Презентація "Немає кращої землі, ніж та, що зветься рідним краєм"

Про матеріал

Презентація "Немає кращої землі, ніж та, що зветься рідним краєм" створена у формі усного журналу з метою виховання підростаючого покоління в дусі патріотизму, любові та поваги до Батьківщини, а саме - до Буковини. Адже рідний край - це перлина нашої душі!

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Герб та Прапор Буковини. Немає кращої землі, ніж та, що зветься рідним краєм

Номер слайду 2

Гра «Дешифрувальники»Будваковина-кшістьрай,триде варсімто живісімти!Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Номер слайду 3

Гра «Дешифрувальники»Буковина-край, де варто жити!Театр імені Ольги Кобилянської

Номер слайду 4

Відео «Буковина з неба»https://www.youtube.com/watch?v=d. CD7z. K38 Seo

Номер слайду 5

Гронування (Асоціативний кущ) Буковина

Номер слайду 6

Гронування (Асоціативний кущ)Рідний край. Родина. Школа Бук. ЧернівціВчителька. Міста і села. Річки. КолінківціЦерква. Сім'я. Батьки Буковина

Номер слайду 7

Усний журнал. Перша сторінка: «Чернівецька область, місто Чернівці»Парк імені Юрія Федьковича

Номер слайду 8

Усний журнал. Перша сторінка: «Чернівецька область, місто Чернівці»Чернівецька область - найменша в Україні. До її складу входять 11 районів. Нараховується 11 міст,серед яких найбільше– Чернівці, близько 400 сіл. Межує на півдні і південному сході з Румунією та Молдовою, на заході – з Івано-Франківською областю, на півночі – з Тернопільською, Хмельницькою та Вінницькою областями.

Номер слайду 9

Усний.журнал. Перша сторінка: «Чернівецька область,місто. Чернівці»Як відомо, Буковина здавна була ласим шматком. У різні історичні періоди вона належала таким державам: Київській Русі, Молдавському князівству, Османській імперії. У 1774 році Буковина увійшла до складу Австро-Угорської імперії, а в 1849 році – отримала статус окремої провінції з титулом герцогства. На початку 1861 року Буковині надано статус окремого коронного краю з власним самоврядуванням, а Чернівці стали гордо називатися столицею краю. У цей час було відкрито школи, університет, бібліотеки та книгарні. Побудовано найвизначніші архітектурні пам’ятки: Резиденцію митрополитів Буковини і Далмації, театр, багато величних храмів та красивих і презентабельних споруд, які до сьогодні є окрасою міста. Чернівці з невеличкого села за короткий період часу перетворилися на місто європейського зразка, яке називають «Маленький Париж».

Номер слайду 10

Усний журнал. Друга сторінка: «Найбільші річки рідного краю та походження їхніх назв»-Яка найбільша річка нашого краю? -А друга за величиною?

Номер слайду 11

Усний журнал. Друга сторінка: «Найбільші річки рідного краю та походження їхніх назв»-Яка найбільша річка нашого краю? (Дністер)-А друга за величиною?(Прут)-Черемош – найбільший правий доплив річки Прут .-Сірет – лівий доплив річки Дунаю.-Послухайте легенду «Прут».

Номер слайду 12

Усний журнал. Друга сторінка: «Найбільші річки рідного краю та походження їхніх назв» Легенда «Прут» Джерельце, з якого витікає струмок, люди дуже любили, бо в ньому завжди була чиста і приємна на смак вода. До того ж вона влітку холодна, а взимку, навіть у найбільші морози, не замерзала. Любовно селяни називали струмок Прутиком, мабуть, за те, що був він дуже жвавим і прудким. Але панував у цих місцях чужинець. Він не любив народних назв, одягу, мови і взагалі всього буковинського. Зібрав він людей і наказав, щоб ніхто й ніколи не називав цей струмок Прутиком. Вигадав свою чи то румунську, чи то німецьку, чи хтозна-яку назву. Люди мовчки погодилися з новою панською примхою, бо жорстокості цього нелюда не було меж. Та не скорилася панові наша рідна земля. Вона заховала в собі Прутика і джерело зникло. Тільки сухе каміння на дні нагадувало про його існування. Повертався якось з далеких заробітків буковинець. Не знав він та й не хотів би миритися з панськими заборонами. Нахилився над висохлим джерелом і промовив:«Ого, зник Прутик!» І в ту ж мить задзюркотіла, завирувала водичка. Чиста, свіжа і приємна. Пострибала вона через камінці, полилася по леваді, покотилася між деревами. Став струмок повноводною річкою. Назвали люди його Прутом. І більше не хотіли коритися панським примхам.

Номер слайду 13

Усний журнал. Третя сторінка: «Гори на території нашого краю»Покутсько-Буковинські Карпати

Номер слайду 14

Усний журнал. Третя сторінка: «Гори на території нашого краю»Майже всі гори вкриті лісами, в яких здебільшого ростуть буки і смереки. У Буковинських Карпатах є багато цікавих місць: Німчицький перевал, печера Довбуша, скеля Кам’яна Багачка.

Номер слайду 15

Усний журнал. Четверта сторінка: «Відомі буковинці»Буковинські літератори: Юрій Федькович Ольга Кобилянська

Номер слайду 16

Усний журнал. Четверта сторінка: «Відомі буковинці»Новоселицька земля – батьківщина славетної співачки Софії Ротару.

Номер слайду 17

Усний журнал. Четверта сторінка: «Відомі буковинці»З Мамаївців на велику оперну сцену пролягли шляхи знаменитого співака Дмитра Гнатюка.

Номер слайду 18

Усний журнал. Четверта сторінка: «Відомі буковинці»Неподалік, у с. Чортория, народився видатний кіноактор і режисер Іван Миколайчук.

Номер слайду 19

Усний журнал. Четверта сторінка: «Відомі буковинці»Кіцмань подарував світові дві яскраві зірки: батька і сина Івасюків - письменника Михайла та композитора Володимира.

Номер слайду 20

Усний журнал. Четверта сторінка: «Відомі буковинці»У селі Рівня Чернівецької області народився співак -Назарій Яремчук. З ним облетіли світ українські пісні – “Червона рута”, “Водограй”, “Смерекова хата”, “Стожари”,“Гай, зелений гай”,“Я піду в далекі гори”.

Номер слайду 21

Усний журнал. Четверта сторінка: «Відомі буковинці»Із с. Клішківці родом перший космонавт незалежної України -Леонід Каденюк.

Номер слайду 22

Усний журнал П'ята сторінка: «Народна мудрість» Скласти прислів'я і розкрити їх зміст.- Рідний край - …. - Всюди добре, …- Добре тому, …- Кожна травичка …- За рідний край, …- Кожному мила,…-Та земля мила,…-Батьківщину, як і батьків, …-Батьківщина – мати,…- Дон Доном, … 

Номер слайду 23

Усний журнал П'ята сторінка: «Народна мудрість» Скласти прислів'я і розкрити їх зміст.-Рідний край - земний рай.-Всюди добре, а вдома найліпше.-Добре тому, хто в своєму домі.-Кожна травичка на своєму корені росте.-За рідний край, життя віддай!-Кожному мила, рідна сторона.-Та земля мила, де мати народила.-Батьківщину, як і батьків, на чужині не знайдеш.-Батьківщина – мати, умій за неї постояти.-Дон Доном, а найкраще дома. 

Номер слайду 24

Усний журнал Шоста сторінка: «Моє рідне село Колінківці»

Номер слайду 25

Василь Васкан. Пісня про КолінківціМіж густих-густих лісів дубових,Де вітри збираються з світів,Там село, село моє казкове. Розляглось колискою садів. Навесні купається у цвіті, Восени рум’яниться в садах,Йдуть у світ твої розумні діти, Щоб летіла слава у піснях. Як нема вас, плачу наодинці,Як ви є, радію з усіма,Колінківці, милі Колінківці,В світі місця кращого нема. Тут земля від поту і від кровіНайтепліша й найрідніша нам,Ми живемо в дружбі і любові,Двері відчиняємо братам. Колінківці знають в цілім світі,Від імен синів-зірковий ряд,Праця й розум, віри доля світла. На священнім прапорі горять.

Номер слайду 26

Святослав Край «Буковина – край, де варто жити!»https://portall.zp.ua/video/bukovina-kray-bukovyna-the-land-ukrainian-song-svyatoslav-kray/id-44kmmkh. Zr. X8.html

Номер слайду 27

Любов до Батьківщини,до рідного краю-це найсвітліші і найвищі почуття!

pptx
Додано
29 жовтня 2021
Переглядів
708
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку