби потребують охорони? Як охороняють риб?

pptx
Додано
11 грудня 2021
Переглядів
4031
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку