Презентація "Натрій Калій "

Про матеріал
Атоми натрію і калію при хімічній взаємодії легко віддають валентні електрони, переходячи в позитивно заряджені іони: Na і K. Обидва метали - сильні відновники. На повітрі натрій і калій швидко окислюються, тому їх зберігають під шаром гасу. Вони легко взаємодіють з багатьма неметалами - галогенами, сіркою, фосфором і т.д. бурхливо реагують з водою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Натрій Калій

Номер слайду 2

Розташування у періодичній таблиці Лужні метали розташовані в I групі головній підгрупі періодичної таблиці Д. І. Менделєєва.

Номер слайду 3

Будова атомів натрію та калію У натрію та калію на зовнішньому електронному шарі знаходиться один електрон. Вони його легко віддають і проявляють постійну ступінь окислення +1.

Номер слайду 4

У природі лужні метали у вільному вигляді не зустрічаються. Натрій і калій входять до складу різних з'єднань. Найбільш важливим є поєднання натрію з хлором Na. Cl, яке утворює поклади кам'яної солі. Хлорид натрію міститься в морській воді і соляних джерелах. Зазвичай верхні шари покладів містять калійні солі. Вони є в морській воді, проте в значно менших кількостях, ніж солі натрію. Найбільші в світі запаси калійних солей знаходяться на Уралі в районі Солікамська. Розвідані і експлуатуються великі поклади калійних солей в Білорусії. Натрій і калій відносяться поширених елементів. Вміст натрію в земній корі становить 2,62%, калію - 2,6%. Ці елементи у природі та в нашому житті

Номер слайду 5

Хімічні властивості Атоми натрію і калію при хімічній взаємодії легко віддають валентні електрони, переходячи в позитивно заряджені іони: Na і K. Обидва метали - сильні відновники. На повітрі натрій і калій швидко окислюються, тому їх зберігають під шаром гасу. Вони легко взаємодіють з багатьма неметалами - галогенами, сіркою, фосфором і т.д. бурхливо реагують з водою. З воднем при нагріванні утворюють гідриди Na. H, KH. Гідриди металів легко розкладаються водою з утворенням відповідного лугу і водню. При горінні натрію в надлишку кисню утворюється пероксид натрію Na2 O2, який взаємодіє з вологим вуглекислим газом повітря, виділяючи кисень. Ця реакція використовується для отримання кисню на підводних човнах для регенерації повітря в закритих приміщеннях.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Інші матеріали
Додано
17 травня 2021
Переглядів
1490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку