Презентація "Незвичайні види туризму"

Про матеріал

В презентації дана коротка інформація про незвичайні види міжнародного туризму та основні туристичні регіони світу, рівень розвитку туризму в окремих країнах. Презентація з географії допоможе вчителю та учням використати матеріл під час вивчення теми "Туризм".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Незвичайні види туризму»Підготувалавчитель географії КНВК №35 «Імпульс» Касьянова С. Р.

Номер слайду 2

Світ — це книга. І хто не подорожував по ньому — прочитав у ній лише одну сторінку Августин Аврелій

Номер слайду 3

Фототуризм  Фототуризм — спеціалізований вид туризму, розрахований, в першу чергу, на створення сприятливих умов для проведення фотографічної зйомки. Фототуризм дає можливість відкрити для себе нові краєвиди, підвищити свій фотографічний рівень, поповнити свої альбоми новими знімками. На Заході фототурізм популярний тридцять років. Організаторами таких турів виступають як туристичні компанії, так і професійні фотографи або школи фотографів. Планується розпорядок дня з розрахунком часу на обробку зроблених фотографій, на прийняття побажань щодо маршруту, відпочинку учасників тощо. Крім того, проводяться спеціальні майстеркласи для покращення вмінь фотографів. Особливо популярні серед туристів такі напрямки як Непал, Тибет, Ефіопія, Індія, Бутан, Антарктида.

Номер слайду 4

Арт-туризм А́рт-тури́зм — (англ. art — мистецтво) вид туризму. Перша частина арт- вносить значення мистецтва того напряму, який вказаний в другій частині (Туризм). Туристи виїжджають у маловідомі куточки країни і залишають краєвиди на полотні або фотокамері тощо.«Арт-туризм» реалізує потенціал людини через творчість, коли, знайомлячись з історичними і етнографічними джерелами, всі учасники відвідують найцікавіші, з точки зору живопису і історії, місця, працюють там на пленері, а на основі створених робіт там само проводять пересувні виставки, організовують майстер — класи з учнями місцевих шкіл, створюючи роботи, які часто експонуються на міжнародних виставках.

Номер слайду 5

Сафарі туризм Сафарі (суах. afari - подорож) — спочатку мисливські поїздки по Східній Африці. Пізніше поняття сафарі стало застосовуватися і в інших частинах Африки та світу, а його значення суттєво змінилося. Сьогодні слово «сафарі» частіше означає цілком мирні і порівняно недорогі екскурсії в дику природу, на яких фотографують звірів. У деяких країнах розвинулася ціла індустрія сафарі з досвідченими супроводжуючими.

Номер слайду 6

Сільський туризм Сільський або зелений туризм - це проведення вільного часу в сільському середовищі, якому притаманна відповідна забудова, сільський побут і мальовничий ландшафт. Зелений він тому, що туристичні заняття у вигляді пішохідних і кінних прогулянок, спортивних та оздоровчих подорожей (навіть полювання і рибальство) відбуваються у сільській місцевості серед живої зеленої природи. 

Номер слайду 7

Замість будильника - півні, замість кавомашини в офісі - корова, яку потрібно доїти, а замість гумових овочів із супермаркету - свіжі продукти прямо з грядки. Ви можете влаштувати сільський тур самі, знайти місцевого гіда або довіритися агентствам, які спеціалізуються на агротуризмі. Деякі компанії фокусуються на окремих регіонах, інші організовують пригоди на будь-який смак у всіх куточках світу.

Номер слайду 8

Джайлоо-туризм З киргизького «жайлоо» перекладається як «гірське пасовище». Джайлоо-туристи подорожують по недоторканим куточкам планети - горам і степам Азії, лісах Сибіру і Північної Америки, джунглях Амазонки й заповідникам Африки, - щоб забути на час про блага цивілізації. Почати можна з батьківщини цього виду туризму - Киргизії, тільки не вибирайте екстремальні маршрути, якщо у вас немає досвіду походів у гори. Безпечніше знайти місцевого провідника, який вірною дорогою приведе вас до високогірних пасовищ між озерами Іссик-Куль і Сон-Куль. Кращий час для подорожі - з травня по вересень, хоча теплий одяг стане в нагоді там навіть влітку.

Номер слайду 9

Джайлоо-туризм можна поєднати з етнічним - залишитися на ніч в пастушій юрті в монгольському степу, оселитися в хатинці з очерету в глухому індонезійському селі або погостювати у добродушного племені барабайг на півночі Танзанії. Мандрівник, «прийнятий в сім'ю», живе повсякденним життям корінного населення, слідує місцевим традиціям і ритуалам і переймає вміння, наприклад, пасти худобу, майструвати глиняний посуд або добувати вогонь не з запальнички.

Номер слайду 10

Кінотуризм Кінотуристи жадають хоч ненадовго стати персонажами улюбленого фільму, і тут є два способи. Можна відправитися слідами Шерлока Холмса в Великобританії або орендувати червоний «Шевроле імпала» і покататися в жовтих окулярах за маршрутом героїв «Страх і ненависть в Лас-Вегасі». А можна опинитися прямо в декораціях улюбленого кіно. Наприклад, досліджувати кожен куточок толкіенівського Середзем'я в Новій Зеландії, побачити інопланетні пейзажі «Зоряних воєн» в туніських Татавіне, Матматі і Таузаре. А шанувальники Вуді Аллена можуть влаштувати цілий «сходовий тур» по Європі і посидіти спочатку на тих самих сходах біля церкви Сент-Етьєн-дю-Мон, звідки герой «Півночі в Парижі» переносився в 1920-і роки, а потім на Іспанських сходах з «Римських пригод».

Номер слайду 11

Літерату́рний тури́зм Літерату́рний тури́зм (книжковий туризм) — це різновид туризму, метою якого є відвідування місцевостей, пов'язаних зі всесвітньою літературною творчістю. Літературний туризм на батьківщину улюбленого автора чи вигаданого персонажа, захоплює багатьох людей зі всього світу. Одна думка про те, що турист може пройти дорогою, по якій ходив улюблений герой, і побачити те, що бачив він, викликає почуття невимовного захвату. Деякі книголюби подолають будь-які відстані, щоб пройти слідами улюбленого персонажа або наживо побачити прекрасні краєвиди, що так хвилюють душу через телевізійні екрани. Для цих туристів є такі основні напрями літературного туризму: слідами Гаррі Поттера;слідами гобітів з «Володаря перснів»; слідами вампірів; слідами Шекспіра. Лондон нині вже очолив десятку найвідвідуваніших міст світу за кількістю любителів літературного туризму. Лондону поступаються лише Париж, Нью-Йорк, Рим і Санкт-Петербург, які також увійшли до десятки міст, багатих літературними пам'ятками.

Номер слайду 12

Фестивальний туризм Меломани практикують інший вид туризму - фестивальний. Причому в Європі за одну відпустку можна побувати відразу на декількох концертах. Багато фестивалів йдуть по три дні, тому поблизу сцени облаштовують кемпінги і стоянки для трейлерів. Серед культових музичних подій - іспанська Primavera (кінець травня - початок червня), британський Гластонбері (кінець червня) і угорський Sziget в серпні. Підібрати фестиваль до душі можна на сайті Festicket В якійсь мірі до фестивального туризму можна віднести і поїздки на грандіозні події на зразок бразильського або венеціанського карнавалів, енсьєрро в Памплоні, Октоберфесту або едінбурзького фестивалю Fringe.

Номер слайду 13

Гастрономічний туризм Кулінарні курси і етнічні ресторани є скрізь, але знайомитися з рецептами національних кухонь цікавіше на їх батьківщині. Можливо, справа тут в обстановці і сприйнятті, але як не крути, а каррі массаман смачніше в Крабі, а хінкалі - в Казбегі. Та й за рецептом правильної піци варто з'їздити на південь Італії і спробувати упросити власників сімейних ресторанчиків влаштувати майстер-клас (правда, без базового італійського в цьому випадку не обійтися).

Номер слайду 14

Подорож по Франції обов'язково варто урізноманітнити знайомством з сирами і винами. «Сирними» регіонами вважаються батьківщина камамберу Нормандія і Бургундія, де був створений улюблений сир Наполеона - епуас. Ідеальну пару м'яким ароматним сирам складуть вина Бургундії, Бордо і Шампані. А щоб навчитися розбиратися в чаї, вирушайте в китайську провінцію Фуцзянь, знамениту своїми улунами і червоними чаями, на батьківщину пуеру Юньнань або в трекінг по Сичуані з її зеленими і жовтими чаями.

Номер слайду 15

Екологічний туризм Прихильники цього виду туризму духовно збагачуються від спілкування з природою наодинці. Як правило, готелем екотуристів служить хатина в національному заповіднику, а сусідами - дикі звірі. Мета - споглядати з безпечної відстані і не нашкодити. Є навіть міжнародне співтовариство екологічних туристів, які хочуть під час відпочинку приносити користь навколишньому середовищу. Втім, екотуризм може бути вельми екстремальним. Взяти хоча б так звані «акулячі тури», коли вас в спеціальній клітці занурюють в море, де хижаки вже плотолюбно скаляться в усі три ряди зубів - розвага не для людей зі слабкими нервами!

Номер слайду 16

Караванінг Караванами називають будинки на колесах, і в них дуже зручно бути сиднем і мандрівником одночасно. Такий спосіб організації життя придумали американські переселенці в 1930-х. Переїжджаючи з місця на місце, вони возили з собою складні меблі і домашнє начиння в критих возах. Поступово почали з'являтися спеціальні кемпінги для караванерів - на зразок невеликих комун. І до сих пір в США і Європі чимало тих, хто не готовий проміняти трейлер на звичайну квартиру або будинок. Якщо ви легкі на підйом і завжди мріяли пуститися в автомобільну подорож без зупинок в готелях, це те, що вам потрібно. Такий тип туризму гарний ще й тим, що дає повну незалежність від розкладу руху транспорту, а з собою можна захопити все необхідне, включаючи велосипеди, дошки для серфінгу або гірські лижі.

Номер слайду 17

Стоматологічний туризм Стоматологічний туризм — різновид туризму, головною метою якого є стоматологічне лікування чи перебування у стоматзакладах за межами своєї країни. Стоматологія — розділ медицини, що стосується зубів, ротової порожнини і суміжних структур. Включає діагностику та лікування їх захворювань і відновлення втрачених чи уражених тканин. Захворювання зубів є найпоширенішими хворобами людини. За статистичними даними, понад 90 % населення земної кулі страждає хворобами зубів. Настільки значне поширення цього страждання ставить перед органами охорони здоров'я завдання, спрямовані на розробку заходів профілактики виникнення хвороб зубів, вдосконалення методів лікування, вивчення причин, що породжують ці захворювання, одним з таких методів боротьби став і стоматологічний туризм.

Номер слайду 18

Духовний туризм Мета духовного туризму - не стільки змінити обстановку, скільки змінити себе. Це аскетичний вид подорожей для тих, хто хоче знайти внутрішню гармонію і привести думки в порядок. Такі туристи їдуть в країни з м'яким кліматом - як правило, в Індію, Таїланд або Індонезію, - щоб в заспокійливій обстановці займатися йогою і духовними практиками.

Номер слайду 19

Археологічний туризм Археологічний туризм — це різновид туризму, метою якого є відвідування місцевості, пов'язаної з археологією та археологічними розкопками. Під час таких поїздок туристи не лише можуть прослухати лекцію професійного археолога, але і доторкнутися до предметів сивої давнини. В Європі археологічний туризм поширений в Греції, Німеччині, Швейцарії, Іспанії, Франції, Англії, Швеції, Чехії, Австрії, Італії. Слід зазначити, що туристичні фірми цих держав, пропонуючи археологічні тури, постійно розміщують в інтернеті інформацію з описом маршрутів та ілюстраціями пам'яток. Цікавим відгалуженням археотуризму став підводний археологічний туризм, який дає можливість подорожувати крізь віки цивілізації і культури затонулих міст. Найпопулярніші археологічні тури — це Ізраїль, Єгипет, Ліван, Індія, Монголія, Ірак, Мексика, Перу. Великі любителі археологічного туризму — американці та німці, як правило, таким туристам 25—35 років, часто це менеджери та офісні працівники, які люблять проводити свій час активно.

Номер слайду 20

Весільний туризм — це різновид туризму, метою якого є відвідання місцевості для проведення весільних церемоній. Сьогодні свої весілля споживачі весільного туризму відзначають і на гірських вершинах, і під водою, і в пустелях, і на полярних льодах. Є весільні тури, які включають організацію символічної шлюбної церемонії за місцевими звичаями і традиціями. Подібні ритуали в екзотичних країнах можуть відрізнятися вишуканою романтичністю з перевдяганням у національні костюми, столом, заставленим місцевими делікатесами, традиційними музикою, танцями та іншими атракціонами. Весільний туризм

Номер слайду 21

Весільні тури — це і проведення медового місяця, відзначення річниці одруження, золоте весілля, офіційне укладення шлюбу, вінчання. Сьогодні найпопулярнішими місцевостями весільного туризму є: Венеція, Італія; Прага, Чехія; Мумбаї, Індія; Париж, Франція; Єрусалим, Ізраїль. Весільний туризм

Номер слайду 22

Ігрови́й тури́зм (розважальний туризм) — різновид туризму, в якому туристи-учасники, що їх називають гравцями, керують ресурсами, даними через ігрові символи, з метою досягнення мети. Головне завдання ігрового туризму — діяльність з розважальною та іноді навчальною метою.Ігровий туризм

Номер слайду 23

Коли описують напрями ігрового туризму, одразу на думку спадає Лас-Вегас. Місто-феєрія уяви, жадоба збагачення і пишність фешенебельних готелів, сотні тисяч гральних автоматів, таємничий «блек-джек» і рулетка. Постійний розвиток світової гральної індустрії торкнувся всіх світових держав. За час свого існування деякі азартні оазиси стали нагадувати імперії. Законодавці моди на ігровий туризм — Монте-Карло і Лас-Вегас. Сотні тисяч людей щороку вирушають в дорогу, щоб самостійно відчути всю специфіку азарту, а рулетка, покер і різноманітні «однорукі бандити» дають таку можливість.Ігровий туризм

Номер слайду 24

Індустріальний туризм Хто в дитинстві не забирався в напівзгорілі будинку і на порожні будівництва? Воскресити ті трепетні почуття покликаний urbex (від urban exploration) - вид туризму, заснований на міських дослідженнях. Індустріальні туристи - це дігери, які вивчають метро і підземні комунікації, руфери, які гуляють по дахах, і сталкери, які проникають на занедбані об'єкти, причому не тільки промислові. Наприклад, сталкером можна відправитися в місто-привид Кадикчан в Магаданській області або в прообраз Сайлент Хілла - містечко Централія в Пенсільванії, де підземна пожежа палає вже понад півстоліття. Свій туристичний рух є і у тих, хто цікавиться об'єктами релігії, такими, що втратили сакральне значення: постпаломники знаходять і досліджують забуті храми. Окремий підвид індустріального туризму - атомний. Шанувальники Атомної ери їздять до Хіросіми і Нагасакі, на Чорнобильську АЕС, в покинуту Прип'ять і потихеньку починають проникати в префектуру Фукусіма.

Номер слайду 25

Похмурий туризм Його також називають «темним», «чорним» або дарк-туризмом. Сенс - в подорожах по місцях, пов'язаних зі смертю, руйнуваннями, містикою і трагедіями. «Похмурі туристи» отримують враження, гуляючи по кладовищах і полях битв, їх приваблює все зловісне і надприродне. Серед визначних пам'яток дарк-туризму - колишній табір смерті в Освенцимі в 60 км від Кракова, французьке місто-привид Орадур-сюр-Глан, знищений в роки Другої світової війни, місце масових страт Чоенг Ек та Поля смерті в Камбоджі. У США популярні екскурсії до в'язниці Алькатрас, де сидів Аль Капоне. А в Румунії «темні туристи» бродять по руїнах фортеці Поєнарі: історики вважають її, а не Бран, справжнім замком Дракули.

Номер слайду 26

Бекпекер-туризм Мета бекпекінг (англ. Backpack) - максимально економна подорож. Пізнати бекпекерів можна здалеку по рюкзаку за спиною (а часто ще й на грудях) і путівника Lonely Planet в руках. Бекпекери їздять автостопом або на громадському транспорті, а ночують в хостелах, наметах або один в одного - для цього є спеціальні сервіси, на зразок коучсерфінгу. У розвинених країнах для такого туризму відведено традиційний час - gap year, «випадає рік» між закінченням навчання і початком кар'єри. Але стати бекпекером ніколи не пізно: рюкзак за плечі - і вперед!

Номер слайду 27

Космічний туризм На противагу бекпекінг, подорожі в космос - найдорожчий вид туризму, він під стать назві вартий просто космічних грошей. Перший у світі космічний турист Денніс Тіто в 2001 році заплатив за політ на МКС 20 млн доларів. Тепер держмонополії на космос в минулому, приватні компанії будують свої космодроми і космольоти, а деякі вже продають квитки на майбутні суборбітальні польоти. Virgin пропонує 2,5 години в космосі за 250 000 $, XCOR Aerospace - за 95 000 $. Ще одне цікаве починання - проект Mars One, учасники якого можуть безкоштовно відправитися на Марс без зворотного квитка, щоб заснувати перше марсіанське поселення. Перший екіпаж з чотирьох чоловік полетить на Марс вже в 2024 році, далі рейси стануть регулярними - раз на два роки.

Номер слайду 28

Подорожі вчать більше, ніж що б то не було. Іноді один день, проведений в інших місцях, дає більше, ніж десять років життя вдома. Анатоль Франс

pptx
Додано
17 вересня 2018
Переглядів
8092
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку