Презентація "Невтомний трудівник - силіцій"

Про матеріал
Презентація підготовлена до уроку хімії 11 клас рівень стандарт "Сучасні силікатні матеріали"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Невтомний трудівник – СИЛІЦІЙ

Номер слайду 2

Силіцій відкритий в 1825 році Й. Берцеліусом. Його назва походить від давньогрецького “кремнос” – “скеля”, по-грецьки “лапіс кремніас” в дослівному перекладі “вогняний камінь”

Номер слайду 3

Дізнаюсь Дивуюсь Дивлюсь Силікати – клас найбільш поширених мінералів: і гранітна надбудова материків, і базальтовий фундамент на дні океану, і мантія Землі складаються на ѕ із силікатних порід. До них належать біля 500 мінералів, деякі дорогоцінні та декоративні каміння. Каламін

Номер слайду 4

Світ дивовижної краси і благородства Кремінь – красивий декоративний камінь. Завдяки достатньо високій твердості його використовують як абразив (по дереву і шкірі)

Номер слайду 5

Світ дивовижної краси і благородства Родоніт Декоративно-колекційне каміння Турмалін Діоптаз

Номер слайду 6

Світ дивовижної краси і благородства Ювелірно-декоративно каміння Вогняний Опал Халцедон Агат Опал Чорний

Номер слайду 7

КРЕМНІЙ – природний “архітектор” Стебла осоки, колоскових рослин – жита, пшениці та ін. містять Силіцій, який відіграє роль кістяка, що надає міцності рослинам. В організмі людини і тварин він входить до складу шкіри, волосся, нігтів, зубів, кісток. Силіцій бере участь у зміцненні імунної системи, сприяє росту організму, допомагає “будувати” кістки, сприятливо діє на роботу серця. Ламкість нігтів є наочною діагностичною ознакою дефіциту Силіцію.

Номер слайду 8

Перші кремневі знаряддя Оскільки кремній розколюється в будь-якому напрямку, утворює гострі уламки і досить поширений, первісні люди застосовували його для виготовлення гострих знарядь. Кремневі луски і уламки Кремневий кинжал (2300-1200 р до н.е.) Серп (4000-2300р до н.е.) Загострена ручна сокира 70 000-35 000р до н.е.

Номер слайду 9

Кремній – “кристал, що мислить” В маленький кристалик кремнію можна втиснути світ електроніки, розумну радіотехніку. На бортах ракет і штучних супутників джерелом енергії є сонячні батареї, що складаються з частинок чистого кремнію. Кремній застосовують для виготовлення сплавів: силуміну, феросиліцію; в металургії, для добування металів способом силікотермії.

Номер слайду 10

Кварц зустрічається в вигляді гірського кришталю, аметисту, сердоліку, агата, яшми та інших. Людина використовує їх для виготовлення прикрас. Аметист Агат Яшма, халцедон, кварцит Моховий агат Гірський кришталь

Номер слайду 11

Якщо країна будується - значить в неї є майбутнє Силікатні матеріали

Номер слайду 12

Промисловість будівельних матеріалів, скляна та порцеляно-фаянсова промисловість масштаб 1:5 000 000

Номер слайду 13

“Пою перед тобой в восторге похвалу, ни камням дорогим, ни злату, но стеклу” М.Ломоносов СКЛО – твердий прозорий аморфний матеріал. Сировиною для добування скла є сода, вапняк, кварцевий пісок. Нормальний склад віконного скла 76%SiO2, 13% Na2O, 11% СаО. Існує багато різновидностей скла: Віконне; Тугоплавке; Кварцеве; Кришталь; Оптичне; Скловолокно.

Номер слайду 14

КЕРАМІКА – перший штучний матеріал, який використовувався ще в епоху неоліту; вироби і матеріали, що добуваються спіканням глин або їхніх сумішей з певними мінеральними домішками. КЕРАМІКА Терракота Майоліка Фаянс Фарфор

Номер слайду 15

Будівельна кераміка Кераміка дозволила людині вийти з печер. Цегла й будівельний матеріал використовується людиною з IV тисячоліття до н.е. В той же час з'явилася глазурована плитка з рельєфним малюнком. З ХIV тисячоліття своєю величчю і красою дивує Самарканд.

Номер слайду 16

ПОРЦЕЛЯНА – один з видів тонкої кераміки Порцеляну виготовляють з каоліну, кварцового піску, польового шпату. Вона має невелику пористість, високу механічну міцність, термостійкість, електроізоляційні властивості. З неї виготовляють санітарно-технічні вироби, предмети побуту, художні вироби, зубні протези.

Номер слайду 17

ФАЯНС – керамічний матеріал, покритий тонкою склоподібною плівкою-поливою В основному складається з SIO2, Al2O3, K2O. Із фаянсу виготовляють облицювальну плитку, посуд, художні вироби.

Номер слайду 18

БЕТОН – штучний каменоподібний матеріал, результат підібраної суміші в'яжучого, заповнювачів, води при потребі, спеціальних добавок. Бетон відомий ще з IV тисячоліття до н.е. такі відомі споруди як Колізей, Парфенон збудовані саме з бетону. За характером та структурою заповнювача бетон буває : важкий – заповнювач гравій, щебінь. Використовується в будівництві залізобетонних та бетонних конструкцій. Особливо важкий – заповнювач барит, залізна руда, метали. Використовується для захисту від α-променів на АЕС. Легкий – заповнювач шлакобетон, пемзобетон. Застосовується для огороджувальних конструкцій та покрить.

Номер слайду 19

ЦЕМЕНТ - збірна назва різних порошкоподібних в'яжучих речовин, здатних при змішуванні з водою утворювати пластичну масу, що з часом кам'яніє. Кривий Ріг Цемент – один з найбільших і лідируючих виробників цементу в Україні. Його потужність 130 т/год. Сировинна база підприємства: вапняк, залізна руда, гіпсовий камінь і техногенні матеріали (гранульовані доменні шлаки, золошлак, граншлак). Марки криворізького цементу: Портландцемент (морозостійкий, водонепроникний) застосовують для будівництва гідростанцій, мостів. Портландцемент із добавками застосовують для готування важких і легких бетонів, розчинів для кам'яних кладок, лицювальних і штукатурних робіт. Сульфатостійкий шлакопортландцемент застосовують для виготовлення бетонних та залізобетонних конструкцій, що володіють корозійною стійкістю до агресивних середовищ.

ppt
Додано
20 вересня 2022
Переглядів
946
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку