презентація " Одеса - моє рідне місто"

Про матеріал
презентація для виховної години на тему: " Одеса - моє рідне місто" для учнів 8 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОДЕСА – МОЄ РІДНЕ МІСТО

Номер слайду 2

Лише почувши слово "Одеса", уява малює нам картини найвідо. Міших пам'яток прекрасного міста. Це, звичайно, Потьомкінські сходи з "Дюком" на чолі, Оперний театр і Тещин міст, Аркадія і Дерибасівська, Привоз і Морвокзал. Але крім цих, відомих кожному, хто хоч раз побував в Одесі, пам'яток, Одеса може запропонувати чимало незвичайних і цікавих місць, в яких можна з задоволенням провести час та дізнатися багато цікавинок.

Номер слайду 3

«Одеса, звичайно, – не перше місто України, але й не друге!» - так жартома кажуть про рідне місто самі одесити. «Перлина Чорного моря». Батьківщина Анни Ахматової, Ісака Бабеля, Леоніда Утьосова та цілої плеяди видатних людей – все це єдина та неповторна Одеса!В історії якої завжди зароджується непередаваний одеський гумор, та найкращі в світі анекдоти.

Номер слайду 4

Два століття тому на Чорноморському узбережжі, серед пустельних та диких степів, розпочало своє існування невеличке поселення, яке за турецького панування носило назву Хаджибей. 7 травня 1794 року Катерина II підписала рескрипт про влаштування в Хаджибеї військової гавані і пристані для купецьких суден. Нова назва — Одеса – вперше з`явилася у документі, датованому 10 січня 1795 року. Одесі судилося перетворитися на «південну Пальміру».

Номер слайду 5

Будувалась Одеса, росла... На північ від центру, на низинній піщаній смузі, розташувався Пересип із залізничними коліями, складами. На південний захід від району особняків простяглася Молдаванка, спогадів про колоритний побут якої не обминула жодна книга, присвячена старій Одесі.

Номер слайду 6

ПАМ’ЯТНИК ДЮКУ ДЕ РИШЕЛЬЕІм'я Армана Емманюеля дю Плессі, герцога де Рішельє нерозривно пов'язане з історією Одеси. герцог де Рішельє отримав посаду генерал-губернатора Одеси. Незважаючи на те, що він став градоначальником Одеси тільки в 1803 році (через 9 років після заснування міста), його сучасники називали «наш Дюк» і вважали засновником міста. Перший Одеський градоначальник за 11 років свого правління зміг перетворити невелике приморське містечко в процвітаючий і гарне місто, слава про яке прокотилася по всій Європі. Пам'ятник Дюку де Рішельє на протязі багатьох років є беззмінним символом Одеси , пам'ять про велику людину, яка багато зробила для міста.

Номер слайду 7

ПАМ’ЯТНИК ДЕ РІБАСУДон Хосе (Жозеп) Паскуаль Домінік де Рібас (1751-1800) – іспанський дворянин за походженням, російський військовий і державний діяч. 27 травня 1794 вже в чині віце-адмірала призначили головним начальником будівництва порту і міста Хаджибей (у січні 1 795 перейменованого у м Одесу). Де Рібас був розумноюі енергійною людиною і добре знав місцевість. Він склав план будівництва порту в Хаджибеї разом з де Воланом, вибравши це місце тому, що тут знаходилася затока, де море практично не замерзає. На честь де Рібаса - головна вулиця міста була названа Дерибасівська

Номер слайду 8

ПАМ’ЯТНИК ГЕРЦОГУ (ДЮКУ) ДЕ РІШЕЛЬЄПрисвячений Арману Еммануелю Софія Септіманію де Віньеро дю Плессі, герцогові де Рішельє. Являє собою бронзову статую Рішельє і три латунні горельєфа, що символізують землеробство, торгівлю і правосуддя. його внесок у розвиток міста неможливо переоцінити. Один з найстаріших пам’яток Одеси. Був встановлений в 1827. Одесити називають його просто «дюк». Дюк по-французьки і по-англійськи означає герцог.

Номер слайду 9

РЕСКРИПТОМ КАТЕРИНИ ІІ 27 БЕРЕЗНЯ 1794 РОКУ НА МІСЦІ ФОРТЕЦІ ХАДЖИБЕЙ ЗАСНОВАНО ПОРТОВЕ МІСТО. А 2 ВЕРЕСНЯ 1794 РОКУ ЗАКЛАДЕНО ПЕРШІ ПОРТОВІ СПОРУДЖЕННЯ. ОТЖЕ 2 ВЕРЕСНЯ Є ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ ЧУДОВОГО МІСТА ОДЕСИ. У 1894 р, коли Одесі виповнилося сто років, було вирішено поставити пам’ятник тим, хто її заснував і будував. У їх числі – імператриця Катерина II. Вона тримає в руці сувій, на якому написані слова: «Велимо бути місту і порту». Якщо ж вирити повір’ям, то саме вона дала Одесі таку назву.

Номер слайду 10

Багато чого пам`ятає Одеса… Більш як півтора століття тому аллеями Приморського бульвару прогулювався молодий Пушкін... Серед цих вуличок лунали кроки людей, творчість яких зачаровує нас : В. Катаєва і І. Бабеля, І. Ільфа та Є. Петрова, М. Горького та Е. Багрицького…Немає в країні людей, які не знають творчих шедеврів Одеської кіностудії художніх фільмів, розташованої на Французькому бульварі. Тут працювали Олександр Довженко, багато талановитих режисерів та артистів.

Номер слайду 11

Одеські катакомби - мабуть, одне з найзагадковіших місць українського міста. Це наявність розгалуженої мережі тунелів і лабіринтів під містом, які утворилися після робіт з видобутку каменю. Їх протяжність сягає майже три тисячі кілометрів

Номер слайду 12

Пам’ятник "12-й стілець" встановлено на подяку письменникам Ільфу та Петрову, уродженцям Одеси. Його розташовано в центрі міста на вулиці Дерибасівській. "День народження" пам’ятника – перше квітня 1999 року. Бронзовий стілець присвячено твору Ільфа та Петрова "12 стільців", де головні герої шукали скарби, заховані в одному з дванадцятьох стільців.

Номер слайду 13

В Одесі є багато чудових місць, про які навіть не знають і самі одесити. До таких належить і тунель, який з'єднує пляж "Дельфін" та Французький бульвар. Його довжина становить близько 200 м, а максимальна глибина досягає 20 м, що майже дорівнює висоті стандартного п'ятиповерхового будинку. Свою назву тунель отримав через те, що його стіни прикрашають різні сюжети з казок Пушкіна, а також орнамент, який зображає якір, з яким дуже люблять фотографуватися туристи міста. Тут Ви побачите цитати про море, що належать великим класикам. У свій час тунель не працював, відкрили його знову тільки в 2013 році. Так що ми радимо Вам відвідати тунель

Номер слайду 14

Пам'ятник засновникові компанії "Apple" знаходиться на вулиці Новосельського. Виник він тут завдяки праці студентів Одеської державної академії технічного регулювання та якості . Звели пам'ятник на честь річниці смерті Стіва Джобса. Пам'ятник створений з безлічі дрібних деталей. Його автором виступив Кирило Максименко, якому для створення пам'ятника знадобилося трохи менше року. Вага скульптури в готовому вигляді досягає 230 кг, а його висота - до 2-х метрів. Вечірньої пори пам'ятник висвітлюється неоновим світлом, що надає йому якусь таємничість. Поруч з ним працює Wi-Fi

Номер слайду 15

Палац Толстих

Номер слайду 16

Палац Толстих нині відомий як Будинок вчених. Майже все тут залишилося в первісному вигляді. незвичні інтер'єри, яскраве оздоблення - все це просто зачаровує! Краса мармурового і білого залів, горіхової, шовкової і дубової віталень мов заснули у часі... Кажуть, що іноді в білому залі палацу, в якому лунала музика, закохувались та весело проводили час можна побачити привид графині Толстої.

Номер слайду 17

Дерибасівська. Добре відома на увесь світ Дерибасівська - саме серце Одеси. Вона як перлина з архітектурних шедеврів приваблює і зачаровує безліччю маленьких кафе, щось в ній є привабливе і спокійне, притаманне лише їй, та пояснити це не можливо…

Номер слайду 18

Одеський оперний театр. За красою споруда може зрівнятися тільки з Віденським театром. Одеський оперний театр - справжній архітектурний шедевр 1887 року побудови. Залишається першим за популярністю і масштабами. Одеський оперний театр зведений в стилі віденського барокко і красується на багатьох листівках і путівниках Одеси

Номер слайду 19

Славетні Потьомкінські сходи — своєрідний символ міста — завдяки спорудженим пандусам та переходам мають виходи до моря, на Новий мол, на високому майданчику якого розташований будинок морського вокзалу розповідають, що саме на цьому місці 1794 року було закладено перші споруди Одеси.

Номер слайду 20

Рибачку Соню одягли в тільняшку. В Одесі відкрили новий пам’ятник «Рибачці Соні» – в серці старого району «Молдаванка». Мешканці двору на вулиці Середній створили його зі старого манекену, жіночої білизни і старого одягу. Тепер традиційний одеський двір буде прикрашати молода жінка з цементу – в її руці покриті цементною сумішшю риби, традиційні одеські «бички». Це вже другий пам’ятник одній з найвідоміших героїнь одеського міфу – перший встановлено на Привозі, в рибному ряду.

Номер слайду 21

Своїм рідним містом я давно вважаю Одесу – південну столицю нашої України. А скільки поетичних імен дали їй люблячі мешканці: величають її Південною Пальмірою, називають і Перлиною біля моря, а ще легендарною Столицею гумору! Вона дійсно єдина така у всьому світі: багатогранна і пристрасна, жартівлива і гостинна, багатонаціональна і надзвичайна. Одеса – це наш рідний край, де виросли наші батьки, тому ми маємо її любити та робити все можливе, щоб вона і далі процвітала. Багато є цікавих місць , а ще більше цікавих видатних постатей, які прославили наше місто, тому завдання Вам дослідити і розповісти нам про події чи факти, які будуть цікавим для інших . ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ісмайлова Надія Амирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Овчиннікова Наталя Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Овчиннікова Наталя Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
29 вересня 2021
Переглядів
14646
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку