Твердість (жорсткість) води

Про матеріал
Розробка містить інформацію про твердість води (постійну та тимчасову), способи її усунення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про жорсткість води та способи її усунення

Номер слайду 2

Це сумарну кількість розчинених іонів лужноземельних металів. Зазвичай враховують Кальцій Сa2+ і Магній Mg2+, оскільки вони становлять не менше 98-99% всіх сполук. У меншій мірі за неї відповідають Берилій, Стронцій і Барій. Ці метали відносяться до групи важких. Що таке жорсткість або твердість води?

Номер слайду 3

Просочуючись крізь вапняковий шар літосфери і взаємодіючи при цьому з вуглекислим газом, вода перетворює карбонати кальцію та магнію на розчинні кислі солі – гідрогенкарбонати: Ca. CO3+CO2+H2 O = Ca(HCO3)2 Mg. CO3+CO2+H2 O = Mg(HCO3)2

Номер слайду 4

Карта жорсткості води:

Номер слайду 5

Тимчасова або карбонатна отримала свою назву тому, що видаляється при кип'ятінні і складається в основному з карбонатів і гідрокарбонатів кальцію і магнію — Са(НСО3)2 і Mg(НСО3)2. Постійна твердість утворюється сульфатами і хлоридами лужноземельних металів, до них відносяться - Ca. SO4, Ca. Cl2, Mg. SO4, Mg. Cl2.

Номер слайду 6

Показники твердості води: Чисельно твердість (жорсткість) = [Ca]+ [Mg] Одиниця, яка рекомендована в системі СІ для вираження цього показника – це моль на кубічний метр (моль/м³), але, в Україні частіше використовують міліграм-еквіваленти на літр (мг-экв/л).

Номер слайду 7

Використання твердої води?

Номер слайду 8

Фосфатний метод:3 Ca. SO4+2 Na3 PO4=Ca3(PO4)2↓+3 Na. SO43 Mg. SO4+2 Na3 PO4=Mg3(PO4)2+Na2 SO4

Номер слайду 9

Пом'якшення води при водопідготовці:Іонний обмін: Такий фільтрувальний матеріал являє собою полімерні гранули, які здатні розбухати при контакті з водою. Таке завантаження обмінює катіони твердості на безпечні іони натрію або водню.

Номер слайду 10

Пом'якшення води при водопідготовці: Зворотний осмос: Завдяки тому, що пори мембрани мають дрібні розміри, вони здатні затримувати 99,8% мінеральних домішок.

Номер слайду 11

Вивчіть йонний склад двох різних мінеральних вод. Знайдіть на етикетках досліджуваних мінеральних вод інформацію про вміст катіонів та аніонів і заповніть таблицю у робочому зошиті.1. Із зазначених у таблиці катіонів та аніонів складіть хімічні формули солей і запишіть їх в останній колонці таблиці.2. Запишіть по два катіони та аніони, вміст яких найбільший у складі кожної мінеральної води.3. Знайдіть на етикетках відомості про загальну мінералізацію води (вміст солей в 1 л) та зробіть висновок, м'якою чи жорсткою вона є.

Номер слайду 12

Виконайте тест за посиланням:earning.ua/zno/kursy-zno/kursy-zno-z-khimii/poniattia-pro-zhorstkist-vody-ta-sposoby-ii-usunennia

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
3 червня 2021
Переглядів
1118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку