Презентація "Осінні турботи комах"

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити дітей зі змінами, які відбуваються у житті комах восени.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Осінні турботи комах»

Номер слайду 2

Ось і настала пора, коли мами дістають із шафи наші теплі светрики та рукавички, адже літо закінчилось та й осінь невдовзі мине, а до нас завітає білосніжна гостя — зима. Ведмедик підшуковує барліг, у якому буде спати до весни, пташки відлітають у теплі краї, а як же комахи готуються до зими?

Номер слайду 3

Як комаха сонечко готується до зими? Коли на вулиці починає опадати листя і повітря стає прохолодним, сонечка об’єднуються у групки і шукають теплі місця для схову, такі як: кора дерев, мох, камінці. Основне завдання сонечка восени — пошук сухого та затишного місця для відпочинку. Сніжної зими ці комахи, на жаль, не бачать, адже впадають у сплячку ще до її приходу.

Номер слайду 4

Як мураха зустрічає зиму?Їм не потрібно шукати місце для зимової ночівлі, адже вони завжди можуть перепочити у лабіринтах мурашника. Однак, до зими вони, все ж таки, готуються. Так, восени у тілі мурашки виділяється спеціальна рідина, яка зігріває її з середини. А називається вона гліцерин. Саме завдяки цій магічній рідині мурашки не мерзнуть взимку.

Номер слайду 5

Як зимують бджоли?Трудівниці-бджоли на зиму в сплячку не впадають. З настанням холодів матка припиняє кладку яєць, а бджілки все більше часу проводять у гнізді. Всі вони скупчуються навколо личинок та лялечок, аби підтримати температуру, потрібну для їх життя. Ніяких робіт бджілки зимою не виконують, сидять майже нерухомо. Клубок бджіл складається з 30-35 тисяч особин. Всередині клубка температура завжди вища, аніж зовні. Тож бджілки, які замерзли, протискаються вглиб, а на їх місце стають бджоли, які побували в теплі.

Номер слайду 6

А павук — боягуз. Восени павуки ховаються, аби не зустрітися віч-на-віч з холодною зимою. Водяний павук кутається у кокон та занурюється під воду, де засинає аж до весни. Павуки, які живуть у лісі, або на вулиці ховаються у дерев’яній корі. А ті, що лякають нас вдома, засинають десь у щілинах.

Номер слайду 7

Що роблять взимку мухи та комарі? Цікаво, що комарики та мухи на зиму ховаються у віконних рамах та щілинах будинків. Муха, яка впала у сплячку, здатна проіснувати півроку і більше. З настанням тепла мухи оживають і ходять, немов сонні. Оговтавшись, комахи повертаються до звичного життя, яке зазвичай триває близько місяця. А от комарі часто не доживають до зими. Дорослі особини проводять все своє життя, а саме літо і осінь, на суші. Далі всі самці-комарі гинуть, а самки-комарі (та й то не всі) вирушають на водойми перечекати зиму, а навесні відкласти яйця для зародження нового життя.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

Номер слайду 9

Список використаних джерел https://pustunchik.ua/ua/online-school/biology/zoology/yak-komakhy-gotuiutsia-do-zymy

pptx
Додано
11 грудня 2023
Переглядів
145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку