Презентація "Обережно, кліщі!"

Про матеріал
Презентація "Обережно, кліщі!" буде корисним при вивченні паразитичних членистоногих у 6 класі за новою програмою а також на уроках з основ здоров"я та для класних годин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обережно,кліщі !Підготувалавчитель основ здоров'я Врублевська Олена Василівна. Верхівцевський ліцей 1 ВМР

Номер слайду 2

кліщіКліщі - ці приставучі і кусючі носії кліщового енцефаліту найбільш активні у весняно-літній період. Для попередження цього захворювання при лісових прогулянках, зборів ягід, грибів, необхідно дотримуватись найпростіших запобіжних правил.

Номер слайду 3

Перш ніж вкусити, кліщ може повзати по тілу кілька годин. Але як тільки він знаходить м’які частини тіла — згин ліктя, внутрішня сторона кисті, під пахвами, під коліном, за вухами або в паху, — швидко присмоктується.

Номер слайду 4

Запобігти нападам кліщів неважко, для цього треба користуватися спеціальними засобами — репелентами. Недорогим і досить дієвим репелентом є бальзам «Зірочка». Кліщ присмоктується протягом 15-20 хв виділяючи в цей час анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб

Номер слайду 5

Класичною рекомендацією було видаляти кліща зігнутим пінцетом або хірургічним затискувачем. При цьому кліща захоплюють якомога ближче до хоботка. Потім його акуратно потягують і при цьому обертають навколо своєї осі в зручну сторону. Через 1-3 оберти кліщ витягується цілком разом з хоботком. Якщо ж кліща намагатися висмикнути, то велика ймовірність розриву. Якщо немає інструментів, то можна видалити петлею з грубої нитки. Петлею кліщ захоплюється як можна ближче до шкіри і акуратно, похитуючись в сторони витягується. Обробка олією не змусить кліща вийняти хоботок. Олія тільки вб’є його, закупоривши дихальні отвори. Масло змусить кліща відригнути вміст в ранку, що може збільшити ризик зараження. Тому олію, яку часто пропонують для видалення кліща, використовувати не треба.

Номер слайду 6

При видаленні кліща не треба: Прикладати до місця укусу їдкі рідини — нашатирний спирт, бензин, та інші. Припікати кліща сигаретою. Різко смикати кліща — він обірветься. Колупатися в ранці брудною голкою. Прикладати до місця укусу різні компреси. Тиснути кліща пальцями

Номер слайду 7

Кліщі є причиною небезпечних захворювань, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельська гарячка.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної систем, і навіть до інвалідності.

Номер слайду 10

Якщо виявили кліща на шкірі, необхідно:1. Негайно звернутися до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, постаратися видалити його самостійно: повільно витягнути разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити найближче до шкіри людини.2. Після видалення кліща змастити ранку антисептичним розчином. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою. Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку. За направленням лікаря у лабораторній мережі проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.3. Ретельно вимити руки з милом. Підсумок:

Номер слайду 11

4. Протягом двох тижнів щоденно вимірювати температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі - звернутися до лікаря. Класична рекомендація — видаляти кліща зігнутим пінцетом або хірургічним затискувачем. Кліща захоплюють якомога ближче до хоботка. Потім його акуратно потягують і одночасно обертають навколо своєї осі в зручну сторону. Через 1-3 оберти кліщ витягується цілком разом з хоботком. 5. Якщо немає інструментів, то можна видалити петлею з грубої нитки. Петлею кліща захоплюють якомога ближче до шкіри й акуратно, похитуючи вбік, витягують. Після видалення ранку обробляють йодом або іншим антисептиком для шкіри.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!