Презентація "Основи програмування на мові Python"

Про матеріал
Майстер-клас з основ програмування на мові Python для вчителів міста. Також матеріал може бути використаний на уроках інформатики у 8 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

вчитель інформатики. Роменської ЗОШ І-ІІІ ст. №11 Шевченко Олена. Мова програмування Python

Номер слайду 2

Що таке Python?Python - це широко використовувана, інтерпретована, об’єктно-орієнтована мова та мова програмування високого рівня з динамічною семантикою, що використовується для програмування загального призначення.

Номер слайду 3

Що робить Python особливим?його легко вивчити - час , необхідний , щоб вичити Python коротший, ніж для багатьох інших мов; його легко викладати - навантаження на навчання менше, ніж потрібно для інших мов; це означає, що вчитель може більше акцентувати увагу на загальних (незалежних від мови) методиках програмування, не витрачаючи енергію на екзотичні хитрощі, дивні винятки та незрозумілі правила;його легко використовувати для написання нового програмного забезпечення - часто можна швидше писати код під час використання Python;його  легко зрозуміти - також часто швидше зрозуміти чужий код , якщо він написаний на Python;його  легко отримати, встановити та розгорнути - Python безкоштовний, відкритий та багатоплатформний; не всі мови можуть цим похвалитися.

Номер слайду 4

Де ми можемо бачити Python в дії?Ми зустрічаємося з Python щодня і майже скрізь. Він широко використовується для впровадження складних Інтернет-сервісів, таких як пошукові системи, хмарне зберігання та інструменти, соціальні медіа тощо. 

Номер слайду 5

Існує більше ніж один PythonІснує два основних види Python, що називається Python 2 та Python 3. Python 2 - це старша версія оригінального Python. Python 3 - це новіша (точніше, поточна) версія мови. Він проходить свій власний шлях еволюції, створюючи власні стандарти та звички.

Номер слайду 6

Завантаження та встановлення Python

Номер слайду 7

Початок роботи з Python. Щоб розпочати свою роботу, вам потрібні такі інструменти:редактор , який буде підтримувати вас у написанні коди (він повинен мати деякі спеціальні функції, недоступні в простих інструментах); цей спеціалізований редактор дасть вам більше, ніж стандартне обладнання ОС;консоль , в якій ви можете запустити знову написаний код і зупинити його примусово , коли він виходить з-під контролю;інструмент з назвою налагоджувач , здатний запускати ваш код покроково і дозволяє вам перевіряти його в кожен момент виконання. Окрім безлічі корисних компонентів, стандартна установка Python 3 містить дуже просту, але надзвичайно корисну програму під назвою IDLE. IDLE - абревіатура: інтегроване середовище розвитку та навчання.

Номер слайду 8

ЗмінніЗмінна – це математична величина, яка має свою назву та певне значення, яке може змінюватися залежно від умов задачі. Назва змінної може складатися з латинських великих та малих літер, може містити цифри та знак нижнього пробілу. Sum, s. Um1, Ukr_88, a, AЩоб надати значення змінній, потрібно після назви змінної поставити знак “=” та ввести її значення. Sum=12+17; a=5; a=2+b. Якщо значення змінної текст, то він береться у лапки (‘’). A= ‘Hello world!’

Номер слайду 9

Прості типи даних Python. Тип даних визначає множину допустимих значень змінної.

Номер слайду 10

Переведення типів даних. Для перетворення будь-якого значення на ціле число використовують функцію int():>>> a=61.7 # a – дійсне число>>> b=int(a)61 Для перетворення будь-якого значення на дійсне число використовують функцію float():>>> a=‘45’ # a – рядок тексту>>> b= float(a)45.0 Для перетворення будь-якого значення у рядок використовують функцію str():>>> a=56 # a – ціле число>>> b= str(a)‘56’

Номер слайду 11

Введення даних. Функція для запиту інформації у користувачаinput(“Повідомлення”)Присвоємо значення функції змінній а:а=int(input(“Введіть а:”))а=float(input(“Введіть а:”))а=str(input(“Введіть а:”))

Номер слайду 12

Виведення даних Що стосується виведення даних, то існує наступна функціяprint()Наприклад:print(‘Hello world!’)print(а)print(а,b)

Номер слайду 13

Перейдіть по меню ОС, знайдіть IDLE десь під Python 3.x і запустіть його. Це те, що ви повинні бачити: Далі створимо новий файл Python (File---> New File )Перша програма на Python

Номер слайду 14

Перша програма на Python. Спочатку попросимо ввести користувача будь-яке число, а потім виведемо лише цілу частину від даного числа, тобто переведемо дійсне число у ціле.a=float(input()) #конструкція введення даних користувачемprint(int(a)) #конструкція виводу цілої частини від числа

Номер слайду 15

Практичні завдання. Завдання 1 Завдання 2

Номер слайду 16

Робота з цілими та дійсними числами{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Додавання “+”а=5b=3c=а+bprint(c)Віднімання “-”а=5b=3c=а-bprint(c)Множення “*”а=5b=3c=а*bprint(c){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Ділення “/”а=5b=3 #b не дорівнює 0c=а/bprint(c)Піднесення до степення“**”а=5b=3c=а**bprint(c)Ділення на ціло “//”а=5b=3 #b не дорівнює 0c=а//bprint(c){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Залишок від ділення “%”а=5b=3 #b не дорівнює 0c=а%bprint(c)

Номер слайду 17

Задача. Простий калькулятор для цілих чисел. На вході маємо 2 числа, програма виведе їх суму, різницю, добуток, частку першого на друге та другого на перше. Ускладнюється задача тим, що буде виводитися не тільки результат, а й сама дія з числами і після знака дорівнює результат.

Номер слайду 18

Вбудовані функції для роботи з числами

Номер слайду 19

Дії з рядком тексту. Додавання тексту. Дублювання тексту

Номер слайду 20

Практичні завдання. Завдання 1 Завдання 2

Номер слайду 21

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Демчина Христина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 січня 2020
Переглядів
13136
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку