Презентація " Обрядовість українців"

Про матеріал
Наш народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. З прадавніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, обрядах, фольклорі, адже в них - світовідчуття та світосприймання нашого народу. У них пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, цінність духовної культури окремої людини і народу взагалі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

"Без мови нашої, юначе, Й народу нашого нема". В.Сосюра

Номер слайду 3

Індифікація народу, та найбільший його скарб – це його мова. Саме мова, яка віками, тисячоліттями складалася, шліфувалася на землі предків, передавалася з покоління в покоління, дедалі точніше і повніше відображаючи душу народу й водночас формуючи її. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що мова об'єднує народи в нації. Українська мова – державна мова України. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами України: у Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канаді, США, Австралії та інших країнах. Українською мовою розмовляє близько 60 мільйонів людей і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу. Генеалогічно українська мова належить до індоєвропейської мовної сім'ї. Спільно з російською і білоруською мовами вона входить до східнослов'янської підгрупи слов'янської групи мов. Історію української мови починають від праслов'янської (спільнослов'янської) мовної єдності, яка виділилася з індоєвропейської прамови приблизно в ІІІ тис. до н. е.

Номер слайду 4

Українська мова це брязкіт схрещених шабель уславлених на весь світ козаків запорожців, незламних опришків і гайдамаків, заповзятих січових стрільців, феноменально мужніх юнаків-лицарів, які смертю хоробрих загинули під Крутами, відчайдушних воїнів УПА. Рідна мова це твоя колискова яку ніжно наспівує твоя ненька, це журкіт карпатських річок, та сиві хвилі могутнього Дніпра, це гуркіт Донецьких шахт, та ласкаві пляжі Чорного моря. Хіба не прекрасна наша Україна, хіба не співоча наша українська мова. Любов до батьківщини, до своєї мови це любов до своїх батьків, своїх дітей, до своєї історії до того без чого не може існувати нація.

Номер слайду 5

Мак З давніх часів мак святили і ним обсівали людей і худобу, бо вірили, що він має чарівну силу, яка захищає від усякого зла. Мак, освячений на Маковія, має чарівну властивість оберігати від злих сил. Червоний мак означає красу, молодість і їх швидкоплинність. Вінок із червоних маків - символ жіночої чистоти, його порівнюють з білим світлом. З квітучим маком порівнюють і юнака-молодця. Блакитна волошка КВІТИ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ Блакитна волошка залюбки селиться в посівах жита і пшениці. З ними вона в тісній дружбі, бо, як показали досліди, сприяє їх росту. Там, де в міру росте волошка, - бути врожаю. Колір її квіток настільки принадний, що рослина ця стала народнопоетичним образом. Згадайте "очі волошкові", як вияв краси й чистоти дівочої душі. Квіти волошок - найпопулярніший елемент орнаменту і народних вишиванок.

Номер слайду 6

Чорнобривці Чорнобривці у віночок дівчини вплітали з самого першого вінка.Ці квіти ніби мамині руки – ніжні і теплі. Тому напевно немає в Україні хати, де б не сіяли чорнобривці. Вони своєю скромною красою милують наш зір з весни до пізньої осені. Ці квіти ніби завжди усміхаються мамі, яка вічно заклопотана, ніби кажуть до неї : «Усміхнися, мамо, ми твої діти». У цих квітах краса, простота і вічність. Барвінок З давніх-давен барвінок вважали символом життя, бо він має лікувальні властивості. У барвінку купали немовлят, щоб вони росли здоровими і красивими. Важливу роль відігравав барвінок в обрядах весілля, бо вінок на весіллях плетуть з барвінку. Ним прикрашають коровай на весіллі. Взимку відваром барвінку лікувалися від простуди.

Номер слайду 7

КАЛИНА Кущ калини — це не тільки окраса, це й глибокий символ, наша спадщина. Калина — це символ красивої української дівчини, символ дитини, символ України. А як потрібна була калина в народних обрядах! Калиною прикрашали весільний коровай, вінок молодої, вишивали калину на святкових жіночих сорочках.   Калина коло хати - здавна найкраща і найзначніша ознака оселі українця. Рубінові ягоди калини, за народними уявленнями, здавна символізували мужність людей, які проливали кров за Батьківщину в боротьбі з ворогами.   У народі живуть легенди про сміливих дівчат, які заводили у непрохідні хащі загони завойовників Батия, прирікаючи їх на загибель. Саме з крові і їх дівочих сердець зросли калинові кущі.  

Номер слайду 8

Українські прислів'я про калину Дівчина, як у лузі калина. Вибери собі дівку, як калинову гілку. Ой рясна, красна в лузі калина, а ще найкраща в батька дитина. Без верби й калини нема України. Любуйся калиною, коли цвіте, а дитиною – коли росте.

Номер слайду 9

Український рушник Велику роль у житті українського народу відігравали рушники, такі поширені в різних родинних церемоніях і обрядах: під час сватання, весілля, поховання, закладання хати і на входини, зустрічі почесних гостей, народження дитини.

Номер слайду 10

Мали вони символічне значення і в оздобленні хати, оскільки в найдавніші часи виникла віра в їхні охоронні властивості.  В українській хаті рушники вивішують над іконами і над портретами родичів. Рушник використовується в багатьох обрядах.

Номер слайду 11

Українська вишиванка  Одним з елементів, без якого немислимий український національний стрій, є вишивана сорочка. Споконвіку українські жінки та чоловіки шанували сорочку, бо вірили, що вона захищає людину від усього злого, є оберегом. 

Номер слайду 12

Українська вишиванка Вишивка — це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу

Номер слайду 13

Численні орнаментальні зображення тварин, птахів, рослин, дерев, квітів стверджують, що наші предки обожнювали їх, опоетизовували природу не лише у фольклорі, а й у декоративному мистецтві. 

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

(А у нашого господаря) Золота верба, А на тій вербі золота кора, А на тій вербі рожеві квіти. Ой то не верба — Йванкова жена, Ой то не квіти — то Йванові діти…

ppt
Додано
12 серпня 2019
Переглядів
839
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку