Позакласний захід "Кімнатні рослини-екологія життя"

Про матеріал
Природа подарувала свої цілющі скарби людині навік. І ми повинні берегти її, як своє життя. Любити, вивчати, спостерігати, осмислювати. І тоді вона, розкриваючи дивовижні таємниці, озветься у нашій душі радістю буття.Цей матеріал можна використовувати для проведення виховних годин,факультативних занять для учнів 6-9 класів.
Перегляд файлу

Кімнатні рослини – екологія життя.

Позакласний захід для учнів 7 -9 класів.

 

Мета: розширити знання учнів про різноманітність рослин, їхнє значення для життя людини;

поповнити знання учнів прислів’ями та загадками про природу;

ознайомити учнів зі  значенням рослин у народній медицині, з використанням рослин у квітковому гороскопі;

поглибити знання учнів про тісні взаємозв’язки людини і природи;

виховувати інтерес до пізнання навколишнього середовища, любов до природи та бережливе ставлення до неї, бажання примножувати її багатства;

сприяти екологічному вихованню учнів.

Обладнання: плакати, малюнки, презентація.

Місце проведення: кабінет біології.

Хід заходу. Учитель

 Житло сучасної людини заповнене комп’ютерною технікою, електроприладами, облаштоване меблями, що мають покриття із синтетичних матеріалів, які негативно впливають на стан здоров’я людини.

 

З покон віку квіти є супутниками людини протягом всього її життя. Вони всюди і завжди супроводжують нас: вдома і на роботі, у свято і в будень. Чарівна сила наших вічних супутників не тільки в їхній красі, але й в їхній неоціненній властивості висловлювати і передавати складну гаму потаємних людських почуттів.

Ведучий

Ласкаво просимо в наш дім!

Він, знаю, до вподоби всім,

Це надзвичайний дім, дивись:

У ньому дах - небесна вісь,

А стіни із живих ялин,

Що дістають аж до хмарин!

Долівка в домі цім - з трави,

В нім квітів – скільки хоч, диви!

Червоні, жовті, голубі –

Не рви їх на букет собі.

Учитель

З приходом осені ми стаємо слабкішими і більш дратівливими. Аптеки отримують прибутки від продажу антидепресантів, але  пригнічений настрій ніде не дівається. Чудовий рецепт для вирішення цієї проблеми мають японці – впустіть у свою кімнату більше світла і посадіть якомога більше  кімнатних квітів. Таким чином, ви трохи «обдурите» природу і продовжите літо.  Сьогодні представники народної медицини сходяться на тому, що кімнатні рослини володіють величезною енергією. Частіше – позитивною.

Психолог

-  Усі рослини дають позитивний заряд, виділяють кисень і радують нас як удома, так і поза ним.

-  Якщо починати доглядати за кімнатними рослинами з самого ранку, то позитивний заряд на весь день вам гарантований.

-  Кімнатні рослини можуть виявитися просто рятівними для нас.

Фармацевт

Розмаїтий рослинний світ завжди приваблював людину. Вона помічала незвичайні якості рослин та використовувала їх у побуті. До цього її спонукало прагнення знайти засоби лікування різних хвороб. Історія лікувальних засобів, які добуваються з рослин, так само давня, як і людство.

Свою розповідь про лікарські рослини я розпочну з однієї з найдавніших культурних рослин, оточеної численними легендами й міфами – це Лавр.

Лавр– невеликий вічнозелений кущик – виділяє речовини, які вбивають віруси і бактерії. Особливо корисно тримати цю рослину людям, які страждають на серцево- судинні захворювання, спазми кишечнику і жовчних шляхів.

А ось усіма  улюблений фікус. Він прекрасно поглинає формальдегіди –складові клеїв, фарб, будівельних матеріалів.

Азалія нейтралізує випаровування аміаку, який є  складовим миючих засобів.

Конвалія була улюбленою квіткою багатьох видатних людей. Її дуже шанувала Софія Ковалевська і Олександр Купрін, Леся Українка і Валерій Брюсов, Дмитро Менделеєв і Петро Чайковський.

Квітки і листя рослини мають лікувальні властивості та широко використовуються в медицині. З них виготовляють ліки від багатьох хвороб серця, а також у парфумерії при виготовленні мила та одеколону.

 

Первоцвіт лікарський – дуже невибаглива рослина. Вона є носієм вітаміну С, неперевершений відхаркувальний засіб. Ліки з цієї рослини корисні при ревматизмі, при болях у суглобах, при хворобах сечового міхура й нирок, а також при головному болі та мігрені.

Лікувальні властивості алоє були відомі єгиптянам, арабам, грекам, народам Китаю й Тибету ще з правічної давнини. Сік алоє використовують при опіках шкіри, при виразках шлунку й дванадцятипалої кишки, при фарингітах та ларингітах, при атонії кишечнику.

Шавлія лікарська у листках містить ефірну олію, дубильні речовини, вона є фітонцидоносною рослиною. Це одна з найпопулярніших лікарських рослин, відомих ще за далеких часів. Багато грецьких поетів оспівували її лікарські властивості. Листя шавлії рекомендуються при зубному болі, як відвар для зміцнення ясен, а також при хворобах горла, ангіні, при виснажливому потінні у хворих на туберкульоз.

Ф чи мають рослини відношення до геології. На це питання нам відповість спеціаліст.

Геолог

 Рослини – своєрідні розвідники. Зв'язок рослин з ґрунтом люди помітили давно. Відтоді минуло чимало часу. Сьогодні знайдено рослини й навіть цілі їх угруповання, що ростуть на ґрунті, багатому на якийсь метал – цинк,нікель,кобальт, мідь, марганець та інші.

Багато рослин відчувають  нестачу в ґрунті бору: в них припиняється ріст, рослини починають кущитися, затримується достигання насіння. Якщо в ґрунті мало міді, рослини хворіють «білою чумою»: спочатку листки біліють, а потім відмирають, насіння не утворюється. В багатих на залізо ґрунтах у рослин розвиваються яскраво - зелені листки. Ранньої осені вони раптом жовкнуть і опадають. У гортензії рожевий віночок стає голубим.

Рослини, особливо ті, що глибоко укорінюються, можуть розповісти про якісний склад порід, що під ними залягають, про характер корисних копалин.

Рослина Астрагал з родини Бобових допомогла геологам відкрити   елемент Селен, а рослина ломикамінь – мінерал доломіт. Рослина Солодка вказує на те, що прісна вода залягає близько до поверхні.

Квітковий гороскоп.

Астролог

За народним повір’ям, кожен місяць року  має свою квітку – оберіг.

Ось послухайте, будь ласка, і запам’ятайте свою квітку відповідно до місяця вашого народження. Вона повинні приносити вам щастя і вдачу.

.

Січень

Гвоздика

Лютий

Фіалка

Березень

Пролісок

Квітень

Нарцис

Травень

Конвалія

Червень

Дзвоники

Липень

Лілія

Серпень

 

Гладіолуси

Вересень

Айстри

Жовтень

 

Нагідки

Листопад

Хризантема

Грудень

Троянда

 

Сучасний квітковий ринок

Основним постачальником кімнатних рослин є Нідерланди.

Це  держава, яка живе квітами і лідирує серед виробників квітів. Тут сконцентровано багато наукових центрів, які займаються селекцією нових сортів декоративних рослин, відпрацюванням кращих прийоми догляду за ними, механізацією, підвищенням швидкості розмноження,боротьбою зі шкідниками і хворобами, які вражають саме декоративні культури. Весь шлях від виробника до крамниці рослини проходять за 3 - 7 днів.

 У сучасному квітникарстві велике значення має організація виробництва. Воно є «наукомістке». При кожному науковому центрі є лабораторія, в якій розробляють методи розмноження і оздоровлення рослин у стерильних умовах на штучних живильних середовищах. Адже попит на рослини дуже мінливий, а на розмноження інших рідкісних рослин традиційними методами витрачається багато часу. Сучасні способи розмноження дозволяють одержати посадковий матеріал нового сорту в найближчі місяці.

Найбільш популярними серед квіткових рослин є гербери, троянди, гвоздики, хризантеми, гладіолуси, тюльпани,орхідеї тощо.

 

 

Учитель

Природа подарувала свої цілющі скарби людині навік. І ми повинні берегти її, як своє життя. Любити, вивчати, спостерігати, осмислювати. І тоді вона, розкриваючи дивовижні таємниці, озветься  у нашій душі радістю буття.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку