Презентація "Османська імперія у ХVІ-ХVІІІ ст."

Про матеріал
Презентація "Османська імперія у ХVІ-ХVІІІ ст." до підручника із всесвітньої історії 8 кл. І. Щупака. Матеріали будуть корисні для використання під час дистанційного та очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Османська імперія у ХVІ-ХVІІІ ст. Всесвітня історія8 клас. Увага!!! Чорна скринька:

Номер слайду 2

План. Експансія Османської імперії в ХVІ-ХVІІ ст. Розквіт Османської імперії. Сулейман І Пишний. Становище народів під владою турків-османів. Початок занепаду Османської імперії в пер. пол. ХVІІІ ст.

Номер слайду 3

Пригадайте!Розшифруйте інформацію із хмаринки слів на ст. 105 підр.

Номер слайду 4

Експансія Османської імперії в ХVІ-ХVІІ ст. У ХІV-ХVІ ст. османи підкорили території у Європі, Азії, Африці. Мали надпотужну армію (яничари, 100 тис.; флот; сучасна зброя: артилерія, вогнепальна зброя).

Номер слайду 5

Розквіт Османської імперії. Сулейман І Пишний («Кануні»)впорядкував законодавство, що зберігало поділ суспільства на мусульман та немусульман; розвивав культуру (мечеті, мости, лікарні, лазні, поет Мухіббі); турки-османи проникли до Центральної Європи:1571 р. битва біля Лепанто, де розбито османський флот,1526 р. – битви при Мохачі, що ознаменувало поділ Угорщини,1529 р. – облога Відня, яка спинила наступ на Священну Римську імперію;укладено союз із Францією супроти австрійських Габсбургів.

Номер слайду 6

Становище народів під владою турків-османів. Кількість населення імперії: близько 50 млн. Віросповідання: іслам, християнство, юдаїзм. Гасло завоювань османів: «звільнення пригноблених і знедолених». Влада не зловживала насильством!Думки істориків ст. 111 підр. Будь-які обмеження викликали спротив (рух гайдуків, партизани у Болгарії і Сербії; посилення місцевої влади у провінціях).

Номер слайду 7

Початок занепаду Османської імперії в пер. пол. ХVІІІ ст. Режим торговельних капітуляцій (податкові пільги для іноземців). Самостійність у провінціях (послаблення центральної влади падишаха). Більша частина фінансів спрямована на військо. Зміни правил для яничар (немусульмани+мусульмани, одруження, заняття ремеслом і торгівлею). Напади українських козаків:1614-1620 рр. морські походи козаків (Синоп, Трапезунд, Кафа, Стамбул);1621 р. Хотинська війна;боротьба за українські землі під час «Руїни»;1677-1678 рр. Чигиринські походи.1683 р. Віденська битва, розгром Османської імперії і початок її занепаду.1699 р. Карловицький мир із Річчю Посполитою і відмова від Поділля.

Номер слайду 8

Підсумуємо!!!1. Який період історії Османської імперії називають "жіночим султанатом"?Період, коли значний вплив на політику справляли жінки. Період, коли спадкоємці султанського престолу мали лише одну дружину. Період, коли султанський престол займали жінки2. Умовою відданості війська султану було. Взяття в заручники родичів солдата. Отримання тимарів - господарств, що давали можливість отримати прибуток. Дозвіл безперешкодно грабувати населення під час військових походів3. Яким прізвиськом нарекли Сулеймана І його піддані?Законодавець Мудрий Пишний4. Хто такі гайдуки?Учасники спротиву османській владі Люди, які прийняли іслам під османським пануванням. Елітний підрозділ гвардії султана5. Яка подія поклала край османській експансії у Європі?Поразка османської армії під Віднем 1683 р. Провал Чигиринських походів 1677-1678 рр. Поразка османського флоту при Лепанто в 1571 р.

Номер слайду 9

6. Період розквіту Османської імперії припадає на правління султана. Селіма І Грізного. Хайреддіна Барбароси. Селіма ІІСулеймана І Пишного7. Позначте одну з причин ослаблення Османської імперіїУтворення корпусу яничарів. Надмірні військові видатки«Революція цін»8. Кому з османських султанів вдалося підкорити Мекку та Медину. Мураду ІІІСулейману ІСеліму І9. Основу війська Османської імперії складали. Галери. Яничари. Тимари10. Якою була політика османів щодо підкорених народів-іновірців. Провадили політику віротерпимостіНасильницьк насаджували іслам. Знищували чоловіків-іновірців11. Позначте пару християнських країн, що опинилися під владою османівІталія та Угорщина. Франція та Угорщина. Угорщина та Сербія

Номер слайду 10

Чорна скринька. Що там?Закони

Номер слайду 11

Підсумки уроку. Рефлексія На уроці я дізнався(ся)…Мені було цікаво дізнатися…. Я хочу дізнатися ще про…. У мене виникли труднощі з …..

Номер слайду 12

Самооцінювання Оцінити власну роботу на уроці: – - я працював(ла) активно, все встигав(ла), презентував(ла) власні відповіді - активно працював(ла) самостійно, маю конспект уроку, іноді відповідав(ла) - працював(ла), але був(ла) не дуже активним.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Прочитати § 20 підручника. Виконати тестування за покликанням нижче.

pptx
Додано
7 квітня 2022
Переглядів
2736
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку