Презентація "Оскар Уайльд "Портрет Доріана Грея"

Про матеріал
Презентацію можна використати на уроках аналізу роману ірландського письменника Оскара Уайльда "Портрет Доріана Грея". Містить повторення біографії письменника, паспорт твору, характеристику головних героїв, тлумачення понять естетизму, гедонізму, дендизму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Оскар Уайльд «Портрет Доріана Грея»

Номер слайду 3

Мета уроку. Продовжити аналіз роману ірландського письменника Оскара Уайльда «Портрет Доріана Грея», з’ясувати, хто з героїв є носієм ідей дендизму, гедонізму і естетизму.

Номер слайду 4

Вправа «Так чи ні»1. Оскар Уайльд - автор казки «Хлопчик-зірка».2. Оскар Уайльд народився у Великобританії. 3. Батько письменника був лікарем за фахом.4. Юний Оскар у шкільні роки вивчав мови, давньогрецьку культуру.5. Уайльд всупив до Кембріджського університету.6. Оскар Уайльд – ключова фігура англійського естетизму.

Номер слайду 5

Вправа «Так чи ні»1. Оскар Уайльд - автор казки «Хлопчик-зірка».2. Оскар Уайльд народився у Великобританії. 3. Батько письменника був лікарем за фахом.4. Юний Оскар у шкільні роки вивчав мови, давньогрецьку культуру.5. Уайльд всупив до Кембріджського університету.6. Оскар Уайльд – ключова фігура англійського естетизму.

Номер слайду 6

Краса – естетична категорія

Номер слайду 7

Оскар Уайльд цінував красу…

Номер слайду 8

Сюжет твору. Юний красень Доріан Грей наділений від природи незвичайною, божественною красою — але одночасно потенційно жорстокою, черствою душею. Усі люди для нього — лише тіні власного «я». Так сталося не одразу, перед нами — тривалий процес, яскраво і переконливо розгорнений Уайльдом. Спочатку Доріан — добрий, довірливий юнак (його друг, талановитий художник Безіл Хеллуорд, пише з нього прекрасний портрет).

Номер слайду 9

Сюжет твору. Але ось герой починає здійснювати вчинки, продиктовані холодним, самозакоханим егоїзмом (ламає життя закоханої в нього дівчини-актриси, доводить її до самогубства щойно та, відчувши кохання в житті, а не на сцені, перестає талановито грати, він безперервно бреше, «марнує життя»...). Минають роки — і Доріан не старіє, він так само юний і свіжий, як і в 18 років; але з кожним новим злом, скоєним ним, стає дедалі потворнішим, страшнішим й жахливішим його портрет.

Номер слайду 10

Сюжет твору. Грей ховає його подалі, а коли художник Безіл, творець портрета, виявляє і розкриває його страшну таємницю, — Доріан убиває його. На портреті проступають краплі крові; але загибель самого Доріана неминуча: настає момент, коли Доріан кидається на портрет iз ножем, щоб знищити його (він, як і раніше, юнак- красень, а ось на портреті — старий, кістлявий виродок!) — і... гине сам.

Номер слайду 11

Паспорт твору. Жанр - інтелектуальний роман. Літературний напрямок – синтез романтизму, реалізму, імпресіонізму, естетизму. Тема — історія життя і смерті молодого красеня Доріана Грея.Ідея – велич справжнього мистецтва. Композиція – роман складається з 20 розділів та передмови з 25 афоризмів.

Номер слайду 12

Композиція роману. Експозиція – у майстерні художника Безіла Голуорда – робота над портретом Доріана Грея. Зав’язка – фатальне бажання Доріана Грея. Розвиток подій: а) кохання і смерть Сибіли Вейн; б) портрет – дзеркало душі Грея; в) втілення ідей гедонізму лорда Генрі в житті Доріана Грея; г) духовна деградація; д) вбивство Безіла; е) смерть Джеймса Вейна; є) лицемірство по відношенню до Гетті. Кульмінація – замах на портрет. Розв’язка – смерть Доріана Грея.

Номер слайду 13

Паспорт твору. Проблематика:співвідношення краси зовнішньої і внутрішньої;мораль і мистецтво; взаємини життя і мистецтва. Конфлікт:між мистецтвом і мораллю, між красою і мораллю

Номер слайду 14

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 15

Образи-символи роману. Доріан Грей — втілення вічної молодості. Безіл — символ служіння мистецтву. Лорд Генрі — виразник ідей гедонізму. Актриса Сибіл — уособлює театральність життя.

Номер слайду 16

Доріан Грей. Доріан Грей – юнак, наділений неймовірною красою. Потрапляючи під вплив ідей нового гедонізму, які проповідує лорд Генрі, присвячує своє життя жадобі насолод і пороку. Це фігура двоїста. У ньому поєднуються тонкий естет і навіть романтик і порочне, безжалісний злочинець і розпусник. Ці дві протилежні сторони його характеру перебувають у постійній боротьбі один з одним. Дана подвійність героя характерна для багатьох готичних романів.

Номер слайду 17

Згубний вплив лорда Генрі, співця краси, зла, демона-спокусника«Розкошуйте, використовуючи час, поки юні!... Живіть своїм життям! Нічого не проминіть, шукайте завжди нових вражень! І не бійтеся нікого. Новий гедонізм — ось що потрібне нашому вікові. Ви могли б стати його наочним символом»Пробудження Безілом Холуордом марнославності, егоїстичного бажання залишитися вічно молодим«Якби це я міг залишитися повік молодим, а старішав портрет!... Я віддав би за це навіть саму душу!»Життєвий вибір«Вічної молодості, насолод, витончених і потаємних, несамовитих веселощів і ще несамовитіших гріхів — усього цього зазнає він. А портрет нестиме тягар його душі»Причини злочинів Доріана Грея

Номер слайду 18

Пристрасті Доріана Грея. Насолода від власної вроди. Захоплення філософією Краси. Вивчення й колекціонування ароматичних речовин. Захоплення католицтвом та іншими релігіями й віруваннями. Вивчення і колекціонування коштовного каміння.Інтерес до наукових концепцій (дарвінізм у німецькому варіанті).

Номер слайду 19

Пристрасті Доріана Грея. Колекціонування рідкісних книг, картин, музичних інструментів, гобеленів, …Розбещеність (завсігдатай найбрудніших притонів). Пристрасть до наркотиків (опіум). Зв'язки зі злодіями, фальшивомонетниками, вбивцями й грабіжниками. Переодягнений, під чужим іменем, здебільшого вночі відвідує лондонське «дно». Найвища насолода — таємно спостерігати за змінами Портрета.

Номер слайду 20

Безіл Голуорд. Художник, який написав портрет Доріана Грея. Від інших героїв його відрізняє крайня прихильність до Доріана Грея, в якому він бачить ідеал краси і людини. Іншими словами, він є переможеним ангелом хранителем Доріана Грея. Життя – коротке, мистецтво – вічне.

Номер слайду 21

Лорд Генрі Воттон. Аристократ, проповідник ідей нового гедонізму, «Принц Парадоксів». Його парадоксальне, суперечливе мислення перейнято критикою на все вікторіанське англійське суспільство. Є своєрідним Мефістофелем для Доріана Грея. Людське життя – єдине, що варто вивчати.

Номер слайду 22

Сибіла Вейн. Актриса - один з найдивовижніших образів роману. До зустрічі з Доріаном жила в своєму вигаданому світі, світі театру, була талановитою актрисою. Любов показала їй всю штучність її світу, де вона не жила, а тільки грала. З любов’ю в її душі зникає талант, так як вона намагається вирватися зі світу ілюзій в світ справжній. Але саме це і призводить до її загибелі.

Номер слайду 23

Безiл Голуорд. Доріан. Грей. Лорд. ГенріФорми естетизму в образахмистецтвомитецьестетизмкраса«король життя»дендизмнасолода«принц парадокс»гедонізм

Номер слайду 24

Словникова робота. Дендизм - спосіб життя і поведінка денді, прагнення бути денді; потяг до вишуканих манер, намагання елегантно одягатися. Гедонізм (від грец. ἡδονή – задоволення) — напрям в етиці, згідно з яким ціннісним критерієм моралі визнається задоволення (насолода) або уникнення страждань. Естетизм - культ витонченої краси.

Номер слайду 25

{8 A107856-5554-42 FB-B03 E-39 F5 DBC370 BA}Мефістофель для Доріана Грея. Аристократ, який критикує все вікторіанське суспільство. Присвячує своє життя жадобі насолод і пороку. Протилежні сторони його характеру перебувають у боротьбі Виразник ідей гедонізму. Втілення вічної молодостіУособлення театральності життя. Поклоніння красі Доріана Грея. Прагнення вирватися зі світу ілюзій у справжнє життя. Персонаж добрий, мрійливий, ранимий, наївний. Символ служіння мистецтву. Переможений ангел Доріана Грея

Номер слайду 26

{8 A107856-5554-42 FB-B03 E-39 F5 DBC370 BA}Мефістофель для Доріана Грея. Аристократ, який критикує все вікторіанське суспільство. Присвячує своє життя жадобі насолод і пороку. Протилежні сторони його характеру перебувають у боротьбі Виразник ідей гедонізму. Лорд Генрі Воттон. Доріан Грей. Втілення вічної молодостіУособлення театральності життя. Сибіла Вейн. Безіл Голуорд. Поклоніння красі Доріана Грея. Прагнення вирватися зі світу ілюзій у справжнє життя. Персонаж добрий, мрійливий, ранимий, наївний. Символ служіння мистецтву. Переможений ангел Доріана Грея

Номер слайду 27

Персонажі роману{284 E427 A-3 D55-4303-BF80-6455036 E1 DE7}Люди, які створюють мистецтво (художники)Люди, які сприймають і розмірковують про мистецтво (критики)Безіл, Голуорд, Сибілла Вейн. Лорд Генрі, Доріан Грей. Художник – той, хто створює прекрасне. Критик – той, хто здатний у новій формі передати свої враження від прекрасного. Художники цінують дружбу і любов вище за мистецтво. Критики не здатні зазирнути далі оболонки, відкидають справжні почуття і задовольняються побаченим, театральним

Номер слайду 28

Цікаві факти про роман. Роман екранізувався більше 25 разів, остання екранізація вийшла в прокат 09.09.09 Сучасний британський письменник Вілл Селф запропонував в своєму романі «Доріан» («Dorian», 1992 р.) напівпародійну версію історії Доріана Ґрея. Час дії книги Селфа — 80-ті роки XX століття. Серед неологізмів, введених Дугласом Коуплендом в романі «Покоління X», є і такий: Доріан-Ґрейство: бажання приховувати ознаки старіння тіла. Цей роман був написаний всього лише за три тижні.Існує хвороба «Синдром Доріана Грея» — культ молодості, страх перед фізичним зів'яненням і старінням.

Номер слайду 29

Екранізація роману«Портрет Доріана Грея» (англ. The Picture of Dorian Gray) — американський кінофільм режисера Альберта Левіна, що вийшов в 1945 році. Екранізація однойменного роману Оскара Уайльда. 110 хв.«Доріан Грей», або «Доріан Ґрей» (англ. Dorian Gray) — британський фільм, екранізація твору Оскара Вайлда «Портрет Доріана Ґрея», який презентували 9 вересня 2009 року.

Номер слайду 30

Підсумок уроку. Продовжити аналіз роману ірландського письменника Оскара Уайльда «Портрет Доріана Грея», з’ясувати, хто з героїв є носієм ідей дендизму, гедонізму і естетизму.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Домашнє завдання. Дочитати роман.

Номер слайду 33

Джерелаhttps://my3newskrabinablogaddress.blogspot.com/p/10_15.htmlhttps://svitliteraturu.com/load/prezentaciji/10_klas_ppt/prezentacija_portret_doriana_greja/46-1-0-77https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 F%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82_%D0%94%D0%BE%D1%80%D1%96%D0%B0%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D1%80%D0%B5%D1%8 Fhttps://dovidka.biz.ua/portret-doriana-greya-golovni-geroyi/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подгайная Марина
    Чудова робота - якісна, ґрунтовна, естетично приваблива! Така презентація може бути використана на кількох уроках з теми, особливо під час дистанційного навчання! Дякую щиро, Алла Миколаївна!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 січня
Переглядів
3837
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку