Презентація "Народні символи України"

Про матеріал

Презентація містить відомості про недержавні символи України рослинного і тваринного походження, речі. Про те, з чим асоціюється Україна. Які традиції пов'язані з цими символами. Можна використовувати під час виховних годин патріотичного напрямку, народознавства

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Калина Символ життя, крові, вогню. Деякі дослідники пов'язують її назву із сонцем, жаром, паланням. Калина символізує материнство: кущ — сама мати; цвіт, ягідки — діти. Це також уособлення дому, батьків, усього рідного. Калина — український символ позачасового єднання народу: живих з тими, що відійшли в потойбіччя і тими, котрі ще чекають на своє народження.

Номер слайду 4

Верба Вербі здавна приписували магічні властивості — захист від злих духів і всіляких бід. Вважалося, що здорове квітуче дерево повинно ніби передати здоров'я, силу та красу людині або тварині. Звичай цей існував у різних народів світу. Виконувався він, як правило, весною, коли дерева наливаються соками, розквітають і, самі набираючись життєвої сили, за повір'ям, могли передати її іншим.

Номер слайду 5

Дуб У давнину у слов'ян дуб був символом слов'янського язичницького верховного бога Перуна — володаря вогню та блискавки, покровителя воїнів та ковалів. Було також поширене вірування, що у дубах мешкають душі померлих предків. Дуб шанували і як дерево родючості; зберігся звичай садити дубок при народженні дитини. Українці саджали дуб на могилах або в пам'ять про померлих чоловіків — старійшин роду, мудреців народу, видатних суспільно-політичних діячів та полководців.

Номер слайду 6

Тополя символ дівочої краси, а також жіночого й дівочого суму, їх самотності. Тополя край дороги - це образ жінки чи дівчини, котрі чекають своєї долі чи свого судженого...

Номер слайду 7

Вишня символ світового дерева, життя; символ України, рідної землі; матері; дівчини-нареченої. Як відомо, колись слов'яни святкували Новий рік 21 березня. Це було свято весни, Новий рік споконвічних хліборобів. «У давнину в Україні, — підкреслює дослідник, — вишня була ритуальним деревом весняного новорічного обряду. Деревце вишні садили восени в діжечку, тримали його в хаті, а навесні, у березні, вишенька розвивалась і розквітала. По тому, як вона квітне, дівчата вгадували долю на цілий Новий рік»

Номер слайду 8

Барвінок За українськими народними уявленнями, барвінок символізує трійцю: дитинство, зрілий вік, старість; батька, матір, дитя; весну, літо, осінь; вічне нев'януче кохання, нестаріюче життя, пам'ять, а тому з барвінком українці віками сплітали весільні вінки, робили косиці, плели вінки й на могили, що символізувало вічну пам'ять, садили й садять на могилах.

Номер слайду 9

Пшениця, жито символ краси життя, щасливого добробуту, тілесного і духовного багатства. Здавна під пшеницею розуміється образ дівчини, навіть нареченої, а під житом - образ натрудженої і втомленої життєвими турботами жінки, навіть вдови.

Номер слайду 10

Писанка символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. В християнстві – символ воскресіння.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Тур символ плодючості, родючості. У Ведах бик символізував Небо, а корова - Землю, тобто чоловіче і жіноче начало.

Номер слайду 13

Змія охоронець джерел життя і безсмертя, а також недосяжного багатства духу, символ найпотаємнішої мудрості і величезних таємниць, символ і атрибут активних сил (позитивних та негативних), які керують світом. Змій - представник підземного світу, посередник між землею і небом.

Номер слайду 14

Лелека Символ добра і кохання, благополуччя, щасливої родини

Номер слайду 15

Журавель Символ туги за рідним краєм, жінки - вдови

Номер слайду 16

Зозуля Символ матері, яка побивається за своїми дітьми

Номер слайду 17

Ластівка Символ весни, матері, на якій тримається вся родина

Номер слайду 18

Соловейко Символ співучості, за легендою є перекладачем пісень на пташину мову

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Вінок символ життя, долі, життєвої сили; символ дівоцтва. Вінок є також символом довершеності. А в цьому домочку, як у віночку Тут господар — багатства володар, Тут господиня — червона калина, Тут дівочки, як квіточки, Тут синочки, як колосочки!

Номер слайду 21

Дідух символ урожаю, добробуту, багатства, безсмертного предка, зачинателя роду, духовного життя українців, оберега роду

ppt
Додано
31 липня 2018
Переглядів
3241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку