Презентація "Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх"

Про матеріал
Презентація "Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИХОВНА ГОДИНА«Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх»Підготувала: Класний керівник Фролова І. А.

Номер слайду 2

Права, закони супроводжують людину все її життя. З ними ми зустрічаємося дуже часто. Помилковою є думка, ніби сфера застосування права обмежується покаранням осіб, які вчинили різні правопорушення. Щоб уміло та правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони.

Номер слайду 3

Кожна людина має почуття, здібності, характер. Як же зробити, щоб такі різні, несхожі люди все ж таки жили із повагою одне до одного? Для цього існують правила, що визначають стосунки між людьми. Життя змусило людей установити багато різних правил, і ми повсякчас з ними маємо справу. Проблемне питання: Підлітковий період – важкий? Допоможіть відповісти на це питання?

Номер слайду 4

Підлітковий вік - мало не найактивніший період життя людини. Людина дорослішає, почуває приплив фізичних сил, здається, що він може все. Однак недолік життєвого досвіду, незнання законів, а часто і просто невміння себе контролювати призводять часом до сумних наслідків

Номер слайду 5

- Хто ж вважається підлітком?Кримінальне законодавство неповнолітніми визнає осіб, яким на час вчинення злочину виповнилося 14 років, але не виповнилося 18 років. Причому, вважається, що особа досягла певного віку не в день народження, а з наступних суток.- Що таке відповідальність?Відповідальність - необхідність, обов'язок відповідати за свої дії, вчинки, бути відповідальним за них.

Номер слайду 6

- Які є види відповідальності? 1) штраф;2) громадські роботи;3) виправні роботи;4) арешт;5) позбавлення волі на певний строк.

Номер слайду 7

1. Яку юридичну відповідальність несе людина в 14 років?

Номер слайду 8

Відповідь. У 14 років настає кримінальна відповідальність за вчинення ряду злочинів: вбивство, заподіяння тілесних ушкоджень, зґвалтування, погра-бування, розбій, крадіжку, злісне і особливо злісне хуліганство, розкрадання вогнепальної зброї, боєприпасів, наркотичних речовин, умисне вчинення дій, що можуть викликати аварію потягу, умисне знищення або пошкодження майна.

Номер слайду 9

2. Яка відповідальність настає в 15 років?

Номер слайду 10

Відповідь. Майнова відповідальність за заподіяння майнової шкоди.

Номер слайду 11

3. Яка відповідальність настає в 16 років?

Номер слайду 12

Відповідь. Кримінальна за всі види злочинів.

Номер слайду 13

4. Яка відповідальність настає з 18 років?

Номер слайду 14

Відповідь.18 років — це повне цивільне повноліття, коли настає відповідальність за всіма законами.

Номер слайду 15

Що таке хуліганство?ВІДПОВІДЬ. Це умисні дії, що грубо порушують громадський порядок і виражають неповагу до суспільства. Як карається законом хуліганство? Відповідь. Позбавленням волі на строк до 1 року або виправними роботами на той же строк, або грошовим штрафом, а злісне хуліганство — позбавленням волі на строк від 1 до 5 років.

Номер слайду 16

1. В якому законодавчому документі України закріплено право на освіту?ПРАВО І НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

Номер слайду 17

2. В яких документах нашого навчального заклада викладено обов'язки здобувачів освіти?

Номер слайду 18

3. Які правопорушення найчастіше бувають у нашому навчальному закладі?

Номер слайду 19

Ситуації з життя. Визначити який злочин і яке покарання. Група учнів зрізала ялинку в парку. На зупинці виникла сутичка між хлопцями. Один погрожує побити і покалічити іншого. Почув міліціонер і забрав у відділок. Два неповнолітні проникли в гараж і викрали автомобіль. Неповнолітній відбирає гроші в іншого. Неповнолітній побив дитину. Наслідки: перелом руки, струс мозку. Підліток просить суд вибачити, на підставі того, що він знаходився в стані алкогольного сп’яніння і нічого не пам’ятає. Троє домовились пограбувати магазин. Один ламав двері, інший виносив, третій стояв на варті. Який злочин? Чи понесе відповідальність третій?

Номер слайду 20

Великий педагог В. О. Сухомлинський говорив: «Сьогодні — діти, завтра — народ!». Звичайно, діти — майбутнє нашої держави, і від вашого фізичного розвитку, знань, вмінь за¬лежатиме, якою буде наша Україна. Кожна людина здатна зробити свій вибір в житті: йти чесним шляхом, заробляючи необхідні гроші, відмовляючи собі в багатьох задоволеннях і бажаннях, або вступити на шлях злочину у пошуках легкої наживи.

pptx
Додано
2 квітня 2023
Переглядів
677
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку