Презентація "Нідерланди у XVI-XVIІ ст. Національно-визвольна боротьба в Нідерландах"

Про матеріал
Презентація "Нідерланди у XVI-XVIІ ст. Національно-визвольна боротьба в Нідерландах" ілюструє політичне та економічне життя Нідерландів у XVI-XVIІ ст., а також перебіг боротьби Нідерландів за незалежність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нідерланди у XVI- XVIІ ст. Національно-визвольна боротьба в Нідерландах. Девіз: «Я встою!»

Номер слайду 2

Нідерландці казали: «Бог створив небо, а ми – суходіл». З часів Римської імперії нідерландці відвойовують землю біля моря. Перші польдери з'явилися ще в XIII столітті, і з тих пір уздовж узбережжя осушили значні площі.польдери

Номер слайду 3

У Середні віки Нідерланди або Нижні землі (приблизно складаються з нинішніх Бельгії та Нідерландів) включали різні графства, герцогства і єпархії, що входили до складу Священної Римської імперії. Вони були об'єднані в одну державу під владою Габсбургів у XVI столітті.

Номер слайду 4

У середині XVI ст. Нідерландами називали територію, на якій зараз розташовані Нідерланди, Бельгія, Люксембург і частина Північно-Східної Франції.

Номер слайду 5

Після Великих географічних відкриттів Нідерланди опинилися на перехрестінових торговельних шляхів, а Антверпен став центром світової торгівлі. Саме на Антверпенській біржі визначалися ціни на східні та європейські товари. У середині XVI ст. Нідерланди досягли вагомих успіхів в економічному розвитку і стали найбільш населеною країною Європи, маючи 3 млн осіб, 300 міст і 6500 сіл.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

В адміністративній структурі округів Священної Римської імперії землі Нідерландів входили до складу Бургундського округу. В 1548 р. Карл V вирішив змінити статус цієї адміністративної одиниці - у складі 17 провінцій цей округ отримав незалежність, зокрема, від імперського рейхстагу...

Номер слайду 8

Карл V

Номер слайду 9

Управління Нідерландами було передано наміснику (генеральний штатгальтер, статхаудер), при якому існувала Державна рада. Більшість у цій раді належала місцевій, нідерландській аристократії. Вищим станово-представницьким органом стали Генеральні штати. Більшість центральних органів управління Нідерландів було зосереджено в Брюсселі. Пізніше, 1581 року він став фактичною столицею держави.

Номер слайду 10

На півночі Нідерландів земля належала вільним селянам, які часто використовували найману робочусилу. Тут поступово формувалися нові, ринкові відносини. На півдні Нідерландів більша частина землі перебувала у власності дворян, на якій працю-вали вільні селяни, що виконували повинності за користування землею. Однак і на півдні Нідерландів розвивалися ринкові відносини, особливо в промислах. Всесвітньо відомі ткацькі мануфактури Фландрії виготовляли сукна, килими, шовкові вироби.

Номер слайду 11

За часів правління Карла V з 5 мільйонів золотих річного доходу всього королівства 2 мільйони надходили з нідерландських провінцій, тоді як Америка та Іспанія окремо забезпечували лише по 1 мільйону золотих монет.

Номер слайду 12

Після поширення кальвінізму настала Контрреформація, що викликала розкол у країні. При королі Іспанії Філіпі II почалася запекла боротьба мешканців Нідерландів проти іноземного гніту, і Північні Нідерланди домоглися свободи, утворивши Республіку Сполучених провінцій. 

Номер слайду 13

Філип ІІ

Номер слайду 14

Повстання в Нідерландах було значною мірою справою рук самого Філіпа ІІ, який вводив у цій країні інквізицію, намагався обмежити права місцевої знаті та вводити іспанський податок з продажу, алькабалу, яких там ніколи не було…

Номер слайду 15

У рамках зусиль зі створення стабільного та надійного уряду Нідерландів Філіп ІІ призначив Маргариту Пармську штатгальтером Нідерландів, яка принизила гордість нідерландців, обізвав їх жебраками – «гезами»

Номер слайду 16

Гези (нідерл. Geuzen, фр. Les Gueux — «жебраки, голь»), як презирливо називали нідерландців їх супротивники за кальвіністську прихильність до скромного одягу без прикрас – це учасники революції проти іспанського правління в Нідерландах.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

 Взяття м. Брілле морськими гезами під командуванням Віллема II де ла Марка в 1572 р. створило плацдарм для їх висадки на сушу, завдяки чому стало можливим завоювання північної частини Нідерландів і заснування Республіки Сполучених провінцій.

Номер слайду 19

Шурм м. Брілле

Номер слайду 20

Для керівництва повстанням було запрошено герцога Вільгельма Оранського. Він прийняв цю пропозицію і став статхаудером (правителем) провінцій Голландія та Зеландія. У липні 1572 р. представники північних провінцій вирішили в переговорах з іспанським королем виступати спільно. Загони гезів, маючи підтримку населення, завдяки рішучим діям здобували перемогу за перемогою. На півночі Нідерландів повстання перемогло.

Номер слайду 21

Коли в 1565—1567 роках бунт розрісся, Філіп ІІ сказав, що «відплатить за образу Бога» та його святині (тобто католицьких храмів), і відправив до Нідерландів Альбу, одного з найкращих своїх бойових генералів, з наказом без жодних компромісів жорстоко придушити бунт.

Номер слайду 22

Дон Фернандо Альварес де Толедо, герцог Альба

Номер слайду 23

Період із 1572 р. по 1575 р. виявився для повстанців найтяжчим. Герцог Альба нищив міста, які підтримали рішення північних провінцій. Місто Гарлем вело боротьбу проти іспанських військ упродовж семи місяців, і тільки загроза голоду змусила його захисників капітулювати. 300 керівників повстання іспанці зв’язаними втопили в морі, інших вирізали. Врешті Філіпп II зрозумів, що політика Альби провалилася, і відкликав його, але повстанці продовжували боротьбу і не збиралися зупинятись.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Під час вісмьмирічної війни Сімнадцяти провінцій у боротьбі за незалежність від Іспанської Імперії в результаті так званої Утрехтської унії в 1579 році було створено союз п'яти провінцій, до яких незабаром приєдналися ще дві провінції. Метою союзу стало створення спільної армії, ведення спільної скарбниці та засідання спільного уряду. 26 липня 1581 року Генеральними Штатами північних провінцій було опубліковано Акт про клятвенне зречення…

Номер слайду 26

Очолив Нідерланди Вільгельм I Оранський.

Номер слайду 27

Улітку 1584 р. Вільгельма Оранського вбив агент Філіппа II,але це не призвело до розпаду Об’єднаних провінцій, як на тесподівалася Іспанія. Новим статхаудером Нідерландів було обрано сина Вільгельма Оранського Моріца

Номер слайду 28

У 1584–1609 рр. війна Нідерландів у союзі з Францією та Англією проти Іспанії тривала. Нідерланди, скориставшись труднощами Іспанії,зокрема поразкою в 1588 р. «Непереможної армади», вели успішні операції наокеанах і в іспанських колоніях в Індії та Індонезії.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Підписання Утрехтської унії започаткувало нову незалежну державу -Об’єднані провінції Нідерландів, які найчастіше називали Голландською республікою. Іспанія визнала незалежність республіки фактично у 1609 році, офіційно - тільки в 1648 році. Південні провінції, які стали називати Бельгія, залишилися під владою Іспанії.

Номер слайду 31

Карта «Leo Belgicus» із зображенням повсталих провінцій (1609).

Номер слайду 32

У роки війни за незалежність розпочалося «Золоте століття» Нідерландів, період економічного та культурного процвітання, який тривав все XVII століття.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Голландія поширила свій вплив і на далекі заморські території і завдяки надзвичайно заповзятливим Ост-і Вест-Індській компаніям захопила великі колонії в Південно-Східній Азії (почавши з захоплення португальських володінь) та в Америці. Голландська Ост-Індська компанія, заснована в 1602 р., користувалася монополією торгівлі в басейнах Індійського та Тихого океанів. Компанія витримувала конкуренцію з боку англійців та спрямовувала великі вантажі прянощів та інших екзотичних товарів до Європи.

Номер слайду 35

Досягнення нідерландської Вест-Індської компанії мали скромніший характер. Спочатку вона займалася торгівлею рабами та каперством, тобто захопленням іспанських та португальських судів. Опорні пункти діяльності цієї компанії перебували у поселеннях на Карибському морі та в колонії Нова Голландія (на місці сучасних штатів Нью-Йорк та Нью-Джерсі), якими у 1660-х роках Сполучені провінції поступилися англійцям.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Нідерланди активно взяли участь у Тридцятирічній війні на боці протестантської ліги

Номер слайду 38

Друга половина XVII ст. характеризувалася для Голландії гострим суперництвом з Англією за переважання у світовій морській торгівлі та боротьбі з нею за колонії, що неодноразово призводило до воєн між цими країнами, що йшли зі змінним успіхом.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Славетна революція 1688 року завершила англо-голландський конфлікт воцарінням статхаудера Віллема III Оранського на англійському троні як співправителя своєї дружини Марії Стюарт.

pptx
Додано
11 січня 2023
Переглядів
3698
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку