Презентація "Народний Рух України за "перебудову"

Про матеріал
Презентацію створено для завдання здобувачів освіти ЗЗСО 11 класу з предмету ІСТОРІЯ України
Зміст слайдів
Номер слайду 1

перебудову. Народний рух України за

Номер слайду 2

1988 р. була створена Українська Гельсінська спілка (УГС, на базі Української Гельсінської групи) на чолі з Л. Лук’яненком;Товариство української мови ім. Т. Г. Шевченка;антисталінське товариство "Меморіал";Екологічна асоціація «Зелений світ»;Почали діяльність нові українські громадські організації:

Номер слайду 3

Важливим кроком до об’єднання національно демократичних сил стало формування всеукраїнської організації – Народного руху України за перебудову

Номер слайду 4

Український культурологічний клуб. Українська Гельсінська Спілка. Товариство української мови «Просвіта»,

Номер слайду 5

«І Чорновіл, і Лук’яненко виступали за незалежність – це було не просто в повітрі, це було проголошено! Просто в документах це не можна було написати, бо нас би не зареєстрували в Радянському Союзі. Для нас було зрозуміло, що ми напишемо «за перебудову», щоб нас не тягали… Ми за перебудову, за те, що Горбачов проголосив!»Сергій Головатий

Номер слайду 6

Народний рух задекларував що прагне до України, яка буде спільним домом для всіх національностей та етнічних груп.

Номер слайду 7

Установчий з’їзд Народного руху України

Номер слайду 8

«Звір був поряд, звір нас супроводжував у вигляді танків і військових, що були розфасовані по дворах. Ми це знали, ми це відчували. Ми були готові до того, що дійсно може бути трагедія. Могла бути! Вистачило розуму в центрі (в Москві) цього не робити, – пригадує Головатий. – Все це нас зцементовувало і водночас робило нас відчайдухами».

Номер слайду 9

Живий ланцюг21 січня 1990 року

Номер слайду 10

Другий з’їзд НРУ

Номер слайду 11

Висновки. Політика гласності Горбачова в 1980-х роках стимулювала український національно-демократичний рух і призвела до створення Народного руху України за перебудову. НРУ виступав за незалежність, демократію та ринкову економіку, і став ключовим елементом національно-демократичного відродження України. З'їзди НРУ заклали основу для проголошення незалежності України в 1991 році та подальшого розвитку українського національного руху.

pptx
Додано
18 березня
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку