Презентація "Навіщо утеплюють будинки"

Про матеріал
Презентація на тему: "Навіщо утеплюють будинки", Фізика, 8 клас. Текстовий матеріал до презентації запозичено з підручника Фізика 8 клас, автор Сиротюк В.Д. та інтернет-ресурсів. Фотоматеріали взято з інтернету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навіщо утеплюють будинки?

Номер слайду 2

Восени сонце піднімається в небі вже не так високо як влітку, і лише світить, але не гріє. Дні стають помітно коротшими, а ночі – довшими, тому й стає на вулиці холодно. Декілька холодних днів і у наших будинках теж стає холодно. Як ви вважаєте, чому?Тому що за законами фізики тіла з різними температурами (у даному випадку це холодне повітря і прогріті літнім теплом стіни будинку) обмінюються між собою теплотою доти, доки в них не зрівняється температура. Охолоджені стіни будинку в свою чергу обмінюються температурою із теплим повітрям, що всередині в будинку. Тому і стає в приміщенні холодно.

Номер слайду 3

Із настанням перших холодів, ми починаємо обігрівати своє помешкання. Як це відбувається? Згадаймо шкільний курс фізики. Нагріваючись від джерела тепла, повітря спрямовується вгору – до стелі. Впираючись в поверхню стелі, воно розтікається по ньому, віддаючи тепло і охолоджуючись. У результаті у нас виходить стеля – найтепліша поверхня в кімнаті. Далі потік повітря доходить до стін і спускається по них вниз. Оскільки стіни у нас значно холодніші за стелю, повітря остигає набагато швидше, і його швидкість збільшується. Ось уже повітря дійшло і до підлоги, неабияк розігнавшись, і спрямовується по ній з такою швидкістю, що створюється ілюзія такого сильного холодного протягу, ніби й підлоги то ніякої немає, а Ви стоїте прямо на снігу.

Номер слайду 4

Що у нас бере участь у теплообміні: джерело тепла, повітря, стеля, стіни, вікна, підлога.

Номер слайду 5

Ми ніколи не задумуємось над тим, що обігріваючи свої будівлі, ми частково обігріваємо й вулиці. Наведу простий приклад: Заходячи взимку у під’їзд багатоквартирнго будинку в якому на сходовій відрізані батареї, відчуваєш тепло. Це означає, що жителі багатоповерхівок обігрівають не лише свої квартири, а й коридори сходових площадок. Це важко зрозуміти. Але закони фізики обдурити неможливо, коридори все одно будуть опалюватися через теплообмін. З цього прикладу можна зробити висновок, що будинок споживає тепло як цілісний об’єкт.

Номер слайду 6

Внаслідок процесу теплообміну будинок, в свою чергу, віддає тепло в навколишнє середовище, «обігріваючи вулицю». Тому, щоб не тратити тепло на «обігрів вулиці» та заощадити на опаленні, потрібно утеплювати будинок. Але при утепленні потрібно пам’ятати: якщо утеплюється лише частина будинку, то тепло розсіюватиметься через неутеплену його частину. Тому для багатоквартирного будинку сенс має лише комплексне утеплення.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Фотоматеріали для презентації взято з інтернету. Текстовий матеріал використано з:підручника Фізика 8 клас, автор Сиротюк В.,- Сайту «ЯК ПРАВИЛЬНО УТЕПЛИТИ ДЕРЕВ'ЯНИЙ БУДИНОК» -https://dom.ukrbio.com/ua/articles/6217/

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Сиротюк В.Д.)
Додано
17 січня 2019
Переглядів
1323
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку