Презентація "О.П.Довженко. Оповідання „Мати” – величальна подвигу матері"

Про матеріал

Мета публікації - розкрити героїчний подвиг матері в роки Другої світової війни, ідейний зміст оповідання; показати, як важливо сьогодні пам'ятати уроки історії й подвиги наших предків.

Розвивати вміння аналізувати, порівнювати з іншими творами мистецтва, вдосконалювати навички розвитку зв'язного мовлення школярів, активізувати пізнавальну думку в ході уроку.

Виховувати в учнів почуття патріотизму, гордості за людей, які відстояли мир на землі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок літератури рідного краю Присвячується світлій пам'яті батька Лазарєва Тимофія Михайловича, учителя історії Ковпитської школи, учасника бойових дій Другої світової війни, який дуже шанував творчість О.Довженка, перечитував його твори до кінця життя. Вічна пам'ять Вам, дорогий славний ветеране! Ви завжди житимете в серцях своїх нащадків!

Номер слайду 2

Звучить Шоста симфонія Д.Шостаковича Війна... Що таке війна? Це безжалісний гуркіт снарядів. Це на десять окурок один. Це веселий гумор солдата. Це кохання і смерть. Це мелодія серця сумна...

Номер слайду 3

Тема війни на довгі роки буде темою мистецтва

Номер слайду 4

Тема. О.П.Довженко. Оповідання „Мати” – величальна подвигу матері. Мета. Розкрити героїчний подвиг матері в роки Другої світової війни, ідейний зміст оповідання, показати, як важливо сьогодні пам’ятати уроки історії й подвиги наших предків. Розвивати вміння аналізувати, порівнювати з іншими творами мистецтва, вдосконалювати навички розвитку зв’язного мовлення школярів, активізувати цізнавальну думку в ході уроку. Виховувати в учнів почуття патріотизму, гордості за людей, які відстояли мир на землі.

Номер слайду 5

Епіграф до уроку Вічна слава безсмертю хоробрих, Які кличуть на подвиг живих. М.Нагнибіда

Номер слайду 6

Олександр Петрович Довженко (10.09.1894-25.11.1956) Військовий кореспондент,справжній боєць, художник, майстер пера, живописець, архітектор, мореплавець, учитель, письменник, кінорежисер, кіносценарист…

Номер слайду 7

Запис у “Щоденнику” 1 квітня 1942 року „Це Друга тема, це тема для новели, для поеми, для сценарію. Це факт, а не вигадана автором композиція про матір нашого великого многостраждального доброго народу. Найдися, письменнику, рівний талантом красоті материнської душі, і напиши для всіх грядущих літ цей кришталевий прояв материнської душі, генія української матері.” 20 лютого 1943 року вперше з'явилося друком оповідання “Мати” О. Довженка в газеті “Известия ”, через п'ять днів твір передрукувала “Радянська Україна”

Номер слайду 8

Чернігівщина – партизанський край Понад 30 тисяч чернігівських партизанів нагороджені орденами і медалями, 20 удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Серед них – Олексій Федоров (двічі), Микола Попудренко, Георгій Артозеєв, Григорій Галицький, Іван Бовкун, Олександр Кривець, Микола Симоненко. Тридцять п’ять сіл і селищ області визнані партизанськими.

Номер слайду 9

Поясніть значення вислову „Слова правди горіли у темряві, мов огнища в холодну довгу ніч”.

Номер слайду 10

Герой Радянського Союзу, полковник Коломієць Петро Леонтійович, уродженець села Жавинки

Номер слайду 11

Картина „Мати партизана” (1943) С. В. Герасимова

Номер слайду 12

Підсумок уроку О люди! Зберігаймо мирний день, Щоби війна до нас не повернулась. Нехай летить на крилах у пісень, А не згаса в покосах смерті юність.

Номер слайду 13

Домашнє завдання На „7-12” б. Напишіть твір-роздум на тему: „Героїчний подвиг Марії Стоян за оповіданням „Мати” О.Довженка”. На „4-6” б. Дайте письмову відповідь на запитання: „Чим схвилювало мене оповідання „Мати” О.Довженка ?”.

ppt
Додано
15 листопада 2018
Переглядів
2633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку