Виховна година "Обережно МІНИ!"

Про матеріал
Мета виховної години розповісти дітям про вибухонебезпечні предмети, про їх небезпеку життю та здоров'ю; обговорити основні види небезпек та навчити візуально розрізняти потенційно небезпечні предмети; навчити дітей бути обережними, згадати правила поводження з вибухонебезпечними предметами.
Перегляд файлу

 

 

 

Виховна година в 11 класі:

«Обережно МІНИ

 

 

 

 

                                                       Підготувала:

                                                                                    Класний керівник 11 класу

                                                             Покаленко О. С.

Виховна година в 11 класі

Тема: «Обережно МІНИ!»

Мета: розповісти дітям про вибухонебезпечні предмети, про їх небезпеку життю та здоров'ю; обговорити основні види небезпек та навчити візуально розрізняти потенційно небезпечні предмети; навчити дітей бути обережними, згадати правила поводження з вибухонебезпечними предметами.

Обладнання та матеріали: комп'ютер, відеоматеріали, плакати, ілюстративні та роздаткові матеріали, навчально-розважальна гра «PROвідник безпеки».

Хід заходу

    Доброго дня, дорогі діти! Сьогодні ми проведемо виховну годину на тему «Обережно МІНИ!». За більш як рік повномасштабного вторгнення ви вже не одноразово чули про вибухонебезпечні предмети та випадки коли дорослі та діти травмувалися. Сьогодні ми з вами повторимо правила поведінки з вибухонебезпечними предметами, змоделюємо ситуації та знайдемо правильний вихід з них, навчимося візуально розрізняти потенційно небезпечні предмети, згадаємо, які місця не варто відвідувати.

    Що ж таке вибухонебезпечні предмети? (Відповіді учнів)

ВНП (вибухонебезпечні предмети) - вибухові матеріали промислового призначення та саморобного виготовлення, боєприпаси, що містять вибухові речовини, а також біологічні та хімічні речовини. Тобто, будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, що здатні за певних умов вибухати.

    «Міни, розтяжки, гранати, нерозірвані снаряди й інші вибухові пристрої несуть смертельну загрозу. Саме Україна сьогодні є найбільшим мінним полем планети. 174 тисячі квадратних кілометрів, а це 30 % від загальної площі держави потенційно забруднена та потребує проведення розмінування. Пріоритетом для ДСНС, окрім розмінування, є доведення правил безпечної поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

    Базово українці можуть дізнатися про мінну небезпеку з новин чи інших інформаційних матеріалів, але нагадувати про обережність потрібно щодня. Чим частіше українці будуть повторювати правила мінної безпеки – хоч і у форматі пісні – тим краще.» Саме такий допис до пісні та кліпу створеного ТНМК за підтримки Фонду Східна Європа у співпраці з ДСНС України в межах програми «Дивись під ноги!», що фінансується DanChurchAid; та програми «Спільнодія» – за фінансування Європейського Союзу.

https://youtu.be/cE8X18AEwDs

     На жаль, багато з таких небезпечних речей можна зустріти не тільки на територіях, наближених до бойових дій та у деокупованих населенних пунктах, але й по всій Україні. Ще не скоро наша країна зможе повністю очиститися від наслідків війни, адже 1 рік бойових дій потребує 10 років розмінування. Щоб вберегти населення від наслідків війни, а саме ВНП, проводиться просвітницька діяльність, адже запорукою безпеки людей є знання та виконання правил безпечної поведінки в умовах наявності мін та ВНП.

     Пропоную переглянути відео «Навчаємось мінній безпеці», яке підготували ЮНІСЕФ спільно з Державною службою надзвичайних ситуацій,  Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Нацполіцією.

https://youtu.be/kQk5K957xNw

    Золоті правила безпеки:

  • НЕ чіпай
  • НЕ підходь
  • Телефонуй 101

    Потрібно брати до уваги, що міни та вибухонебезпечні предмети піддаються впливу природніх факторів та можуть іржавіти і деформуватися. Але з плином часу вони не стають менш небезпечними, міни та ВНП так само реагують на будь-який вплив чи контакт та можуть вибухнути. Тому потрібно бути вкрай обережними з незнайомими та підозрілими предметами!

    Під час війни окрім мін з'являються й інші види загроз: боєприпаси, що не вибухнули (НВБ), залишені боєприпаси, детонатори (запали, підривники), саморобні вибухові пристрої та міни-пастки, набої.

     За даними опублікованими міжнародними організаціями, Україна входить у п’ятірку країн світу, територія яких має найбільше забруднення мінами та ВНП. Для того, щоб вберегти населення від небезпек уряд України затвердив «Правила позначення небезпек, пов’язаних з мінами та вибухонебезпечними предметами – наслідками війни». Встановленням офіційних систем позначення небезпечних територій займаються фахівці у сфері протимінної діяльності, однак не всі заміновані території, або території де велися бойові дії мають відповідні позначення.

    Пропоную переглянути відео «Інтерактивний урок із мінної безпеки для старшої школи». ЮНІСЕФ розробив цей урок спільно з ДСНС України, Міністерством освіти та науки України, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Національною поліцією. А також у співпраці з експертами з мінної безпеки, методистом та дитячим психологом Світланою Ройз.

https://youtu.be/XAs_uq3T8Ps

Отже, потрібно запам'ятати:

  • Не можна наближатися до міни, торкатися чи якимось чином впливати на неї (намагатися пересунути, накрити іншим предметом, залити водою, кидати в неї камінням тощо).
  • Все це може привести до вибуху міни.
  • Мінімальна безпечна відстань від міни – не менше 300 м.
  • заборонено займатися збором металобрухту на територіях, яких торкнулася війна, збирати залишки від боєприпасів, зброї, техніки тощо.
  • Будь-яка річ, залишена в громадському місці чи транспорті без нагляду, без господаря – це потенційна загроза, навіть якщо непомітно певних ознак саморобного вибухового пристрою.
  • Слід пам’ятати, що встановлення офіційних систем позначення здійснюється лише фахівцями у сфері протимінної діяльності.
  • ​Ваші дії щодо позначення повинні здійснюватися лише на БЕЗПЕЧНІЙ ВІДСТАНІ від розташування небезпек та мають слугувати сигналом про небезпеку або орієнтиром для подальшої ідентифікації та знешкодження міни та ВНП.
  • Займатися маркуванням у безпосередній близькості до небезпеки – заборонено!

    Якщо ви опинилися  в умовах наявності мін або вибухонебезпечних предметів, потрібно запам'ятати правильний порядок дій:

 1. ЗУПИНИТИСЯ. Якщо ми рухались, перше, що нам потрібно зробити, це зупинитися.

2. НЕ ПАНІКУВАТИ, заспокоїтись. Про цей крок дуже часто забувають. Натомість він конче важливий. Якщо ми не опануємо себе, навряд чи наші подальші дії будуть правильними. Скоріш за все, в паніці ми наробимо купу ризикованих небезпечних речей, які б ми ніколи не зробили у спокійному зваженому стані. А це може вартувати нам життя. Якщо в нас відпрацьовані навички безпечної поведінки, ми ніколи не будемо панікувати, оскільки ми напевно знаємо що треба робити.

3. ПОПЕРЕДИТИ інших, якщо за Ви рухались не самі, голосно повідомивши про небезпеку та наказавши зупинитися.

4. ПЕРЕВІРИТИ ознаки наявності інших предметів навколо себе, уважно роздивившись, не рухаючись з місця.

5. ПОВЕРНУТИСЯ НАЗАД ТИМ ЖЕ ШЛЯХОМ, ЯКИМ ПРИЙШОВ, стараючись рухатись по своїх слідах на безпечну відстань (не менше 300 метрів).

6. ПОЗНАЧИТИ небезпечну територію помітним знаком (червона стрічка, хустина тощо). Увага: маркування здійснювати тільки на безпечній ділянці – не менше 300 м від небезпечного предмету)!

7. ПОВІДОМИТИ ДСНС (тел.: 101), Поліцію (тел.: 102), місцеві органи влади.

     Для закріплення отриманих знань пропоную зіграти в навчально-розважальну гру «PROвідник безпеки». (поділ класу на команди, оголошення правил гри).

    Дякую всім за участь! Бережіть себе та свої рідних!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Анікіна Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Shumovska Jhanna Petrivna
    Дякую за чудову розробку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
6 квітня 2023
Переглядів
2323
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку