Презентація "Оксиген. Відкриття Оксигену.Кисень.Фізичні властивості та добування кисню "

Про матеріал
Положення Оксигену у періодичній системі. Відкриття Оксигену. Фізичні властивості та добування кисню. Поняття про каталізатор.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мета уроку Ознайомити учнів із елементом – Оксигеном, складом молекули простої речовини – кисню, його фі зичними властивостями, способа- ми добування; розвивати вміння порівнювати, спостерігати, роби- ти висновки; виховувати творчий підхід до навчання, любов до предмета. Очікуваний результат Учень: знає ocновні поняття; розпізнає Оксиген як хімічний елемент і кисень як просту речо- вину; аналізує фізичні властивості; знає способи добування; пояснює суть реакції розкладу Тема: Оксиген. Кисень.

Номер слайду 2

Мозковий штурм 1.Найдрібніша хімічно неподільна частинка речовини. 2.Найдрібніша частинка речовини, що зберігає її хімічні властивості 3.Певний вид атомів. 4.Умовний запис складу речовини за допомогою хімічних символів та індексів. 5.Властивість атомів хімічного елемента з’єднуватися з певним числом атомів того самого або інших елементів. 6.Одиниця вимірювання кількості речовини. 7.Число Авогадро дорівнює. 8.На які дві групи поділяються речовини за складом молекул? 9.Речовини, які містять атоми одного хімічного елемента. 10.Речовини утворені атомами різних хімічних елементів.

Номер слайду 3

9 Ь,Є,Ю,Я 8 Ш,Щ,И 7 Ф,Х,Ц,Ч 6 Р,С,Т,У 5 М,Н,О,П 4 І,Й,К,Л 3 Д,Е,Ж,З 2 А,Б,В,Г СМС ПОВІДОМЛЕННЯ СМС: 5/3,4/3,6/2,8/3,2/4,3/2,5/2. 4/3, 8/3, 6/2, 3/2, 5/2, 9/1. Я скрізь навколо тебе є, Бо Оксиген – ім’я моє. Я – у деревах, у траві, У твоїх я жилах і в крові.

Номер слайду 4

ПЛАН Атом Оксигену, молекула кисню. Історія відкриття кисню. Кисень у природі. Фізіологічна дія кисню. Фізичні властивості кисню. Добування кисню у лабораторії. Реакція розкладу.Каталізатори.

Номер слайду 5

Аr(О) = 16 В =ІІ Неметал О2 Мr(О2)=32 Характеристика Оксигену

Номер слайду 6

Карл-Вільгем Шеєле (1742-1786) Антуан Лоран Лавуазьє (1743-1794) Джозеф Прістлі (1733-1804) Відкриття кисню Світовий пріоритет відкриття кисню належить Китаю.У VІІІ ст. китайський Ввений Мао-Хоа встановив наявність у складі повітря двох газів, один із яких мав властивість підтримувати дихання і горіння. У Європі кисень відкрили через 1000 років майже одночасно два видатні хімі- ки другої половини XVІІІст. – швед Шеє- ле(1771р.) та англієць Прістлі(1774р.). Однак Шеєле опублікував своє відкрит- тя пізніше, ніж Прістлі. Особливе значення мають праці Ла- вузьє. У 1775р. Він встановив, що ки- сень-складова частина повітря, а Окси- ген входить до складу кислот і багатьох інших речовин.

Номер слайду 7

Знаходження в природі За масою - 52% До складу білків, жирів і вуглеводів Входить до складу води До гірських порід і мінералів Знаходження Оксигену у природі

Номер слайду 8

Роль кисню у житті живих організмів

Номер слайду 9

О2 Світло- блакитний Рідкий за -183 С Безбарвний газ Не має запаху Малорозчинний У воді Твердий за -218,8 С Важкий за повітря Без смаку Фізичні властивості кисню

Номер слайду 10

Добування кисню у лабораторії

Номер слайду 11

КМnO4 K2MnO4 + MnO2 + O2 КСlO3 KCl + O2 H2O2 H2O + O2 H2O H2 + O2 HgO Hg + O2

Номер слайду 12

Казка-загадка “Невидимка” Жило-було Залізо. Та невесело йому жилось, бо не було у нього хатинки. Одного разу по дорозі йому трапився гарненький дерев'яний будиночок. «Цікаво, чия це така чудова хатинка?» — подумало Залізо. «Агов, здоровенькі були! А хто тут живе?» — запитало воно з порога. У відповідь — тиша. Тоді Залізо зайшло у хатинку. Посередині — стіл, три стільці. По кутках—три ліжечка. Залізо подумало та й вирішило, що буде тут жити. Через деякий час мимо цієї самої хатинки проходила Мідь. Вона підійшла ближче й гукнула: —А хто в цій хатинці живе? —Я, Залізо. А ти хто? — відгукнулося Залізо. —Я —Мідь. —То заходь, удвох жити веселіше. І стали вони жити в хатинці разом. Згодом до них завітав Фосфор: —А хто в цій хатинці живе? —Я, Залізо. І я, Мідь. А ти хто?—відповіли мешканці. — А я — Фосфор. — Заходь, утрьох веселіше буде, — запросило Залізо. І вони стали жити утрьох. Аж ось до них постукав Елемент-Невидимка без кольору й запаху, попросився переночувати. Вони впустили його. І раптом у них виникла суперечка: хто із них найголовніший і найсильніший в їхній компанії. Почали вони мірятися силою. Не встигло розжарене Залізо підійти до Невидимки, як уся хатинка засвітилася численними іскрами й на підлогу впала окалина. Підійшов до Невидимки Фосфор, хотів помірятися силою, але відразу перетворився на білий дим. Красуня Мідь була дуже обережною, та Невидимка теж доторкнувся до неї, і вкрилася вона чорним нальотом. А переможець заспівав: «Я у світі найсильніший, Наймудріший, найгарніший. Мною дихають, без мене не горять, Бо окиснюю я всіх підряд. Угадай, хто я?»

Номер слайду 13

? ДИННЯХА КАТОЛІТАРИЗА ТОЗТЕФОСИН СЕКИНЬ ГЕНСИОК ЯЦІКРЕА КЛУРОДАЗ Упізнай мене

Номер слайду 14

Рефлексія А тепер я прошу всіх заспокоїтися. Сядьте зручніше, закрийте на хвилинку очі та поміркуйте про те, чим ми сьогодні займалися на уроці. 1. Що ми вивчали на уроці? 2. Чи сподобався вам урок? Чим саме? 3. Чи досягли мети уроку? 4. Як змінився ваш настрій наприкінці уроку? 5. Підніміть руки, у кого настрій покращився. Чому? 6. Ваші побажання щодо подальшого проведення уроків хімії. V. Домашнє завдання Вивчити 17, 18, впр.9 Творче завдання: скласти вірші, загадки, оповідання, казки про кисень.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Івасюк Надя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Додано
5 грудня 2020
Переглядів
3339
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку