Презентація "Основи загальновійськового бою"

Про матеріал
Поняття про бій. Характеристика загальновійськового бою. Види вогню та маневру, їх значення в бою. Обов’язки солдата в бою. Особиста зброя та екіпіровка солдата. Організаційна структура механізованого відділення, його озброєння та бойові можливості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гімн.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Розділ 5. Тактична підготовка. Тема№1: «Основи загальновійськового бою »1

Номер слайду 4

Навчальні питання: 1. Поняття про бій. Характеристика загальновійськового бою. Види вогню та маневру, їх значення в бою. 2. Обов’язки солдата в бою. Особиста зброя та екіпіровка солдата. 3. Організаційна структура механізованого відділення, його озброєння та бойові можливості.2 МЕТА: вчити основи загальновійськового бою, види вогню та маневру, обов’язки солдата в бою, організаційну структуру механізованого відділення;формувати життєво необхідні знання, уміння і навички щодо захисту Вітчизни; - виховувати патріотичні почуття та почуття гордості за ЗСУ.

Номер слайду 5

1 питання: Поняття про бій. Характеристика загальновійськового бою. Види вогню та маневру, їх значення в бою.

Номер слайду 6

Сучасний загальновійськовий бій ведеться об’єднаними зусиллями усіх військ які беруть у ньому участь із застосуванням танків, БМП, БТР, артилерії, літаків, вертольотів, а при діях на приморських напрямках кораблі та підводні човни ВМФ. БІЙ - основна форма тактичних дій військ, являє собою організовані та узгоджені за метою, завданнями, місцем і часом удари, вогонь і маневр з’єднань, частин та підрозділів з метою знищення (розгрому) противника, відбиття його ударів та виконання інших завдань в обмеженому районі протягом певного часу. Бій може вестись на землі, на воді, в повітрі і відповідно може бути загальновійськовим, протиповітряним, повітряним і морським. Мета бою – досягнення перемоги над противником шляхом нанесення потужного, влучного вогню, ударів всіх видів зброї, своєчасним використанням їх результатів, активними і впевненими діями військ, які беруть в ньому участь, повним напруженням моральних та фізичних сил особового складу, його бойової згуртованості та непереможної волі до перемоги.

Номер слайду 7

Основними принципами сучасного загальновійськового бою є: Постійна висока бойова готовність підрозділів. Відповідність бойових завдань підрозділів їх бойовим можливостям.3. Висока активність, рішучість і безперервність ведення бою. Узгоджене сумісне використання родів військ і спеціальних військ та підтримання безперервної взаємодії між ними. Раптовість дій і застосування військової хитрості (введення противника в оману); 6. Рішуче зосередження основних зусиль військ на головному напрямку і вказаний час. Маневр частинами і підрозділами та вогнем. Всебічне забезпечення бою.9. Повна напруга моральних і фізичних сил, використання морально-психологічного фактору в інтересах виконання бойового завдання. Тверде та безперервне керування військами, непохитність в досягненні мети, виконанні прийнятих рішень і поставлених задач. Підтримання і своєчасне відновлення боєздатності військ.

Номер слайду 8

Характерні риси сучасного загальновійськового бою. Рішучість мети. Висока напруженість. Швидкоплинність і динамічність бойових дій. Наземно-повітряний характер бойових дій. Складна радіоелектронна обстановка. Швидкий перехід від одних видів дій до інших. Застосування різноманітних способів виконання бойових завдань. Одночасний потужний вогневий вплив на всю глибину побудови сторін

Номер слайду 9

Види бою та їх мета. Наступ - це основний вид бою і має рішуче значення у досягненні перемоги над ворогом. Мета наступу розгром противникау короткі строки і оволодіння важливими районами та рубежами. Основними видами загальновійськового бою є оборона і наступ.

Номер слайду 10

Мета оборони відбити наступ переважаючих сил ворога, завдати йому значних втрат, утримати зайняті позиції і створити умови для переходу своїх військ у рішучій наступ. Оборона здійснюється умисно або вимушено коли наступ неможливий або недоцільний.

Номер слайду 11

СКЛАДОВІ ЧАСТИНИ БОЮУДАР - одночасне ураження угрупувань військ та об’єктів противника шляхом потужного впливу на них усіма засобами або військами. ЗАГАЛЬНОВІЙСЬКОВИЙ БІЙ – це бій, який ведеться об’єднаними зусиллями підрозділів усіх родів військ і спеціальних військ, які беруть в ньому участь, із застосування танків, БМП, БТР, артилерії, протиповітряної оборони, літаків та іншого озброєння і техніки. ВОГОНЬ – ураження противника стрільбою з різноманітних видів зброї. Він ведеться з завданням знищення, подавлення, виснаження противника або зруйнування його об'єктів. МАНЕВР - організоване пересування військ під час бою з метою заняття вигідного положення відносно противника й створення необхідного угруповання сил та засобів, а також перенесення або перенацілювання (масування, розподіл) ударів та вогню для найбільш ефективного ураження противника.

Номер слайду 12

«Вогонь» і його значення в бою. Види вогню. Вогонь розрізняється:а) за тактичними завданнями, що вирішуються: - на знищення; - подавлення; - виснаження та інші.б) за видами зброї: - із стрілецької зброї; - зброї бойових машин; - артилерії; - зенітних засобів та інших.в) за способами ведення: - прямою наводкою; - напівпрямою наводкою; - із закритих вогневих позицій.

Номер слайду 13

д) за способами стрільби: - з місця;- із зупинки; - з ходу;- з борту; - з розсіюванням (по фронту і глибині).г) за напруженістю стрільби: - одиничними пострілами; - короткими або довгими чергами; - безперервно;- кинджальний вогонь (раптово і з близької відстані) та інший.ж) за видами стрільби: - по окремих цілях; - зосереджений; - загороджувальний; - багатошаровий (вогонь артилерії — рухомий загороджувальний, масований, вогневий вал, вогневий вал під парасолькою тощо).з) за напрямами: фронтальний; фланговий; перехресний.

Номер слайду 14

ВИДИ МАНЕВРУОХОПЛЕННЯ - маневр, який здійснюється з метою виходу для удару по противнику з флангу. ОБХІД - більш глибокий маневр, який здійснюється з метою виходу для удару по противнику з тилу. ВІДХІД - маневр, який застосовується з метою виводу своїх підрозділів з-під удару противника; заняття більш вигідного положення. Він проводиться тільки за дозволом старшого командира. МАНЕВР УДАРАМИ І ВОГНЕМ полягає в одночасному або послідовному масуванні (зосередженні) по важливим об`єктам противника, розподілені (розосередженні) для ураження кількох об`єктів, а також перенацілюванні їх на нові об`єкти. охоплення; обхід; відхід; маневр ударами і вогнем.

Номер слайду 15

2 питання: Обов’язки солдата в бою. Особиста зброя та екіпіровка солдата.

Номер слайду 16

Обов’язки солдата в боюзнати бойову задачу підрозділу;вміти вражати танки, бронетехніку, подолати мінні та інженерні загородження;використовувати характер місцевості та маскування;бути готовим до переходу в наступ;виконувати довготривалі марші;встановлювати міни;вести спостереження за противником;слідкувати за наявністю боєприпасів;захищати командира в бою і, в разі потреби, керувати підрозділом;допомагати товаришу;при пораненні, перев’язавши рану, продовжувати бій;знати своє місце в бойовому порядку відділення;розуміти сигнали командира;вміло використовувати слабкі місця танків;дотримуватись встановленої командиром черговості відкриття та ведення вогню.

Номер слайду 17

Озброєння солдата в бою Особистою зброєю солдата є: автомат (АКМ, АК-74), ручний кулемет (РПК, ПК, ПКТС, ПКС), ручний протитанковий гранатомет (РПГ), снайперська гвинтівка (СГ). Крім того у солдата повинні бути боєприпаси, ручні осколкові гранати, можуть бути протитанкові гранати

Номер слайду 18

Екіпіровка солдата ( носима ) Екіпіровка включає спорядження та інше майно, призначене для військовослужбовців, і поділяється на носиму і возиму частини. Носима частина екіпіровки включає: особисту зброю; боєприпаси; протигаз (респіратор); піхотну лопату; шолом стальний; польове спорядження;флягу з водою; речовий мішок з казаном, ложкою, кухлем, сухим пайком, аптечкою індивідуальною, засобом знезаражування води та предметами особистої гігієни, що в ньому знаходяться. Рішенням командира склад носимої частини екіпіровки може змінюватися..

Номер слайду 19

Екіпіровка солдата ( возима ) Возиме майно (речовий мішок):- плащ – намет ( коли він не використовується);- запасні онучі;- казанок з вкладеними в нього кухлем і ложкою;- бойовий раціон продовольства (або сухий пайок);- стальний шолом ( коли він не використовується);туалетне приладдя, рушник і речі господарського вжитку — в кишеню речового мішка. Речовий мішок військовослужбовцями не носиться, а перевозиться і зберігається в польових умовах в бойових і транспортних машинах, в місцях, визначених командиром.

Номер слайду 20

Фільм спорядження солдата.

Номер слайду 21

3 питання: Організаційна структура механізованого відділення, його озброєння та бойові можливості.

Номер слайду 22

МЕХАНІЗОВАНЕ ВІДДІЛЕННЯ Механізоване відділення – найменший тактичний підрозділ, який організаційно входить до складу механізованого взводу і бойові завдання, як правило, виконує в його складі. Командує відділенням – командир відділення. На озброєнні відділення можуть бути БМП, БТР, або воно може перевозитися на автомобілі. 

Номер слайду 23

МЕХАНІЗОВАНЕ ВІДДІЛЕННЯКомандир відділення - АК-74 Навідник оператор (або кулиметник ККВТ) - АК-74 Механік – водій БМП (або водій) - АК-74 Гранатометник - РПГ-7 В Стрілець – помічник гранатометника - АК-74 Кулеметник РКК - РКК-74 Снайпер - СВД Старший стрілець - АК-74 Стрілець - АК-74 Усього у механізованому відділенні: Особового складу (чол) – 9; БМП (БТР) -1; АК-74-6; РПК-74-1; СВД-1; РПГ- 7 В – 1

Номер слайду 24

Домашнє завдання: Прочитати: підручник «Захист Вітчизни» стор. 107-116. В зошитах законспектувати: визначення бою, складових частин бою, видів загальновійськового бою: оборона, наступ. Бути готовим до письмової самостійної роботи: по матеріалу пройденого уроку.

Номер слайду 25

Технічна характеристика БМП-1:бойова вага: 15 т;екіпаж: 3 чол.;десант: 8 чол.;озброєння:гармата 73 мм;кулемет ПКТ 7,62 мм;ПУ ПТКР 9 П135 М;боєкомплект :до гармати 40;до кулемета ПКТ 2000;до ПТКР 4;потужність двигуна 300 кс;максимальна швидкістьпо шосе 65 км/г;на плаву 7 км/г;запас ходу по шосе 600км. Озброєння механізованого відділення

Номер слайду 26

Технічна характеристика БМП-2:бойова вага: 14 т;екіпаж: 3 чол.;десант: 7 чол.;озброєння:гармата 30 мм;кулемет ПКТ 7,62 мм;ПУ ПТКР 9 П135 М;боєкомплект :до гармати 500;до кулемета ПКТ 2000;до ПТКР 4;потужність двигуна 300 кс;максимальна швидкістьпо шосе 65 км/г;на плаву 7 км/г;запас ходу по шосе 600км. Озброєння механізованого відділення

Номер слайду 27

Озброєння механізованого відділення. Бойові характеристики: Бойова вага – 13,6т. Екіпаж – 3 чол. Десант – 7 чол. Озброєння: кулемет ПКВТ – 14,5мм. кулемет ПКТ 7,62мм. Потужність двигуна – 260 к. с. Швидкість по шосе – 80 км/год. Швидкість на плаву – 10 км/год. Запас ходу по шосе – 600 км. Запас ходу на плаву – 12 год. Боєкомплект до ПКВТ – 500. Боєкомплект до ПКТ – 2000. БТР

Номер слайду 28

Найменування7,62. мм ПК (ПКТ, ПКС)Призначення Знищ ж/с, ураж. в/засобів. Калібр7,62мм. Боєкомплект100, 360,1540. Дальність пр.. пострілу400-650 Початкова швидкість825 Маса зразка9, (10,5, 16,7). Маса патрону21,8. Маса кулі9,6. Пробивна дія куліСш - 1700, бж – 1200 Темп стрільби650. Бойова с/с250.Ємкість магазину250. Озброєння механізованого відділення7,62мм. ПК (ПКТ, ПКС)

Номер слайду 29

Найменування5,45 мм. РПК - 74 Призначення Знищ ж/с, ураж. в/з. Калібр5,45. Боєкомплект1230, 270. Дальність пр.. пострілу460 - 940. Початкова швидкість960 Маса зразка5,46. Маса патрону10,. Маса кулі3,4. Пробивна дія кулі___Темп стрільби600. Бойова с/с.150.Ємкість магазину45. Озброєння механізованого відділення5,45мм. РПК - 74

Номер слайду 30

Озброєння механізованого відділення. Найменування. РПГ – 7 Призначення УР Т., Б/О., В/З. Калібр85. Боєкомплект5. Дальність прицільна500 Швидкість гранати300 м/сек. Маса зразка6,3 Маса гранати2,2 Обслуга2 Пробивна сила гранати. До 750 мм. Дальність пр. пострілу330 м. Бойова скорострільність4 -6 постр/хв. Довжина960мм. РПГ - 7

Номер слайду 31

Озброєння механізованого відділення. Найменування7,62мм. СГ (СВД)Призначення Ураженняж/с. Калібр7,62мм. К-ть нарізів4 Дальність пр.. пострілу640 м. Початкова швидкість830 м/с. Маса зразка4,52 кг. Довжина1370 мм. Прицільна дальність1300 м. Пробивна дія куліСш 1600, бж 1200 м. Темп стрільби30 п/хв. Бойова с/с10 п/хв.Ємкість магазину107,62 мм СГ (СВД)

Номер слайду 32

Озброєння механізованого відділення. Найменування9мм. ПМ. Призначення Ур. пр-ка на кор. відстанях. Калібр9мм. Боєкомплект24 Дальність пр.. пострілу50м. Початкова швидкість315 м/сек. Маса зразка0,73 кг. Маса патрону10 г. Маса кулі6.1 Пробивна дія кулі--Темп стрільби--Бойова скорострільність30 п/хв.Ємкість магазину89 мм. ПМ

Номер слайду 33

Озброєння механізованого відділення. Найменування. АКМПризначення. Знищ. ж/сили, ураж в/засобів. Калібр7.62 мм. Прицільна дальність стр.1000м. Дальність пр.. пострілу350 -525 м. Початкова швидкість715м/сек. Маса зразка3.6 кг. Гранична дальн. постр.3000 м. Убивча дальн. кулі15оо м. Пробивна дія кулі--Темп стрільби600 п/хв. Бойова скорострільність. Од -40, авт -100 п/хв.Ємкість магазину30 АКМ

Номер слайду 34

Найменування. АК-74, АКС. Призначення. Знищ. ж/сили, ураж в/засобів. Калібр5.45 мм. Прицільна дальність стр.1000м. Дальність пр.. пострілу440 -625 м. Початкова швидкість900м/сек. Маса зразка3.6 кг. Гранична дальн. постр.3150 м. Убивча дальн. кулі135о м. Пробивна дія кулі--Темп стрільби600 п/хв. Бойова скорострільність. Од -40, авт -100 п/хв.Ємкість магазину30 Озброєння механізованого відділення. АК-74

Номер слайду 35

Озброєння механізованого відділення

Номер слайду 36

Озброєння механізованого відділення

Номер слайду 37

Сучасний загальновійськовий бій може вестися в умовах застосування зброї масового ураження (ЗМУ) або в звичайних умовах, практично за будь-яких погодних умов і цілодобово. Основним чинником сьогодення виступає високоточна зброя (ВТЗ), до якої можна віднести зброю, що уражає ціль з вірогідністю не менш, як 80%. Це оперативно-стратегічні, тактичні ракети, зброя сучасних танків, артилерійських систем у тому числі РСЗВ.8

Номер слайду 38

Маневр вогнем - застосовується для ефективного ураження противника. Він полягає у зосередженні вогню взводу (відділення) по одній важливій цілі, своєчасному перенесенні вогню з однієї цілі на іншу та веденні вогню взводом одночасно по декількох цілях15

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
29 листопада 2021
Переглядів
4893
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку