Презентація "Невелика історія про Архімеда" фізика 7 клас

Про матеріал

Презентація про життя та загибель видатного фізика, математика, винахідника Архімеда стане гарним доповненням до вивчення теми "Виштовхувальна дія рідин та газів".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Невелика історія про АРХІМЕДА

Номер слайду 2

(287 до н.е. - 212 до н.е.)

Номер слайду 3

Архімед народився  у Сіракузах… …на острові Сицилія.

Номер слайду 4

давньогрецький   математик, фізик та інженер, один з найвидатніших вчених античності. 

Номер слайду 5

Біографія Батько прищепив синові ще в ранні роки цікавість до математики, механіки й астрономії. Для навчання Архімед відправився в Александрію — науковий і культурний центр елліністичного світу.

Номер слайду 6

В Александрії Архімед зблизився з учнями Евкліда — Ератосфеном Кіренейським, Кононом Самоським і Досіфеєм, з якими підтримував листування до кінця життя. У той час Александрія славилася своєю бібліотекою, в якій зберігалося більше 700 тисяч рукописів.

Номер слайду 7

Імовірно, саме тут Архімед познайомився з працями Демокріта, Евдокса Кнідського, Аристарха Самоського та інших значних грецьких геометрів, про яких він згадував і у своїх творах.

Номер слайду 8

Після закінчення навчання Архімед повернувся на Сицилію. У Сіракузах його оточили увагою, він не мав потреби в коштах. Історики давнини мало розповідали про його математичні заслуги, від них до наших часів дійшли відомості про чудові винаходи вченого, зроблені під час служби у царя Гієрона II.

Номер слайду 9

Архімед присвятив себе математиці і механіці. Сконструйовані ним апарати і машини сприймалися сучасниками як дива техніки.  Він відкрив закон  про питому вагу і Вивчав теорію  підйомних механізмів.

Номер слайду 10

Серед його винаходів -  Архимедів гвинт, пристрій для підняття води або сипучих матеріалів, таких як пісок.  Архімед говорив про важіль, теорією якого він займався:  «Дайте мені точку опори, і я переверну весь світ».

Номер слайду 11

Можливо саме так він намагався перевернути Землю

Номер слайду 12

Вчений обчислив відношення довжини кола до його діаметру (число ). Довжина кола дорівнює π, якщо його діаметр 1.

Номер слайду 13

Число пі, хоча й не є фізичною константою дуже часто фігурує у фізичних формулах.

Номер слайду 14

Через давність років історія життя Архімеда тісно переплелася з легендами про нього. Вони почали виникати ще за життя науковця, приводом для них служили його вражаючі винаходи, які здійснювали приголомшливу дію на сучасників.

Номер слайду 15

Чи дійсно так було? Можливо, що це одна з легенд про Архімеда.

Номер слайду 16

Легенда про Архімеда

Номер слайду 17

Корона Відома оповідь про те, як Архімед зумів визначити, чи зроблена корона сіракузького тирана Гієрона II з чистого золота або ж ювелір підмішав значну кількість срібла.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Згідно з легендою, Архімед використав свій закон гідростатики, щоб визначити, чи не менше питома вага золотої корони Гієрона II, ніж у чистого золота.

Номер слайду 20

Згідно з легендою, Архімед вискочив голий на вулицю з криком «Еврика!» що означало буквально «Знайшов!». Так науковець відкрив основний закон гідростатики, нині відомий як закон Архімеда.

Номер слайду 21

Закон Архімеда (Закон Гідростатики) Архімедова сила, що діє на занурене в рідину (або газ) тіло, дорівнює вазі рідини (або газу), витісненої тілом.

Номер слайду 22

Дослід з відерцем Архімеда

Номер слайду 23

Загибель Архімеда Розповідь Іоанна Цеца: у розпал бою 75-річний Архімед сидів на порозі свого дому, розмірковуючи над кресленнями, зробленими ним просто на дорожньому піску. У цей час римський воїн, який пробігав повз, наступив на креслення, і обурений науковець кинувся на римлянина з кри ком: «Не чіпай моїх креслень!». Солдат зупинився і холоднокровно зарубав старого мечем.

Номер слайду 24

Загибель Архімеда Розповідь Плутарха: «До Архімеда підійшов солдат і оголосив, що його кличе [генерал] Марцелл. Але Архімед наполегливо просив його зачекати одну хвилину, щоб завдання, яким він займався, не залишилася невирішеним. Солдат, якому не було діла до його доведення, розсердився й пробив його своїм мечем». Далі Плутарх стверджує, що генерал Марцелл розгнівався через загибель Архімеда, якого він нібито наказав не чіпати.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Існує також версія про те, що Архімед сам відправився до Марцелла, щоб віднести йому свої прилади для вимірювання величини Сонця. По дорозі його ноша привернула увагу римських солдатів. Вони вирішили, що вчений несе в скриньці золото або коштовності, і, недовго думаючи, перерізали йому горло.

Номер слайду 28

У 212 р. до н.е. був вбитий Архімед Він був вбитий римськими завойовниками, але пам’ять про нього ніколи не загине…

Номер слайду 29

Нет, не всегда смешон и узок Мудрец, глухой к делам земли: Уже на рейде в Сиракузах Стояли римлян корабли. Над математиком курчавым Солдат занес короткий нож, А он на отмели песчаной Окружность вписывал в чертеж. Ах, если б смерть — лихую гостью Мне так же встретить повезло, Как Архимед, чертивший тростью В минуту гибели — число!

ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 31.Виштовхувальна сила в рідинах і газах
Додано
19 березня 2018
Переглядів
17009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку