Презентація "Образи народного і професійного мистецтва" (продовження)

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків з музичного мистецтва для підручника "Мистецтво" авт. Гайдамака О.В., Лємешева Н.А.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образи народного і професійного мистецтва6 М2

Номер слайду 2

Українці здавна наповнюють і передають від покоління до покоління безцінну скарбницю фольклору з казками, піснями, танцями. Народні пісні ваблять душу мелодійністю, ніжністю, дарують неповторні емоції. Як народжується народна пісня? Від серця до серця, з уст в уста передаються слова і музика, потім їх підхоплюють десятки, сотні людей. Пісня шириться просторами землі, видозмінюється та доповнюється її текст... А першоджерела та першотворці пісень губляться в далекому історичному минулому. Залишається мелодія, щира, правдива — і завжди сучасна.

Номер слайду 3

Надзвичайна мелодійність народних пісень приваблювала багатьох музикантів: композиторів, виконавців, — і народжувалися твори професійного мистецтва. Переглянь. Марія Бурмака. «Коник-сірячок». Ро. Ніка «Коломийка». Послухай. Валентин Сильвестров. «Колискова». Мирослав Скорик. «Коломийка».• Порівняй характер, мелодію, ритм прослуханих творів. Об’єднай їх у групи за спільними ознаками. Зроби висновки. Про що «розповіли» тобі персонажі картин Ольги Машевської (1) та Святослава Гординського (2)?

Номер слайду 4

ОбрядовіПобутовіЛіричніІсторичні, думи. На народження дитини, хрестини, заручини; весільні, календарно-обрядовіПро побут, стосунки між людьми, жартівливі, колисковіПро щасливе й нещасне кохання. Про подвиги народних героїв, гетьманів, козаків, стрільців тощо. Фольклор - усна словесна і музична народна творчість. Музична грамота. Українські народні пісні можливо об’єднати в жанрові групи відповідно до їхнього змісту (про що в них ідеться) або місця чи часу їх виконання.

Номер слайду 5

Народні пісні різноманітні за текстами, мелодіями. Але, слухаючи вперше пісню і не знаючи її тексту, ми часто можемо безпомилково впізнати її жанр. Чому так відбувається? Завдяки чітким, упізнаваним жанровим ознакам у мелодії, ритмі, темпі тощо.• Заспівай фрагменти пісень. Визнач характерні жанрові ознаки колискової, історичної пісні та коломийки. Мелодія Темп Ритм. Наспівна, з інтонаціями «погойдування» Повільний Рівномірний. Грайлива, танцювальна Швидкий, жвавий Рівномірний і синкопований. Бадьора, маршова Помірний , швиденький Рівномірний чи пунктирний

pptx
Додано
4 вересня 2023
Переглядів
1814
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку