Презентація "Оцінювання навчальних досягнень унів в 3 класі "

Про матеріал
Презентація про оцінювання навчальних досягнень учнів у 3 класі. Види оцінювання: формувальне та рівневе. Підсумкове оцінювання в кінці року.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оцінювання навчальних досягнень учнів 3 класів. Підготувала вчитель початкових класів Добренського ліцею Лариса Олексіївна Афонченко

Номер слайду 2

Оцінювання результатів навчання учнів 3 класів закладів загальної середньої освіти здійснюється відповідно до: - Закону України «Про повну загальну середню освіту»,- Державного стандарту початкової освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року №87,- наказу МОН № 813 від 13.07.2021 року.

Номер слайду 3

Оцінювання - процес отримання даних про стан сформованості результатів навчання учнів, аналіз отриманих даних та формулювання на його основі суджень про об'єкт, який оцінюють.

Номер слайду 4

Об'єктами оцінювання є результати навчання учнів, у тому числі процес їх досягнення ними. Відповідно до пункту 22 статті 1 Закону України «Про освіту» результати навчання - це знання, уміння, навички, способи мислення, погляди, цінності, інші особисті якості, набуті у процесі навчання, виховання та розвитку, які можна ідентифікувати, спланувати, виміряти і оцінити та які особа здатна продемонструвати після завершення освітньої програми або окремих освітніх компонентів.

Номер слайду 5

Відповідно до пункту 28 Державного стандарту початкової освіти отримання даних, їх аналіз та формулювання суджень про результати навчання учнів здійснюють у процесі:формувального оцінювання, метою якого відстеження особистісного розвитку учнів й ходу опановування ними навчального досвіду як основи компетентності та побудову індивідуальної освітньої траєкторії особистості;підсумкового оцінювання, метою якого є співвіднесення навчальних досягнень учнів з  обов'язковими/очікуваними результатами навчання, визначеними Державним стандартом/освітньою програмою.

Номер слайду 6

Формувальне оцінювання Об‘єктом є процес навчання учнів. Здійснюється шляхом:педагогічного спостереження ;аналізу портфоліо учнів;аналізу навчальних досягнень учнів;самооцінювання та взаємооцінювання результатів діяльності учнів;-оцінювання особистісного розвитку та соціалізації учнів;отримання зворотнього зв’язку. Результати відображаються в оцінних судженнях учителя/учнів/батьків.

Номер слайду 7

Підсумкове оцінювання. Об‘єктом є результат навчання учнів. Здійснюється за результатами виконання діагностувальних робіт. Здійснюється за рівневою шкалою: П – «початковий» С – «середній» Д – «достатній» В - «високий»Результати діагностувальних робіт у класному журналі не фіксуються. Середня оцінка не виводиться.

Номер слайду 8

Результат оцінювання особистісних надбань учнів у 3 класі рекомендується виражати вербальною оцінкою, а об'єктивних результатів навчання учнів – або вербальною оцінкою, або рівневою оцінкою за вибором закладу загальної середньої освіти на підставі рішення його педагогічної ради.

Номер слайду 9

Результати формувального оцінювання рекомендується виражати вербальною оцінкою учителя/учнів, що характеризують процес навчання та досягнення учнів, При цьому учитель озвучує оцінювальне судження після того, як висловили думку учні. Також пропонується врахувати, що оцінювальне судження вчителя слугує зразком для наступних оцінювальних суджень учнів під час самооцінювання і взаємооцінювання.

Номер слайду 10

Оцінювальне судження, зазвичай, виражає не лише емоційне сприйняття результату роботи учня, його прогресу (типу «Молодець!», «Чудово!»), а розкриває суть досягнутого учнем результату відповідно до конкретних очікувань (типу «Іменники в тексті визначено правильно, однак перевір написання слів у рядку...», «Дякую за старанність, хід розв'язування задачі обрано правильно, повтори способи обчислень за № 102 на с. 34» тощо). Рекомендується не допускати формулювання оцінювальних суджень, що принижують гідність дитини.

Номер слайду 11

У межах формувального оцінювання за результатами опанування певної програмової теми/частини теми (якщо тема велика за обсягом)/кількох тем чи розділу протягом навчального року рекомендується проводити тематичні діагностувальні роботи. Діагностувальні роботи можуть містити завдання, які виконують усно (переказ, власне висловлення тощо), письмово (списування, диктант, тестові завдання тощо), практично (дослід, моделювання/ конструювання, виконання практичної роботи тощо) та завдання, що передбачають виконання роботи з допомогою електронних освітніх ресурсів.

Номер слайду 12

У 3 класі з предметів мовно-літературної освітньої галузі рекомендується проводити такі види перевірок:аудіювання;читання вголос;читання мовчки;читання напам’ять;роботу з літературним твором/медіа текстом;ділог (усно/письмово);усний переказ;письмовий переказ;усний твір;списування;диктант;робота з мовними одиницями.

Номер слайду 13

З математики тематичні діагностувальні роботи можуть бути комбінованими, у тому числі з тестових завдань закритого й відкритого типів, та містити навчальні завдання на виявлення стану сформованості навичок читання, запису і порівняння чисел, обчислювальних навичок, навичок читання і запису математичних виразів/рівностей/нерівностей, розв'язування рівнянь, уміння розв'язувати задачі, розпізнавання й побудову геометричних фігур, оперування величинами тощо з урахуванням програмового матеріалу, що опрацьовувався. Одна з тематичних діагностувальних робіт протягом року може передбачати виявлення стану сформованості навичок усних обчислень.

Номер слайду 14

З інтегрованих курсів, змістове наповнення яких охоплює природничу, соціальну і здоров'язбережувальну, громадянську та історичну освітні галузі, тематичні діагностувальні роботи можуть містити тестові завдання закритого і відкритого типів на виявлення стану опанування учнями програмового матеріалу, практичні роботи з картами, приладами, моделями, а також графічні роботи, за допомогою яких перевіряється вміння інтерпретувати інформацію за допомогою моделі, малюнка, схеми тощо. Система тематичних діагностувальних робіт у 3 класі може містити комплексні діагностувальні роботи, зміст яких охоплює мовно-літературну, математичну, природничу освітню галузі.

Номер слайду 15

Тематичні діагностувальні роботи з предметів вивчення таких освітніх галузей, як«Технологічна», «Інформатична», «Мистецька»,«Фізкультурна», а також з курсів за вибором, зазвичай, не проводять.

Номер слайду 16

Кількість і періодичність діагностувальних робіт з предмета вивчення/інтегрованого курсу учитель може визначати самостійно під час складання календарно-тематичного плану. Зазвичай, їх планують через кожні 16-20 навчальних годин опрацювання програмового матеріалу. Планувати проведення тематичних діагностувальних робіт з урахуванням розкладу уроків і передбачати не більше тематичної діагностувальної роботи на навчальний день.

Номер слайду 17

Оцінювальні судження за результатами тематичного оцінювання рекомендується фіксувати у зошитах для тематичних діагностувальних робіт, на аркушах з роботами учнів до наступного уроку з того предмета вивчення, на якому виконували роботу, і повідомляти учням та їхнім батькам. Якщо учня не було в школі в день проведення діагностувальної роботи, то після повернення він не пише діагностувальної роботи.

Номер слайду 18

Основою для підсумкового оцінювання результатів навчання за рік можуть бути результати виконання тематичних діагностувальних робіт, записи оцінювальних суджень про результати навчання, зафіксовані на носіях зворотного зв'язку з батьками, спостереження вчителя у процесі формувального оцінювання. Рекомендується визначати підсумкову оцінку за рік з урахуванням динаміки досягнення того чи іншого результату навчання. Підсумкове оцінювання за рік з предметів вивчення таких освітніх галузей, як «Технологічна», «Інформатична», «Мистецька» і «Фізкультурна» здійснювати шляхом узагальнення даних, отриманих під час формувального оцінювання, з урахуванням динаміки формування результату навчання.

pptx
Додано
19 травня 2023
Переглядів
300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку