Презентація "Неопластицизм" (Креативне програмування)

Про матеріал

Неопластицизм — течія в мистецтві Голландії 20 століття, що пропагує «чисту» геометризовану форму. Учні знайомляться з творами видатних художників неоплластицизму та пробують відтворити їх засобами Processing.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Неопластицизм

Номер слайду 2

Неопластици́зм — течія в мистецтві Голландії 20 століття, що пропагує «чисту» геометризовану форму (в архітектурі, живописі та інших видах мистецтва)

Номер слайду 3

Художня група «Стиль» (нід. De Stijl) — товариство художників, утворене в Лейдені 1917 року. Даний художній напрям також називають неопластицизмом. Де Стиль (Неопластицизм)

Номер слайду 4

До кола засновників належать художники Тео ван Дусбург, Піт Мондріан, Барт ван дер Лек, архітектори Якобус Ауд, Ян Вілс та Роберт ван'т Хофф, скульптор Жорж Вантонгерло і поет Антоні Кок. Пізніше до них приєдналися Джино Северіні, Ганс Арп, Герріт Рітвельд, Ель Лисицький, Фрідріх Фордемберге-Гільдеварт, Казар Домела Ньювенгейс та Константин Бринкуш.

Номер слайду 5

Від 1917 до 1931 року група випускала журнал «Стиль» (De Stijl), в якому послідовно публікувала свою естетичну програму. Її головною рисою була установка на радикальне оновлення мистецтва до самих його основ, шляхом зміни людини зсередини, та її життєвих умов зовні. Художник не повинен замикатися у своїй творчості й працювати ізольовано у своєму ательє, але як технічний спеціаліст конкретно атакувати сучасні йому суспільні та економічні умови життя з метою їх оновлення.

Номер слайду 6

Художній твір насамперед повинен мати раціонально-утилітаристський акцент і бути розробленим ясно й енергійно, в «інженерній чистоті та конкретності» свого призначення й господарської функції. При цьому митці догматично проголошували як основні елементи живопису прямий кут і три кольори, червоний, жовтий та синій, до яких як доповнення або тло можна було додавати чорний та білий. При застосуванні цих принципів в архітектурі та дизайні виникло загальнофункціональне правило: споруду виражали як пластичний образ, який ніби ширяє над землею. Естетичний та філософський пуризм групи «Стиль» справив величезний вплив на архітектуру ХХ століття.

Номер слайду 7

Піт Мондріан7.03.1872 — 1.02.1944 Піт Мондріан — нідерландський художник, один із зачинателів і провідників абстракціонізму в світовому мистецтві. Мистецтво Мондріана багато в чому вплинуло на сучасні живопис, архітектуру та дизайн. Пітер Корнеліс Мондріан народився в Амерсфорті поблизу Утрехта (Нідерланди) та був другою дитиною в родині директора християнської початкової школи.

Номер слайду 8

Нью-Йорк Сіті І1942

Номер слайду 9

Площа згоди1938-1043

Номер слайду 10

Композиція А1923

Номер слайду 11

Композиція з решіткою IX1919

Номер слайду 12

Бродвей бугі-вугі1942-1943

Номер слайду 13

Тео ван Дусбург(1883 — 1931)Тео ван Дусбург нідерландський художник, архітектор і скультор, теоретик мистецтва, один із засновників артоб’єднання «Стиль» і художнього напрямку «неопластицизм».

Номер слайду 14

Контрастна композиція1929

Номер слайду 15

Танцівниці

Номер слайду 16

Танець1917

Номер слайду 17

Contra-Composition of Dissonances, XVI

Номер слайду 18

Colour design for a chimney1917

Номер слайду 19

Counter-Composition VI1925

Номер слайду 20

https://www.tate.org.uk/art/art-terms/n/neo-plasticism - сайт присвячений мистецтву неопластицизмуhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Стиль_(група) - вікіпедіяhttps://www.creativeapplications.net/ - сайт сучасного креативного мистецтва Руденко В. Д. Інформатика: креативне програмування (модуль для учнів 10–11 класів, рівень стандарту). Вид-во «Ранок», 2021.https://teach-inf.com.ua/load/kalendarni_plani/vibirkovi_moduli_10_11_klas/kalendarno_tematichne_planuvannja_informatika_10_11_klas_vibirkovij_modul_kreativne_programuvannja/115-1-0-2161 - КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНЕ ПЛАНУВАННЯ. ІНФОРМАТИКА 10(11) КЛАС. ВИБІРКОВИЙ МОДУЛЬ. КРЕАТИВНЕ ПРОГРАМУВАННЯ. Література

Номер слайду 21

Кінець

pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Презентації
Додано
14 травня
Переглядів
126
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку